Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Munkafüggőség Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors 2. Tipológiák és intervenciók „A méhek nem olyan szorgosak, mint hisszük. Csak nem tudnak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Munkafüggőség Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors 2. Tipológiák és intervenciók „A méhek nem olyan szorgosak, mint hisszük. Csak nem tudnak."— Előadás másolata:

1 Munkafüggőség Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors 2. Tipológiák és intervenciók „A méhek nem olyan szorgosak, mint hisszük. Csak nem tudnak lassabban zümmögni.”

2

3

4 Időbeli lefolyás

5 Szakaszok

6 Tünetek

7 Tünetek (12 pont)

8

9 Korai beavatkozás: gyermekkor és családi élet  A családi kommunikáció, az intimitás hiányából adódóan a munkafüggők házastársai esetében gyakoriak a más (kémiai és viselkedési) addikciók, amelyek tovább rontják a családi kapcsolatokat.  Robinson (1998) szerint a gyermekkorban kialakuló teljesítménykényszernek, tevékenység és időbeosztás függő kényszeres viselkedésnek, a gyermekkori munkamánia megjelenésének fontos kiváltó oka a szülők és gyermek, vagy legalább az egyik szülő és a gyerek félrecsúszott kommunikációja és szerepelvárásai. Berne (1962/1984) értelmezése - igen hasonló- szerint valójában a szülők közötti szeretethiány, meg nem értettség kárpótlásául a gyermeket használja fel valamelyik szülő, olyan játszmahelyzetet hozva létre, amelyben elcsúsznak az én-állapotok.

10 Gyermekkori tünetek  Teljesítménykényszer  Pontos időbeosztás  Több idő az iskolai tevékenységre, mint játékra  Kevés gyerekkori barát, inkább felnőtt társaság  Parentifikáció – felnőtt szerepek és felelősségi körök  Perfekcionizmus  Határozott vezetői készségeket mutat  „hős szerep” (jó kisfiú, jó kislány)  Túlteljesítés, extracurriculumok  Kis hiba is könnyen elszomorítja  Stresszel összefüggő egészségi problémák (kimerültség, fej- hasfájás)

11 A gyermekkori problémás helyzetek azonosítására az alábbi lista nyújt segítséget (Robinson 1998 124 old.)

12 A munkafüggő családi élete  1.) A munkafüggők a következő okok miatt fordítanak irreálisan sok időt a munkavégzésre: félnek az intimitástól, a szexuális felsüléstől, bármely családi „megmérettetéstől”  2.) A munkafüggők jellemzően eltérő személyiségű házastársat választanak maguknak.  3.) Irreálisan magas elvárásaik vannak házasságuk, családjuk sikerességét illetően.  4.) Gyermekeik előrehaladását, sikerességét sokkal komolyabban veszik, mint mások.  5.) A szabadidőt tipikusan megtöltik feladatokkal.  6.) A gyermekek megtanulják, hogy a játék nem Oké.  7.) A családban őszintétlen hangnem uralkodik. Nem azt mondják, amit éreznek.  8.) Elfelejtik a családi ünnepeket (névnap, születésnap, házassági évfordulók).  9.) a házasságon belüli ellentéteket agresszív-szubmisszív elkerülési módokkal és hallgatással, csönddel igyekeznek elkerülni. Azaz egyszerűen nem beszélnek a házastársukkal, főként a saját közös életükről nem. A családtagok közötti kommunikáció áttételes (Közvetítő személy kell hozzá vö. „az egyik szülő üzengetése” a másiknak.) A család tagjai nem hisznek abban, hogy szabadon elmondhatják érzéseiket. Az apa megközelíthetetlen szerepben van.  10.) Másokhoz képest gyakrabban köteleződnek el extra házastársi feladatokkal, miközben a párjuk erre nem vágyik.  11.) Ritkábban élnek nemi életet házastársukkal.  12.) Veszélyeztetettebbek az alkoholizmussal, mint a nem munkafüggő társaik.  13.) A leggyakoribb szexuális problémáik: érzelmi aszinkronitás a párjukkal, az intimitás, a vágyakozás hiánya, érzelmi gátoltság, az orgazmusra való képtelenség. Robinson 1998 148-149. old. és Killinger 1991 9-14. old

13 Feladat: WART és eset

14 Köszönjük a figyelmet! Elérhetőségeink: peczemariann@yahoo.com borsborbely@yahoo.com


Letölteni ppt "Munkafüggőség Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors 2. Tipológiák és intervenciók „A méhek nem olyan szorgosak, mint hisszük. Csak nem tudnak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések