Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

10. Erőszak a családban, válás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "10. Erőszak a családban, válás"— Előadás másolata:

1 10. Erőszak a családban, válás
Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola

2 Az erőszak fajtái: Szóbeli erőszak: lekicsinylés, gúnyolás, sértegetés, fenyegetés Fizikai erőszak: ütlegelés, hajtépés, tárggyal, fegyverrel bántalmazás, Lelki erőszak: szükségletek megtagadása, eltiltás családtól, baráttól, munkától, kedvenc időtöltéstől, +önbizalom lerombolása, önálló döntések semmibe vétele,lényeges információ visszatartása, problémák letagadása, +telefonok és zsebek, táskák átkutatásával állandó ellenőrzés. Szexuális erőszak: megerőszakolás, kényszer prostitúcióra, terhességre, abortuszra, Gazdasági erőszak: munkától eltiltás, fillérre elszámoltatás, közös céggel sakkban tartás, Mozgás korlátozás: bezárás, kizárás, megkötözés, éheztetés, tisztálkodás, ürítkezés, alvás megakadályozása,szükséges gyógyszer elkobzása, Elhanyagolás: gyermek, öreg (meleg kapcsolatban is előfordul)

3 A bántalmazás mint folyamat
A kapcsolat stabilizálását követően: elszigetelés, partner önbizalmának gyengítése, annak bizonyítása, hogy képtelen az önálló életre, ezt követi a fizikai erőszak "nevelési" céllal. A nő általában magát hibáztatja, próbál alkalmazkodni, de nincsenek kiszámítható elvárások. Az erőszak ciklikus. Mintha felgyűlne a feszültség, majd ezt vigasztalás követi. A brutalitás egyre fokozódik és sokszor gyilkosság a vége.

4 A környezet viselkedése
Tévhitek: a család belső ügye, nem avatkoznak be amíg vér nem folyik. "Az asszony verve jó" „Alaptalanok a bántalmazott félelmei.” A nőt hibáztatják. Hibás megoldás: a bántalmazott gyermek kiemelése a családból. A gyermek elhelyezésének megváltoztatása az apa javára. Nem a probléma okát kezelik. Helyes megoldás: A rendőrségnek be kell avatkozni. A bántalmazót kell kiemelni a családból.

5 Egy hosszantartó intim kapcsolat felbomlása
A kezdeményező sikertelenül próbálja megváltoztatni partnerét és a kapcsolatot. Szociális elkülönülés: a partnerek egyike új életstílust alakít ki, új barátokat talál olyan közegben ahol a párja nincs jelen. Szerető esetén titkolózás. A kezdeményezőt csak az érdekli, milyen hiba fedezhető fel párja viselkedésében. A kezdeményező megbeszéli problémáit másokkal és megerősítést kap. Boldogulok egyedül is? Mit szólnak a szülők, barátok? Új kísérlet a kapcsolat rendbehozatalára. A partner átveheti a kezdeményező szerepet.

6 A válás során lejátszódó átmenetek
Érzelmi válás: egyre növekvő feszültség Jogi válás Gazdasági válás: vagyonmegosztás Szülői feladatok megosztása Közösségi válás: baráti kör átalakulása Pszichikai válás: szembe kell nézni az önállósággal

7 A válás utáni alkalmazkodás
Az egymás iránt érzett tisztelet jóval a válás előtt megszűnt (?), megmarad az érzelmi kötődés. A házastárs hirtelen eltűnése szorongást kelt. A depresszió és eufória érzése váltakozik majd átadja helyét a magánynak. Stratégiák Úgy tesz mintha semmi sem történt volna. Társadalmi és érzelmi kontaktust fenntartani, még újraházasodás esetén is. Az ember megpróbálja stabil életmóddá rendezni megváltozott körülményeit. Ez többnyire csak hosszabb távon sikerül. Jobban érzik magukat azok a gyerekek akik mindkét szülővel tarthatják a kapcsolatot a válás után.

8


Letölteni ppt "10. Erőszak a családban, válás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések