Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA"— Előadás másolata:

1 TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
A tüdőhólyagocskák (alveolusok), és/vagy a hólyagok közötti tér (intersticium) gyulladásos megbetegedése.

2

3 Okozhatják vírusok és baktériumok egyaránt, és vannak a korábban ismert kategóriákba nem sorolható, ún. atípusos előfordulásai is. Kiválthatja még: gombás fertőzés, parazita, keringési rendellenesség, maró gőzök...

4 Légúti vírusok: adeno-, rhino-, parainfluenzavírusok okozzák
Légúti vírusok: adeno-, rhino-, parainfluenzavírusok okozzák. Baktériumok közül: leggyakrabban a Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influensae, ritkábban Staphylococcus.

5 Az atípusos tüdőgyulladást többnyire Mycoplasma pneumoniae okozza.

6 Kiterjedése alapján a tüdőgyulladás lehet gócos (bronchopneumónia) és lebenyes (lobáris).

7 A kórokozók általában belégzés útján jutnak be az alsóbb légutakba, ahol megtelepedve szaporodni kezdenek, gyulladásos folyamatot indítanak be.

8 Az érintett területen a léghólyagocskák légtartalma csökken, előrehaladott esetben teljes méretüket gyulladásos, gennyes váladék tölti ki.

9

10 Tünetek: Kezdődhet hirtelen, ekkor nagyfokú elesettség, láz, hidegrázás alakul ki. Kezdődhet fokozatosan is fáradtsággal, hőemelkedéssel, köhögéssel, például valamilyen légúti fertőzés folytatásaként.

11 A fertőzés sokszor megfázás, influenza után jelentkezik, de más, a szervezetet megterhelő betegség után is kialakulhat. A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni.

12 A tüdőgyulladás a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett, lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is. Súlyossága az enyhétől az életet veszélyeztető állapotig változhat.

13 Diagnózis: Anamnézis, klinikai kép, sztetoszkóp - tüdő felett hóropogásra emlékeztető hang hallható. Biztos orvosi diagnózist a mellkas röntgenfelvétele adhat.

14 Jól körülhatárolt tüdőgyulladásos (jobb középső lebenyi) terület röntgenképe.

15

16

17 Kezelés: A tüdőgyulladás kezelése antibiotikumokkal történik, mely ugyan nem hat a vírusos fertőzésekre, de mindenképpen elejét veszi a szövődmények kialakulásának.

18 A legfontosabb a kezeléskor, hogy a betegségedet nem szabad "lábon kihordani". A tüdőgyulladás egy tipikus (kórházi) ágyban fekve gyógyítható betegség.

19 Aspirációs pneumónia:
Akkor alakul ki, hogy ha valamilyen idegen test kerül a tüdőbe. Leggyakoribb oka, a hányás után a légcsőbe került gyomortartalom, meconiumos magzatvíz aspiráció.

20 Opportunista patogének okozta tüdőgyulladás:
Pneumocystis carinii okozta tüdőgyulladás, ami egészséges emberben, gyakorlatilag sosem alakul ki.

21 A károsodott immunrendszerű betegeket szokta érinteni, pl
A károsodott immunrendszerű betegeket szokta érinteni, pl. AIDS-es betegek.

22 A madárinfluenza vírus, az ún
A madárinfluenza vírus, az ún. súlyos akut respiratórikus szindróma (SARS) vírusok komoly, bizonyos esetekben halálos kimenetelű tüdőgyulladást okoztak, még egyébként egészséges emberekben is.

23 Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) becslése szerint minden harmadik újszülött tüdőgyulladásban hal meg. Ezeknek az eseteknek a fele elvileg megelőzhető volna.

24

25 Az antibiotikumok előtti időkben igen súlyos, közvetlen halálveszéllyel járó betegségnek számított.

26 A kórházakban szerzett - nosokomiális tüdőgyulladás különösen veszélyes lehet, mivel nagyobb az esélye annak, hogy a kórokozó sokféle antibiotikummal szemben védett - rezisztens.

27

28

29 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések