Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vesebetegségek. A veséről : A vese a gerincesek szerve, a hasüreg hátsó részén, a hashártyán kívül, az ágyéki gerinc két oldalán található, vastag zsírrétegbe.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vesebetegségek. A veséről : A vese a gerincesek szerve, a hasüreg hátsó részén, a hashártyán kívül, az ágyéki gerinc két oldalán található, vastag zsírrétegbe."— Előadás másolata:

1 Vesebetegségek

2 A veséről : A vese a gerincesek szerve, a hasüreg hátsó részén, a hashártyán kívül, az ágyéki gerinc két oldalán található, vastag zsírrétegbe ágyazva. Páros szerv, bab alakú melynek tömege 130-140 g. A legtöbb ember veséje 2 ökölbe szorított kéz nagyságú.

3 A vese a kiválasztás szerve: - Felelős a bomlástermékek eltávolításáért - Só és vízháztartás szabályozásáért - Szabályozza a vérnyomást - Beindítja a vörösvértest termelést - Kálcium-anyagcserét szabályozó anyagok termelése ( erős csontok )

4 Vesemedence gyulladás : A vese és a felső húgyutak gyulladása, melyet a leggyakrabban a hólyagból felkerülő, nem fertőző baktériumok váltanak ki. A hólyag fertőződhet Helyi immunbetegség (meghűlés következtében) Vér és nyirokáramlás útján

5 Veseelégtelenség Vesebetegségről beszélünk, ha a vesék eredeti funkciójukat nem képesek teljes mértékben ellátni. Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor beszélünk krónikus veseelégtelenségről. Okozója lehet - terhesség - cukorbetegség - gyenge immunrendszer - nem megfelelő öltözködés Tünetei - hidegrázás - magas láz - deréktáji fájdalom - hányinger/ hányás jelentkezik Többnyire fiatal (18-40 év) között nőknél gyakrabban fordul elő…de miért is? Ezért!

6 - vese megnagyobbodik - érzékenység - a hasizmok erősen megfeszülnek Mi történik velünk? Kezelés Mit tegyünk? - antibiotikumos kezelés (enyhe esetben) - infulziós kezelés (súlyos esetben) - veseeltávolítás

7 A vesék kapacitása olyan nagy, hogy az egyik vese töredéke is képes minden felesleges anyag kiszűrésére! Művesekezelés Művesekezelés: olyan külső beavatkozás, mely a hiányzó vesefunkciót pótolja. A művese kezelés alatt: - több fehérje ajánlott(2X-es mennyiség az átlagosnál) - több a foszfor a szervezetben

8 Vesetranszplantáció Minden a vesebetegség végső stádiumában lévő beteg esetében mérlegelni kell a transzplantáció lehetőségét. Kivételt csupán a más, egyidejűleg fennálló, életveszélyes állapot miatt okozott túlzott kockázat jelenthet. A vesetranszplantáció ma már rutin beavatkozásnak számít. A sikeres transzplantáció nemcsak a hosszú művese kezeléstől szabadítja meg a beteget, hanem biztosítja a vese egyéb, például a vérképzésben betöltött funkcióját is.

9 Egy kis történelem… 1902. Ullmann Imre (pécsi születésű) orvos elvégzi az első vese-transzplantációt a bécsi klinikán 1962.dec. 23. Német András elvégzi az első Magyarországi vese-transzplantációt 1972. Szervátültetéseket szabályozó törvény érvénybe lépése Magyarországon 2003. Prof. Dr. Járay Jenő, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika vezető professzora köszöntötte az első, transzplantált vesével tartósan egészséges életet élő pácienst

10 A prezentációt készítette: Kássa Dóra Köszönöm a figyelmet ! 10.B


Letölteni ppt "Vesebetegségek. A veséről : A vese a gerincesek szerve, a hasüreg hátsó részén, a hashártyán kívül, az ágyéki gerinc két oldalán található, vastag zsírrétegbe."

Hasonló előadás


Google Hirdetések