Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus."— Előadás másolata:

1 A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus. Érdeklődés, információk, cikkek, elérhetőség a honlapomon: hhttp://pszichologus-dr-egeszseg.com

2 A nevetés – luxusreflex – mozgósítja a belső energiákat, felold bizonyos lelki feszültségeket. Belső érzelmi állapot tükröződik. A felesleges emóciók nem lassú kioldással, hanem nagy intenzitással vezetődnek le.

3

4

5 – kifinomult mosoly - sátáni kacaj
Nevetés és mosoly kapcsolata: a mosoly a csendes félelemgrimaszból, a nevetés az agresszív elemet is hordozó „játékarcból” ered. – kifinomult mosoly - sátáni kacaj A mosoly szociális gesztus – hátterében félelem, v. megnyugtató, békítő szándék A nevetés különböző fokozatai felszabadult, játékos agresszióval, v. valódi agresszióval kapcsolatosak.

6 A játék és a nevetés közös elemei
A nevetés érzelmi háttere az öröm. Néha zavartság, szégyen…. A játékot is örömérzés kíséri - akadályok leküzdése - enyhe feszültség kellemes izgalma - kifejezetten nevettető játékok (Lázár Ervin …)

7 A nevetés és az egyedfejlődés
Biológiai csel: ösztönösen mosolyog, jó biológiai jó érzés miatt, a szülők azt hiszik, rájuk mosolyog, de még nem… 4-5 hónapos: hangos nevetés 7-9 hó:hallási és érintési ingerek váltják ki. 10-12 hónapos: szociális ingerek váltják ki. 1-2 éves: önmegerősítés, lelki szabadság, belső serkentettség, társas jelleg, utánzás

8 Nevetést kiváltó helyzetek 2,5-7 éves kor között
Mozgásélmény: izomfeszülések, egyensúlyozások, huppanások, függeszkedés, lecsúszás,forgás, ringás, egyensúly elvesztése, hinta, tánc, ritmus Tapintásos élmények:közvetlen testi benyomások, simogatók, cirógatók, csikizők,tapsolgatók, orrdörzsölők, hajhúzogatók

9 Felfedezés és meglepetés: váratlan dolgok, hanghatások, kukucskálások, disszonáns szociális helyzetek, állatok viselkedése, közelsége A félelem, a szorongás legyőzése: véletlen vagy szándékos ütközések, veszély elkerülése, képzelt veszély (gyertek haza ludaim) –(vidámpark)

10 Saját teljesítmény sikertelensége esetén: kudarc feldolgozása nevetéssel
Nyelvi humor: feloldaj a feszültségeket…….. Szabályszegés esetén: -lopva figyelik a hatást, kaján nevetések, káröröm Tabutémák:- kuncogások, szégyenkező nevetgélések

11 Az óvodában a helyzetek mulatságosságán túl a nevetés tükrözője lehet az általános érzelmi klímának, a gyermekek testi-lelki állapotának is. Játék közben dúdolnak, énekelnek, recitálva mondókáznak, nevetgélnek = szeretnek ott lenni, jól érzik magukat. Abban lehet fejlődni, amiben jól érzik magukat.


Letölteni ppt "A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések