Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kiégés 22 June, 2014 A kiégés tünetei a viselkedésben  Bizonyítási kényszer: minden áron bizonyítani akarok, meg tudom oldani!  Túlzott erőfeszítés:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kiégés 22 June, 2014 A kiégés tünetei a viselkedésben  Bizonyítási kényszer: minden áron bizonyítani akarok, meg tudom oldani!  Túlzott erőfeszítés:"— Előadás másolata:

1

2 A kiégés 22 June, 2014

3 A kiégés tünetei a viselkedésben  Bizonyítási kényszer: minden áron bizonyítani akarok, meg tudom oldani!  Túlzott erőfeszítés: megcsinálom, ha belegebedek is!

4 A kiégés tünetei a viselkedésben  Személyes igények hanyagolása: nem alszom ki magam, állandóan gürizek, vagy a feladaton jár az agyam.  Konfliktusok elfojtása: nem beszélem meg senkivel, eldugom.

5 A kiégés tünetei a viselkedésben  Az értékrend átalakítása: Megváltozott értékrend szerint akkor vagyok sikeres, ha mindent meg tudok csinálni. Előfordul, hogy semmi sem sikerül, de hogy minden sikerüljön, olyan nincs.  A problématagadás: A probléma eltolásának jelensége. Nem tudom megcsinálni, de hát olyan nincs is. Ez nem az én feladatom.

6 A kiégés tünetei a viselkedésben  Kilépési igény: Az előbb letagadtam a problémát, itt pedig szemben állok vele. Ezt nem csinálom tovább, most befejezem, folytassa valaki más.  Viselkedésváltozás. Mostantól kezdve a valós értékrendet, problémát, segítségadás lehetőségét elkezdem semmibe venni. Nem érdekel, nem törődöm vele, megváltozik az egész viselkedésem.

7 A kiégés tünetei a viselkedésben  Idegenség érzése. Kívül állónak érezzük magunkat. Megjelenhet egy rögeszmés, kényszeres gondolkodás.  Belső üresség. A belső üresség érzése nagyon zavaró, ezért azt igyekszünk valamilyen módon megtörni. Pótcselekvések.

8 Mivel jár a kiégés?  Testi tünetek • fáradtság, • kimerültség, • alvászavarok, • fejfájás, súlyingadozás, • fekélybetegségek,  magas vérnyomás

9 Mivel jár a kiégés? Lelki tünetek • ingerlékenység, • változó hangulat, • agresszivitás, • lehangoltság, • cinizmus, a • teljesítőképesség, a munkabírás csökkenése

10 Milyen okok vezetnek a kiégéshez?  Ha valaki nem kap visszajelzést.  Ha a cégen belüli teljesítményértékelés nem kielégítő, vagy nem kellően személyre szabott.  Ha valaki nem részesül szóbeli, juttatásbeli vagy pénzbeli elismerésben.  Ha a túl nagy felelősség és a túl sok feladat folyamatosan együtt jár.  Ha a munkavégzés során gyakoriak a váratlan krízishelyzetek.

11 Kiégésre hajlamosító tényezők  Túlzott önzetlenség (altruizmus), ha mindenben segíteni akarunk másoknak.  A megküzdési képesség, megküzdési stratégiák hiánya. Erőink mozgósítása a probléma megoldására.  Magányosság, védtelenség, kiszolgáltatottság.  Túlzott igénybevétel. Tudni kell mennyit bírunk.  Csoportvédelem hiánya. Nem állnak mellettem, nem támogatnak.

12 Kiégés megelőzése Mit tegyünk magunkkért?


Letölteni ppt "A kiégés 22 June, 2014 A kiégés tünetei a viselkedésben  Bizonyítási kényszer: minden áron bizonyítani akarok, meg tudom oldani!  Túlzott erőfeszítés:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések