Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bélférgek ;).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bélférgek ;)."— Előadás másolata:

1 Bélférgek ;)

2 Mik azok a bélférgek? A bélférgek paraziták. Csak egy gazdaszervezetben képesek életben maradni, mint pl. egy állat, vagy az ember. A fertőzés észrevétlenül történik úgy, hogy a bélféreg petéi a szájon keresztül a szervezetbe jutnak. Sokféle bélféreg létezik, az emberben a cérnagiliszta a leggyakoribb.

3 Cérnagiliszta A cérnagiliszta vékony, halványsárga/fehér mozgékony kicsi féreg. 0,5-1 cm hosszú. Gyakran fordul elő iskoláskorú gyermekeknél. A cérnagiliszta nem veszélyes, de kellemetlen. Főleg éjszaka viszketést okoznak a végbélnyílás környékén és a fenékvágatban. A cérnagiliszta, amelyik egyébként a bélben él, ilyenkor kimászik és a végbélnyílás környékén rakja le a petéit. A gyermek vakaródzik, és a peték megtapadnak az ujjakon, valamint a köröm alatt. A kézen és a szájon keresztül vihető át a fertőzés másokra. Ilyen módon a fertőzött gyermek saját magát is újra megfertőzheti.

4 Orsóféreg Hasonlít egy közönséges gilisztára. Halványsárga vagy rózsaszín-vöröses, az átmérője 3-6 mm. A hossza lehet cm. Megfertőzött személynél megjelenik az orsóféreg, vagy annak egy darabja a székletben. A féregdarab vagy már nem él, vagy le van bénulva. Hogyan történik az orsógiliszta fertőzés? A fertőzés általában külföldön történik. Nyers gyümölcs, vagy zöldség fogyasztása legtöbbször a forrás. Ilyenkor a gyümölcs általában olyan talajon növekszik, amelyiket az emésztőből szerzett ürülékkel trágyázták, és a gyümölcs vagy zöldség nem megfelelően lett megmosva.

5 Galandféreg A galandféreg fertőzést a székletben, alsóneműben, vagy az ágyban megjelenő fehér/sárgásfehér féregdarabokról lehet felismerni. Ezek a darabok 1-3 cm hosszúak. Ezek a galandféregről leszakadó darabok, de a féreg maga néhány méter hosszú is lehet. A bélben él és az ember által elfogyasztott táplálékból él. Legtöbbször tünetmentes. Galandféreg fertőzés nem fordul elő olyan gyakran, mert a hús ellenőrzött. A galandféreg-fertőzés általában nyers darált hús (tatár biefsteak), valamint nyers vagy félig átsült hús fogyasztásakor történik külföldön.

6 Mit tehetünk bélférgesség ellen?
Fertőzés esetén a higiéniás szabályok betartása nagyon fontos, hogy az újrafertőződést elkerüljük. Adjon a gyermekre napközben és éjszaka egy szoros alsónadrágot. Kenje be a fenékvágatban, vizet nem tartalmazó kenőccsel, vagy vazelinnel. - Vágja le a körmöket rövidre, és rendszeresen mossa meg a kezét, körmeit és a fenekét. - Vegyen minden nap tiszta alsóneműt. - Óvatosan rázza ki reggelente az ágyneműt, a pizsamát vagy hálóinget. - Mossa ki a lepedőt, pizsamát vagy hálóinget és alsóneműt 60 °C-on. - A környezetét is tartsa tisztán (ruházat, törölközők, ágy/kanapé, játékok), mert a peték mindenhol ott maradnak. Gondoljon a kilincsekre és a WC ülőkére is. - A cérnagiliszta fertőzés a higiéniás szabályok szigorú betartása mellett magától is elmúlhat.

7 Orsóféreg (Ascaris) Az orsóféreg fertőzést úgy tudja a legjobban megelőzni, ha külföldön nem fogyaszt nyers zöldséget és gyümölcsöt.

8 Galandféreg Ha egy galandféreg fertőzést kíván megelőzni, akkor jobb, ha nem kóstolgatja, hogy a darált hús elég fűszeres-e és külföldön se egyen nyers, vagy félig átsült húst.

9

10

11

12

13

14 The End


Letölteni ppt "Bélférgek ;)."

Hasonló előadás


Google Hirdetések