Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (emberi immunhiány vírusa) által előidézett, gyakorla- tilag 100%-os letalitású tünetegyüttes, amelyet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (emberi immunhiány vírusa) által előidézett, gyakorla- tilag 100%-os letalitású tünetegyüttes, amelyet."— Előadás másolata:

1

2 Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (emberi immunhiány vírusa) által előidézett, gyakorla- tilag 100%-os letalitású tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent.

3 A vírus az immunrendszer sejtjeit, elsősorban a CD4 receptorral rendelkező T-limfocitákat pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti az opportunista fertőzések és a daganatok megjelenését. A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.

4

5 A vírus átadható direkt nyálkahártya kontaktussal vagy különböző testfolyadékok által, mint a vér, ondó, hüvelyvála-dék, előváladék és anyatej.A fertőzés bekövetkezhet közösülés, vérátömlesz- tés során, fertőzött injekciós tű által, anya és csecsemő között a terhesség, szülés és szoptatás alatt, vagy ha a fent említett folyadékok valamelyike egy nyálkahártya vagy bőr sérüléssel érintkezik.

6 A betegség kezelésére : „gyógyszerkok- télokat”, kombi- nációs terápiát alkalmaznak, vagyis az alábbi szerek különféle szempontok szerint összeállított kombinációját:

7

8 1. szakaszHIV fertőzés utáni 3-4 hét a HIV vírus lappangási időszaka, a beteg nem AIDS-es. 2. szakaszPrimer vagy akut HIV tünetegyüttes – a HIV fertőzést követő 3-6 hétben lép fel. Tünetei: átmeneti nyirokcsomó- megnagyobbodás, láz, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom és kanyarószerű bőrkiütések. A fertőzöttek 1-2 hét elteltével hirtelen tünetmentessé válnak. 3. szakaszKrónikus tünetmentes HIV betegség Semmilyen klinikai tünet nincs, az immunrendszer funkciója kielégítő, közben a vírus szaporodása változatlan mértékben zajlik, a CD4+ T limfociták száma folyamatosan csökken. Ez az állapot 3-8 évig tart. 4. szakaszTünetes HIV betegség– Megjelenik a krónikus, megmagyarázhatatlan hasmenés időszaka, és tovább tart, mint egy hónap. Nyirokcsomó- megnagyobbodás, fogyás, lázrohamok éjjeli izzadás, szájpenész, övsömör. 5. szakaszKifejlett HIV betegség, AIDS stádium Megjelennek a toxoplazmák az agyban, gombás fertőzések a bőrön, bronchitis és/vagy tüdőgyulladás, Kaposi szarkóma. Ezt a szakaszt nevezzük AIDS betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed, melyet halál követ. Szakaszai

9

10

11

12

13

14 AIDS-hírek: 2005. november: előrelépés a HIV-vakcina kutatásában

15 2010 nyarán megjelent :3. évezredben írnak arról, hogy a banán tartalmaz olyan anyagot, ami megakadályozza a fertőzés kialakulását

16 2011. szeptember 2-án francia tudósok felfedeztek egy olyan fehérjét,amely gátolja a HIV vírus szaporodását.

17 BudapestSzent László korházSzent Sebestyén Kft Hív szürés és tanácsadás:

18 December 1

19

20 Készítette :Sólyom Dóra


Letölteni ppt "Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (emberi immunhiány vírusa) által előidézett, gyakorla- tilag 100%-os letalitású tünetegyüttes, amelyet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések