Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖZÉPFÜLGYULLADÁS OTITIS MEDIA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖZÉPFÜLGYULLADÁS OTITIS MEDIA"— Előadás másolata:

1 KÖZÉPFÜLGYULLADÁS OTITIS MEDIA

2 A fül részei a külső fül, a középfül és a belső fül
A fül részei a külső fül, a középfül és a belső fül. A halláson kívül az egyensúly-érzékelést is szolgálja.

3 A középfül a dobhártya mögött elhelyezkedő, nyálkahártyával bélelt üreg. Ebben helyezkednek el a hallócsontocskák is.

4

5 A középfület a garattal a fülkürtnek -Eustach-kürt nevezett járat köti össze. Ezen keresztül szellőzik a középfül, és tud kiegyenlítődni a nyomáskülönbség.

6 A középfülgyulladás bármely életkorban előfordulhat, de leggyakoribb kisgyermekkorban. Legjellemzőbb őszi és téli időszakra.

7 Előfordulása örökletes tényezőktől is függ, a rosszul szellőző középfül hajlamosít a középfülgyulladásra. Orrpolip vagy allergia, melyek akadályozzák az orrlégzést szintén növelik kialakulásának esélyét.

8 A középfülgyulladás legtöbbször a felső légutak gyulladásának átterjedése a fülre a fülkürtön keresztül. Többnyire baktériumok okozzák.

9

10 Kisgyermekek esetében azért gyakoribb, mert a fülkürt rövidebb, így hamarabb érnek el a kórokozók a középfülhöz.

11 A középfülgyulladásokat két fő csoportba soroljuk: hurutos és gennyes középfülgyulladások. Mindkét csoporton belül megkülönböztetünk akut és krónikus gyulladásokat.

12 Tünetek: Általában magas láz kíséretében jelentkező egy vagy kétoldali, egyre fokozódó fülfájás, a gyermek rosszabbul hall az adott fülére.

13 Csecsemőknél sírás, fül felé kapkodás, étvágytalanság, láz és hányás utalhatnak a betegségre. A külső hallójárat megnyomása fájdalmas lehet.

14 Egyes esetekben a fülben lévő váladék olyan nagy nyomást fejt ki, hogy - a dobhártyát átszakítva - a külső hallójárat felé tör, a fülből gennyes váladék folyik - otitis media suppurativa.

15 Diagnózis: Az orvos fültükrözéssel - otoszkóp nézi a dobhártyát, melynek gyulladt piros színe és kidomborodása jelzi a középfül gyulladását.

16

17

18

19

20 Kezelés: 1. Fájdalomcsillapítás: brufen szirup, paracetamol. 2
Kezelés: 1. Fájdalomcsillapítás: brufen szirup, paracetamol. 2. Antibiotikum szedése megfelelő dózisban, megfelelő ideig.

21 A fülfájást enyhíteni lehet száraz, meleg bekötéssel pl
A fülfájást enyhíteni lehet száraz, meleg bekötéssel pl. vászonba tett meleg só ráhelyezése a fülre. A fülkürt-szellőzés biztosítása érdekében orrspray ajánlott.

22 Szövődmények Nem megfelelő kezelés estén átterjedhet az agyhártyákra - meningitis. Jelentkezhet belsőfül gyulladása - labyrinthitis is.

23 A gyulladás a fül mögött elhelyezkedő, levegős üregeket magába foglaló koponyacsontra is átterjedhet - mastoiditis.


Letölteni ppt "KÖZÉPFÜLGYULLADÁS OTITIS MEDIA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések