Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei"— Előadás másolata:

1 A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei

2 Internet-függőség Az interneten létrejövő kapcsolatok gyenge köteléknek tekinthetők, a vele eltöltött idő a meglévő társaktól von el időt. A túlzott internet-használat enyhén növekvő magánnyal és depresszióval jár együtt.

3 Internet-függőség Gyakoriak a személyeskedések.
A beszélgetés gyakran alacsony színvonalú.

4 Az internet-függőség tünetei:
késztetés: a szenvedély tárgyának megszerzése uralja az egyén gondolatait, tevékenységét. hiányérzet: ha nem jut hozzá, elvonási tünetek (pl. feszültség) jelentkeznek

5 Az internet-függőség tünetei:
tolerancia: hozzászokik a szervezet a szenvedély tárgyához, ezért egyre nagyobb adaggal (idővel) lehet elérni a felfokozott érzelmi állapotot. a magatartás megváltozik, beszűkül az érdeklődés, illetve az érdeklődés középpontjában a szenvedély tárgya áll.

6 Játék-függőség A játék manapság sok esetben a valóság helyettesítőjévé válik, romlik az enyének valóságérzete. Egy-egy újonnan kiadott játék minden addiginál véresebb jeleneteivel borzolja a kedélyeket, és az lehet a következménye, hogy valamelyik felhasználó olyasmit cselekszik, amely saját, vagy mások testi épségére nézve káros.

7 Játék-függőség Nem egy fiatal lett olyan mértékben bizonyos programok megszállottja, hogy nem állt fel a gép elől, sokszor akár napokon, heteken keresztül. Ez a jelenség már halálos áldozatokat is követelt legyengülésből, illetve szívrohamból kifolyólag.

8 Játék-függőség A játékfüggőség kialakulásának nincs pontos „receptje”. Elkezdődhet egy kvarcjátékkal is, amelyet a szülők azért adnak a gyerek kezébe, hogy távol tartsák a folyamatos tévézéstől. negatív hatása van a gyerekek viselkedésére és a tanulási képességeikre. A játékmánia az időn kívül a pénzt is rabolja.(játéktermek)

9 A játékfüggőség szakaszai:
Megszállottság Elege lesz Szokásrendszer alakul ki

10 A számítógép okozta testi-, lelki bajok:
A „korszerűbbet kényszer” beteggé tesz Elmagányosodáshoz vezet Rossz irányú személyiségfejlődés A nem-mozgás miatt gyakoriak a testi megbetegedések (izületi problémák, gerincproblémák, allergiás tünetek) A monitor káros sugárzása árt a szemnek

11 Néhány jó tanács: A számítógépet ne használjuk teljesen sötétben!
Ne tegyük a monitort túl magasra vagy alacsonyra! Használjunk képernyőszűrőt! Figyeljünk a testtartásra! Ajánlatos 20 percenként szünetet tartani!


Letölteni ppt "A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések