Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Baji Ildikó.  latin szó.  "communis" vagyis közös  akik résztvesznek a kommunikációban valamiben közö- sek  jelrendszer (pl: a nyelv ), amit mind.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Baji Ildikó.  latin szó.  "communis" vagyis közös  akik résztvesznek a kommunikációban valamiben közö- sek  jelrendszer (pl: a nyelv ), amit mind."— Előadás másolata:

1 Baji Ildikó

2  latin szó.  "communis" vagyis közös  akik résztvesznek a kommunikációban valamiben közö- sek  jelrendszer (pl: a nyelv ), amit mind a ketten vagy többen ismernek

3 gondolatok, érzelmek átadása tartalma mellett fontos a HOGYAN Alapvetõen kétféle rendszer: 1. VERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ 2. NON-VERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ (szemkontaktus,arckifejezés,testtartás)

4

5  Túl sok beszéd  Hosszú magyarázatok  Bonyolult fogalmazás  Összetett,bonyolult mondatok  Idegen szavak  Csúnya beszéd

6  Indulatos hangnem  Kiabálás  Káromkodás  Türelmetlenség  Negatív minősítés

7  Figyelem fókuszát a pillanatnyi érdeklődés, tevékenység, érzelmi állapot határozza meg.  Szelektív hallás, látszólag nem figyel.  Figyelem csak rövid ideig tartható fenn.  Nem figyel a nonverbális jelzésekre.  Nincs együttműködés

8  Kommunikációs stílus megváltoztatása  Hatékony eszközök beépítése  Sok gyakorlás

9  Figyelem felkeltése  Környezet struktúrálása Megszólítás Testi érintés Szemkontaktus Háttérzaj megszüntetése Adott tevékenység félbehagyása (szülőé, gyereké)

10  Egyszerű fogalmazás  Normál tempójú, hangerősségű beszéd  Világos, konkrét utasítás, kérés  Összetett kérések helyett részfeladatokra bontás  Hosszas indoklás, magyarázat elkerülése!!

11  Határozott, udvarias stílus  Cél: „első szóra”  Konkrét utasítások  Összhang a verbális és nonverbális jelzések között.  Meg kell bizonyosodni megértette-e a kérést. ( megfelelő reakció, szóbeli/cselekvéses válasz)  Időintervallum meghatározása

12

13  Problémás viselkedés meghatározása cél (kívánatos) viselkedés kijelölése Pl. verekedik Beszéld meg a problémáidat. hisztizik Mond el, mit szeretnél. kudarc esetén frusztrált Kérj segítséget. Az elvárásom (a szabály) csak a helyes viselkedés lehet, soha nem a helytelen viselkedés mellőzése, tiltása.

14  Beszéljünk mélyebben és halkabban   Beszéljünk lassabban  Nézzünk a gyerek szemébe   Használjunk olyan kevés szót, amilyen keveset csak lehet  Rövid és lényegretörő legyen a mondanivalónk

15  A gyermek viselkedése befolyásol  -ellenállás  -düh, harag  -engedetlenség  -dühroham  Átveszi az irányítást  Nincs elég türelmünk, feladjuk

16 Dicséret (szóbeli, írásos) nem a gyereket minősítjük tevékenységet, a megnyilvánulást dicsérjük!

17 Észrevételezés (gesztusok, titkos jelek, összekacsintás, érintés, simogatás, ölelés) S zóbeli közlés, az adott helyes viselkedés szóbeli nyugtázása „ Szépen elpakoltad a játékaid.”

18 a helyes megnyilvánulás kiemelése, a helytelen viselkedés elvárás formájában való visszajelzése - pl: Köszönöm, hogy első szóra indulsz fürdeni, miért nem vagy képes magad után lekapcsolni a villanyt? +pl: Köszönöm, hogy első szóra indulsz fürdeni, arra kérlek kapcsold le a villanyt magad után.

19  De …  Csak …  Viszont …  Máskor miért nem … Örülök, hogy elpakoltad a holmidat, de miért kell ezért máskor könyörögni?

20

21  A pozitív megerősítők alkalmazásával érhetjük el, hogy a gyerek szívesen gyakorolja a helyes viselkedést, tanulja a beilleszkedéshez, a hatékony együttműködéshez szükséges készségeket.

22  A negatív érzelmek, mint a harag, félelem és az ellenállás alááshatják a kommunikációt  Vegyen egy mély levegőt és:  Nézzen a gyerekre  Figyelje meg a gyerek testbeszédét, arckifejezését, hangszínét, beszédsebességét, és a szavait.  Figyeljen oda a saját és gyermek érzelmeire.  Figyelje meg és elemezze, mi történik valójában.  Most már készen áll arra, hogy kifejezze valódi érzéseit. Ezt pedig megteheti nyugodtan.

23  Főként a provokatív, figyelemfelhívó viselkedés formák esetében  Szemkontaktus elkerülése, hátat fordítás, gesztusok, mimika tudatos mellőzése, másról való beszélgetés, stb.

24  A javítás lehetősége  Nyugodt magyarázatok  Bátorítás, kitartás növelése  Határozott NEM-ek  Megelőzés!!!!!

25 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Baji Ildikó.  latin szó.  "communis" vagyis közös  akik résztvesznek a kommunikációban valamiben közö- sek  jelrendszer (pl: a nyelv ), amit mind."

Hasonló előadás


Google Hirdetések