Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Bíró Levente 8/a

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Bíró Levente 8/a"— Előadás másolata:

1 Készítette:Bíró Levente 8/a
Nemi Betegségek Készítette:Bíró Levente 8/a

2 Tartalomjegyzék Bevezető Szifilisz Klamídia Tripper Herpesz AIDS
Hepatitisz HPV Lágyfekély Szemérem tetvek és rüh Ezekben a betegségekben elhunyt Híres emberek

3 Bevezető Napjainkban az orvostudomány több mint húsz olyan betegséget ismer, mely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősködők közvetítésével. Becslések szerint ma a világon évente 330 millió ember kap el valamilyen nemi betegséget. Ismerkedj meg hét fertőzés tünetével, illetve a lehetséges kezelési módszerekkel! Ahogy azt nevük is mutatja elsősorban közösülés útján terjednek, amikor a fertőzött ondó vagy hüvelyváladék közvetlen érintkezésbe kerül a nyálkahártyával. Sokuk azonban - különösképpen a herpesz, csókolózás vagy petting során is elkapható. A fertőzött anya is átadhatja magzatának, illetve az újszülöttnek ezeket a betegségeket. Indirekt fertőződés - például közös törölköző, illatszerek és hasonlók használata révén - egyes kórokozók esetében lehetséges, azonban igen ritkán fordul elő, cseppfertőzés útján pedig a betegségek nem terjednek. A mindennapi társadalmi érintkezés során a nemi betegségekkel való megfertőződés a szokásos higiéniai szabályok betartása mellett kizárt.

4 A 10 leggyakoribb nemi betegség jelei és tünetei (Szifilisz)
Kis spirál alakú baktériumok A baktériumok belépnek a véráramba és a létfontosságú szervekhez a szifilisz nyílt sebeket okoz, így megkönnyíti a HIV és más nemi úton terjedő betegségek kialakulását. Hogyan lehet elkapni: Szexuális közösülés útján. Például a száj vagy nemi szervek környékén levő sebekkel átadhatók a baktériumok a szexuális partner felé. Tünetek: nappal a fertőzés után, piros, kemény fájdalmas sebek jelentkeznek, Azonnal orvoshoz kell fordulni. Kezeléssel 2-6 héten belül eltűnnek a sebek, de ha nem kezelik a test többi részeire is tovább terjed és végzetes lehet!!!

5 Klamídia Bakteriális fertőzés a húgyutakban és nemi szerveken. A férfiaknál húgycsőgyulladáshoz, a nőknél kismedencei gyulladáshoz vezet Hogyan lehet elkapni: Intim szexuális érintkezés utján, testnedvekkel is terjed vagy a kézről a szemre is át lehet adni. A nők közel 75%-a, a férfiak pedig 25%-a nem mutat tüneteket. A rendszeres szexuális élettel rendelkezők érdemes átessenek rendszeres orvosi vizsgálatokon. Tünetek: A férfiaknál: fájdalmas vizelés, a pénisz fehér folyása, herefájdalom.  A nőknél: viszketés, égő érzés a nemi szerveknél, zöldes hüvelyi folyás, tompa kismedencei fájdalom.  Terméketlenséget/sterilitást okozhat, ha nem kezelik. Ha átadódik a csecsemőnek, a szülési folyamattal szemfertőzések és tüdőgyulladás léphet fel.

6 Tripper (gonorrhea) A  baktérium által okozott fertőzés, sötét, meleg, nedves helyeken terjed. Hogyan lehet elkapni: Szexuális együttlét útján, vagy a nemi szervek érintésével. Tünetek :2-9 napig tünetmentes, majd gyakori égő, fájdalmas, zavaros vizelés, a pénisz vagy hüvely sárgás folyása jelentkezik. A férfiak pénisze kivörösödhet és fájdalmas lehet.  Egyéb tünetek: Torokfájás, nyirokcsomó-duzzanat, váladékos végbélnyílás vagy húgycső. Néha tünetmentes. Kezeletlenül a nőknél kismedencei gyulladást okoz, a férfiaknál krónikus fájdalmas prosztata-fertőzést és ejakulációt. Mindkét nemnél vakságot vagy szemfertőzést okozhat. A terhes nők megfertőzhetik a magzatot!

