Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet."— Előadás másolata:

1 A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet Európai Unió A kisgyermekes családokat segítő intézkedések hatása, a társadalmi kirekesztődés elleni küzdelemben

2 A kutatásról röviden •2004 őszén, az Otthon Segítünk Alapítvány múltbéli, vagy jelenlegi kliensei közül 10 családdal interjú •5 településen •Közös interjúvázlat alapján •A társadalmi kirekesztődés dimenziói fogyasztási szokások források (anyagi és kultúrális) munkavállalás társas kapcsolatok közszolgáltatásokkal kapcsolatos •Külön kérdések a nagycsaládosoknak ___________________________________ •Két, un. fókuszcsoportos beszélgetés – anyák és apák egyaránt részt vettek

3 Eredmények 1 –Minden család örömmel fogadta a segítőt, a saját otthonában. –A családok mindegyikében, a társadalmi kirekesztés legnyilvánvalóbban a családi, baráti és közösségi kapcsolatok hiányában mutatkozott meg. –Magára hagyottság és elszigeteltség, a hagyományos támogató rendszerek (nagycsalád, kisközösség) eltűnése, fellazulása. –A kérdezett családok egyike sem kért folyamatos segítséget más szervezetektől. –Az okok: a) nem ismerték a programokat és a szolgáltatásokat b) már kapcsolatba kerültek velük, és nem voltak megelégedve a szolgáltatás minőségével, c) általában nem bíztak semmilyen hivatalos szervezetben, mert kiszolgáltatva érezték magukat A szülők közös döntése volt az Otthon Segítünkhöz fordulás. Az apák örömmel vették tudomásul, hogy távollétükben valaki alkalmanként segít a feleségük nek. Csak kevés család említette, hogy kezdetben félve engedtek be egy idegent az életükbe, a laká- sukba, de a házhoz jövő segítség lehetősége fontosabb volt, mint a vele kapcsolatos félelmek.

4 Eredmények 2. Típusok a kérés szempontjából 1.Átmeneti problémákkal küzdő családok esetében ( nehéz terhesség, költözködés, bevásárlás) csupán gyors és praktikus segítségre volt szükség. Az anyák a beavatkozás után elégedettek és hálásak voltak. 2.Önbizalomhiányos, befeléforduló anyák csoportja, akiknek több időre volt szükségük ahhoz, hogy elfogadják a segítséget, és ne akarják magukat jó színben feltüntetni. Nekik leginkább egy külső kapcsolatra volt szükségük, valakire, aki megerősíti őket anyaszerepükben. Ők általában nagyon fiatal anyák voltak, szülők, barátok és rokonok nélkül. Miután elfogadták az önkéntes által nyújtott segítséget, őszinték és nyitottabbak lettek. Az önkéntesek jelenléte volt az első lépés azon az úton, hogy ezek az anyák az otthonukon kívül könnyebben létesítsenek kapcsolatokat. 3.Csak beszélgetőtársra vágyott. A segítőjüktől mindig egy kicsit többet akartak, és folyamatosan elégedetlenek voltak maguk körül mindennel, és mindenkivel. Ennek ellenére, ők maguk, a helyzet jobbítására nem tettek semmit.

5 Következtetések Egy, a gyermekjóléti szolgálatokról szóló felmérés szerint „a gyermekek veszélyeztetettsége a legtöbb esetben a családi háttér problematikus voltából fakad. A veszélyeztetett gyerekek családja a legtöbb esetben különböző problémákkal küzd, és a gyerekek nek való segítség, a legtöbb esetben megvalósíthatatlan a családoknak nyújtott segítség nélkül.” ↓ Családi kapcsolatok megerősítése ↓ Otthon Segítünk önkéntesei ↓ Primér prevenció ↓ Család két funkciója szempontjából a, felnőttek lelki támogatása/ pszichés védelme b, gyermek szocializációja

6 Hogyan? EGYÜTTMŰKÖDÉS – INFORMÁCIÓCSERE CSALÁD CIVIL SZOCIÁLIS ELLÁTÓ RENDSZER


Letölteni ppt "A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések