Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A jelnyelvi és a hangzó nyelvi kommunikáció perspektívái Miskolci Egyetem 2012. november 23.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A jelnyelvi és a hangzó nyelvi kommunikáció perspektívái Miskolci Egyetem 2012. november 23."— Előadás másolata:

1 A jelnyelvi és a hangzó nyelvi kommunikáció perspektívái Miskolci Egyetem 2012. november 23.

2  Definíciója: 1. Arcjáték, az arcizmoknak és az egész testnek az átélt esemény kiváltotta mozgása 2. Az arckifejezések útján történő kommunikáció, a mimika leginkább érzelmek tükröztetésére szolgál. 3. Az arc kifejező játékát jelenti, a fej mozgásaival együttesen.

3  Darwin nyolc érzelmet vett számba, amelyekhez külön izommozgás tartozik.  A mai felfogás szerint hét alapvető érzelemfajta tükröződik arcunkon (Ekman 1970)

4 1. Öröm, vidámság 2. Szomorúság, bánat 3. Harag, düh (agresszió) 4. Félelem 5. Meglepődés 6. Undor 7. Érdeklődés 8. Szégyen???

5  Ez a hétféle érzelem tükröződik arcunkon, s ezek kifejeződése, illetve felismerése a világban mindenhol teljesen azonos. A legősibb kultúráktól a civilizált nagyvárosok lakóiig hasonlóképpen mozdítjuk arcizmainkat.  Még a vakon születettek arcjátéka sem különbözik az épekétől.  Ez azért van, mert ezen érzelmek kifejeződése biológiailag meghatározott, és nem tanulásunk eredménye, nem tudatunktól függő megnyilvánulás.

6

7  Siketeknél van-e plusz mimika?  És ha nem lenne plusz mimika, akkor? ◦ nem fogom tudni, mennyire nagy, vagy pici, vagy mennyire sötét. ◦ nem lenne plusz információ, milyenek lehetnek a hangok pl. forma 1-nél a startoló autók ◦ És, ha hívnak segíteni pakolni, fogalmam nem lesz, mennyire nehéz, és mekkora - nem mindegy nekem, hogy 50 kg vagy 130 kg.  VAN!

8  Külső-belső tulajdonság (csúnya, szép, hórihorgas, beteg, ideges, aranyos, kedves, utálatos …)  Méret és forma (sovány-kövér, kicsi-nagy, vastag-vékony)  Színárnyalat (sötét, világos, rikító)  Súly (könnyű-nehéz)  Halmazállapot (kemény-lágy)

9  Mennyiség (mennyire sok, kevés)  Távolság (mennyire közeli, távoli)  Időzóna (tegnap, nagyon régen, nemrég, nagyon soká, holnap…)  Időjárás (napos, borús, zivatar, villámlik)  Hangutánzás (csikorog a kerék, sír a baba, pattog a labda)  Sebesség (mennyire gyors, lassú)

10  Attitűd = a cselekvéshez kapcsolódó hangulat (negatív vagy pozitív + gőgös, fáradságos, farkaséhes…)  Módhatározó, akár utánzásszerűen is (hogyan ír, dolgozik, fut, eszik – pl. öreg néni reszketve iszik, párduc fut)  Mértékhatározó (nagyon sokat dolgozik – semmit se dolgozik)

11  A legfontosabb különbség, hogy a hangzó nyelvben a mimika mindig csak színezi a mondanivalót, a jelnyelvben sokszor tényleges információt hordoz.

12

13 A beszélő szándéka szerint egy mondat lehet:  Kijelentő  Kérdő (kiegészítendő, eldöntendő)  Felszólító  Felkiáltó  Óhajtó Pl. mondat:  Zoli elment tejet venni.

14  A mimika a jelnyelvtől elválaszthatatlan, annak szerves része:  Jelelés közben mimikával egészítjük ki a kezek révén átadott és átadható üzenetet, tehát az arc játéka alapvetően az információ pontosítását szolgálja.  Ha nem használnánk különböző mimikákat a jelelés során, akkor már-már értelmetlenné válna a mondanivalónk, a rossz mimika pedig félreértelmezhetővé teszi a közleményt.

15  Azért amikor tanítunk, akkor se várjuk el, hogy minden hallgató egyforma arckifejezéssel fejezzen ki egy érzelmet vagy attitűdöt, mint a tanár.  Amit produkál, az akkor már jó, ha egyértelmű.

16  http://janus.ttk.pte.hu/tamop/tananyagok/k omm_elm/223__mimika.html http://janus.ttk.pte.hu/tamop/tananyagok/k omm_elm/223__mimika.html  http://idegen-szavak.hu/keres/mimika http://idegen-szavak.hu/keres/mimika  http://erettsegizz.com/magyar- nyelvtan/verbalis-es-non-verbalis- kommunikacios-jelzesek/ http://erettsegizz.com/magyar- nyelvtan/verbalis-es-non-verbalis- kommunikacios-jelzesek/  A mimika szerepe a jelnyelvben. JOE szakmai továbbképzés 2004. (Juhász Ferenc, Mongyi Péter, Szabó Mária Helga)


Letölteni ppt "A jelnyelvi és a hangzó nyelvi kommunikáció perspektívái Miskolci Egyetem 2012. november 23."

Hasonló előadás


Google Hirdetések