Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS"— Előadás másolata:

1 GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
A krupp (croup syndroma) a légutak fertőző, különösen belégzéskor nehézlégzést okozó vírusos megbetegedése.

2 Jellemzően a csecsemők és kisgyermekek betegsége
Jellemzően a csecsemők és kisgyermekek betegsége. Minél fiatalabb a gyermek, annál kisebb keresztmetszetűek a légutai. Az egészen szűk légutakat a nyálkahártya- duzzanat nagyon gyorsan képes beszűkíteni.

3 Különösen hároméves kor alatt veszélyes
Különösen hároméves kor alatt veszélyes. A betegek többsége (80%-a) fiú, és a betegség gyakran visszatér.

4 A tünetek hideg időjárás idején, a meghűléses betegségek szezonjában jelentkeznek leginkább: parainfluenzavírus, influenzavírus.

5 Az érzékenység kialakulásának bizonyítottan kedvez az erős légszennyezettség.

6 Tünetek A gégegyulladást megelőzhetik megfázásos tünetek, de általában minden előjel nélkül jelentkezik, éjszaka és hirtelen.

7 Gégegyulladás esetében a belégzés akadályozott - belégzési sípolás - stridor inspiratoricus. Jellegzetes triász: rekedtség, ugató jellegű köhögés, belégzési sípolás.

8 A levegőért küzdő gyerek jellegzetes száraz, ugató köhögést hallat, hangja rekedt, sokszor sír, nyugtalan, öklendezik, néha hány is. Az izgalom a szervezet oxigénigényét fokozza, a roham további súlyosbodását eredményezve.

9 A fertőzés nem feltétlenül jár lázzal
A fertőzés nem feltétlenül jár lázzal. Az első éjszaka után a roham még egy-két napon át megismétlődhet. A betegség megállapítása a kórtörténetből és a klinikai tünetekből rendszerint nem nehéz.

10 A hideg nyálkahártyában összehúzódnak a vérerek, ami azonnal csökkenti a duzzanatot. Hideg időben ki kell nyitni az ablakot, és a takaróba burkolt gyereket a hideg levegőre kell vinni.

11 Sokat számít, ha a szülő kedvesen nyugtatja a gyermeket, aki néhány korty hideg italt is kaphat. Biztosítani kell a gyerek nyugalmát, mert az erőlködés, a sírás tovább súlyosbítja a rohamot.

12 A gyulladásos ödémát csökkentő kortikoszteroid készítményt inhaláva vagy szisztémásan (i.m.) adagolják.

13 Régebben igen súlyos, gyakran halálos megbetegedést okozott a Haemophilus influensae nevű baktérium, amely a gégefő gyulladását okozza - epiglottitis.

14 A duzzadt gégefő a légutak szűkületét váltja ki, amely súlyos légzési nehezítettség kialakulásához vezet. Ritkán a gégebemenet teljesen elzáródhat, ami gyors orvosi segítség nélkül fulladást okoz.

15 Ma már ritka ez a súlyos betegség, mivel a Haemophilus baktériummal szemben kötelező a gyermekkori védőoltás (HiB).

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések