Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Peremen billegő fiatalok Összehasonlító felmérés – deprivált, marginalizált helyzetű bűnelkövető és jogkövető fiatalok életút vizsgálata Solt Ágnes

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Peremen billegő fiatalok Összehasonlító felmérés – deprivált, marginalizált helyzetű bűnelkövető és jogkövető fiatalok életút vizsgálata Solt Ágnes"— Előadás másolata:

1 Peremen billegő fiatalok Összehasonlító felmérés – deprivált, marginalizált helyzetű bűnelkövető és jogkövető fiatalok életút vizsgálata Solt Ágnes agnes.solt@okri.hu

2 Tipikus életutak I. A törődés hiánya Az elhanyagolás generálta spirál. Családban figyelemhiány, iskolában kudarcélmények→ hiányzás az iskolából → társaság →lopás, éjszakai élet, újabb veszélyeztető tényezők, drog, illegális pénzszerzés Egy deviáns kortárscsoporthoz való kötődés kialakulása jellemző.

3 Tipikus életutak II. Verés és agresszió a családban A családon belüli bántalmazásból fakadó veszélyeztetettség továbbgyűrűzése. Családon belüli erőszak, alkoholproblémák → agresszív, erőszakos magatartás az iskolában → kudarcélmények a kortárscsoportban, kapcsolatokban → iskolakerülés Ha a fiatal családjában elhanyagolás is fönnáll, akkor valószínűbb a deviáns magatartásformák valamelyikének követése.

4 Tipikus életutak III. Szigorból engedékeny közegbe kerülve A túlkorlátozó nevelés, majd drasztikus váltás: a nevelés megszakadásából eredő veszélyeztető spirál. Túlzott apai szigor, megszégyenítések, fenyítések, alkoholproblémák→ lázadó allűrök, érzelmi elfordulás elhanyagolás haláleset után → rossz társaság, majd garázdaság iskolakerülés és lopás Hogy a fiatalra mikor, hogyan és ki figyel fel, döntően meghatározza életútja alakulását. Legmagasabb iskolázottság.

5 Tipikus életutak IV. Engedékenyből szigorú közegbe kerülve A megélhetési gondokból eredő problémák és az ezt követő változás feldolgozatlansága. Családnak egzisztenciális gondjai vannak, feszültségek a családi kapcsolatokban, figyelemhiány → erőszakos, agresszív magatartás az iskolában túlzott szigor → szökés, drog, verekedés →társaság→ iskolakerülés, lopás, betörés, stb. Bűnelkövetővé vált fiatalokra jellemző életút. A legalacsonyabb iskolázottság.

6 Vitakérdések A társadalmi intézmények működéséből adódóan vajon mi a fontosabb : a gyermek elkövetővé vagy áldozattá válásának megelőzése? Van-e megoldás, ha az iskola az első normatív elvárásokkal fellépő közeg egy gyermek életében? Tudja-e pótolni a családi szocializációs hiányosságokat?


Letölteni ppt "Peremen billegő fiatalok Összehasonlító felmérés – deprivált, marginalizált helyzetű bűnelkövető és jogkövető fiatalok életút vizsgálata Solt Ágnes"

Hasonló előadás


Google Hirdetések