7 Herpesz Fájdalmas, hólyagos sebek a szexuális közösülés pontján: hímvesszőn, hüvelyen, néha a száj környékén. Hogyan lehet elkapni: Igen ragályos, nyitott sebek útján terjed. A sebek kialakulása előtt és begyógyulása után is terjedhet. Nemcsak szexuális úton, egyszerű érintéssel is terjed. Tünetek: Az érintkezés után 2-10 napon belül fájdalmas hólyagok jelenhetnek meg az érintkezési felületen. Duzzadt nyirokcsomók, izomfájdalom, láz, fejfájás, fájdalmas sebek/hólyagok. Korai kezeléssel hamar elmulasztható.

8 AIDS (immunhiányos szindróma)
A HIV vírus elpusztítja a szervezet immunrendszerét, így minden betegség életveszélyessé válik. Lappangási idő 1-10 év. Nem létezik jelenleg védőoltás az AIDS ellen. A legveszélyeztetebbek azok, aki gyakran változtatják szexuális partnereiket, a homoszexuálisok, kábítószer- használók. Hogyan lehet elkapni: Védekezés nélküli genitális...stb szex útján. Vér, sperma, hüvelyi folyadék útján terjed. A fertőzött nők továbbíthatják babájuknak. Normál érintéssel nem terjed. Tünetek: Sok esetben nincsenek korai tünetei. A pozitív antitesttel rendelkező személy nem érzi magát betegnek. A korai jelek: duzzadt nyirokcsomó, éjszakai izzadás, láz, hasmenés, fogyás, fáradtság, szájpenész és övsömör. A legveszélyesebb betegség!!!

9 Hepatitisz A hepatitisznek három fő típusa létezik (A, B, C), vírustól függően. A B és C típusú hepatitisz a legveszélyesebb, általában nem halálos, bár nő az esélye a májrák kialakulásának. Az A és B típus víz és élelmiszer útján terjed. A B és C típus többnyire testnedvekkel terjed. Hogyan lehet elkapni: B és C típus: Szájon, nemi szerveken át, szexuális érintkezés útján, tetoválás, piercing, kábítószer-használat. A-típus: (orális, genitális..stb) szex útján, fertőzött élelmiszer vagy víz. Tünetek: A tünetek egy hónappal a fertőzés után jelennek meg: izomfájdalmak, láz, fáradtság, étvágytalanság, fejfájás, szédülés. Egyéb esetekben: sötét vizelet, világos széklet, sárga szemek és bőr, érzékeny máj, influenza tünetei. 

10 Genitális szemölcsök (HPV)
Vírusos fertőzés (HPV), mely szemölcsök megjelenéséhez vezet a péniszen, szeméremtesten, hüvelyen, méhnyakon, végbélnyíláson vagy torokban. Gyorsan növekszik, tinédzserek körében elterjedtebb. Hogyan lehet elkapni: Anális vagy vaginális szex útján, szájon át. A szemölcsök megjelenhetnek néhány héttel vagy hónappal a fertőzés után. Tünetek: Tünetmentes is lehet az elején, majd 1-3 hónap után megjelennek a szemölcsök, amelyek gyorsan terjednek. A nők számára különösen veszélyes a HPV, ugyanis méhnyakrákhoz vezethet.

11 Lágyfekély Egy régi nemi betegség, bakteriális fertőzés, általában sebeket vagy duzzanatokat okoz a nemi szerveken vagy bárhol a testen. Hogyan lehet elkapni: Szexuális kapcsolat (közvetlen átvitellel), bőr a bőrrel való érintkezéssel ha sebes a bőrfelület. Tünetek: Fájdalmas duzzanat és nyílt seb, gyakran gennyező. Korai kezelés ajánlott, mert a nyílt sebek utat engednek egyéb fertőzéseknek, mint a HIV és az AIDS.

12 Szemérem tetvek és rüh Apró paraziták, amelyek az élő hajban vannak. A rüh atkák a bőr alá fészkelik magukat, gyakran a nemi szervek területén, mellkhasi szőrzetben, vagy a kéz és ujjak környékére. Hogyan lehet elkapni: Leginkább szexuális érintkezés útján vagy más közeli fizikai kontaktussal. Fertőzött törölköző, WC készlet, ágynemű vagy ruházat útján. Tünetek: Néha látható a tetü a szőrös testrészen. Kellemetlen viszketés, néha véres fehérnemű. A rüh rettentően viszket, vörös barázdákat okoz a börön. Nagyon ragályos betegség, egyszerű érintéssel is terjedhet. Gyakran terjed családon belül vagy iskolában.

13 Ezekben a betegségekben elhunyt Híres emberek
Columbusz Kristóf: Szifilisz Ady Endre: Szifilisz Magic Johnson: HIV

14 Források


Letölteni ppt "Készítette:Bíró Levente 8/a"

Hasonló előadás


Google Hirdetések