Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A túlzott informatikai eszköz- használat veszélyei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A túlzott informatikai eszköz- használat veszélyei."— Előadás másolata:

1 A túlzott informatikai eszköz- használat veszélyei

2 Internet-függőség  Az interneten létrejövő kapcsolatok gyenge köteléknek tekinthetők, a vele eltöltött idő a meglévő társaktól von el időt.  A túlzott internet-használat enyhén növekvő magánnyal és depresszióval jár együtt.

3 Internet-függőség  Gyakoriak a személyeskedések.  A beszélgetés gyakran alacsony színvonalú.

4 Az internet-függőség tünetei:  késztetés: a szenvedély tárgyának megszerzése uralja az egyén gondolatait, tevékenységét.  hiányérzet: ha nem jut hozzá, elvonási tünetek (pl. feszültség) jelentkeznek

5 Az internet-függőség tünetei:  tolerancia: hozzászokik a szervezet a szenvedély tárgyához, ezért egyre nagyobb adaggal (idővel) lehet elérni a felfokozott érzelmi állapotot.  a magatartás megváltozik, beszűkül az érdeklődés, illetve az érdeklődés középpontjában a szenvedély tárgya áll.

6 Játék-függőség  A játék manapság sok esetben a valóság helyettesítőjévé válik, romlik az enyének valóságérzete.  Egy-egy újonnan kiadott játék minden addiginál véresebb jeleneteivel borzolja a kedélyeket, és az lehet a következménye, hogy valamelyik felhasználó olyasmit cselekszik, amely saját, vagy mások testi épségére nézve káros.

7 Játék-függőség  Nem egy fiatal lett olyan mértékben bizonyos programok megszállottja, hogy nem állt fel a gép elől, sokszor akár napokon, heteken keresztül. Ez a jelenség már halálos áldozatokat is követelt legyengülésből, illetve szívrohamból kifolyólag.

8 Játék-függőség  A játékfüggőség kialakulásának nincs pontos „receptje”. Elkezdődhet egy kvarcjátékkal is, amelyet a szülők azért adnak a gyerek kezébe, hogy távol tartsák a folyamatos tévézéstől.  negatív hatása van a gyerekek viselkedésére és a tanulási képességeikre. A játékmánia az időn kívül a pénzt is rabolja.(játéktermek)

9 A játékfüggőség szakaszai:  Megszállottság  Elege lesz  Szokásrendszer alakul ki

10 A számítógép okozta testi-, lelki bajok:  A „korszerűbbet kényszer” beteggé tesz  Elmagányosodáshoz vezet  Rossz irányú személyiségfejlődés  A nem-mozgás miatt gyakoriak a testi megbetegedések (izületi problémák, gerincproblémák, allergiás tünetek)  A monitor káros sugárzása árt a szemnek

11 Néhány jó tanács:  A számítógépet ne használjuk teljesen sötétben!  Ne tegyük a monitort túl magasra vagy alacsonyra!  Használjunk képernyőszűrőt!  Figyeljünk a testtartásra!  Ajánlatos 20 percenként szünetet tartani!


Letölteni ppt "A túlzott informatikai eszköz- használat veszélyei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések