Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HIV Human Immundeficienci Virus Emberi immunhiányt okozó vírus

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HIV Human Immundeficienci Virus Emberi immunhiányt okozó vírus"— Előadás másolata:

1 HIV Human Immundeficienci Virus Emberi immunhiányt okozó vírus
Készítette: Mázsár Anett

2 Statisztikai adatok Ma a világon körülbelül 34 millió HIV fertőzött él, számuk évente 5 millióval nő. Naponta közel 7500 ember fertőződik meg. Ez azt jelenti, hogy percenként kb. 5 ember. A betegséget először 1981-ben írták le USA-ban. Hazánkban 1985-ben diagnosztizálták az első HIV fertőzőtett 1986-ban AIDS-ben szenvedő beteget találtak, aki szombathelyi volt. Hazánkban a nyilvántartottak száma között van, de becslések szerint 3-4 ezer lehet.

3 Retroviridae családnak.
A HIV retrovírus. (RNS) A vírus tagja a Lentivírus nemzetségnek, valamint a Retroviridae családnak. Kétféle HIV létezik. A HIV-1-nek is 11 alfaja van. Hazánkban a B –típus terjedt el. A vírus rendkívül érzékeny fizikai és kémiai hatásokra. Faj Elterjedés Fertőző-képesség HIV-1 Európa USA Magas HIV-2 Ny-Afrika Alacsony

4 Vírus szerkezete Alak: gömb Átmérő:120 nm.
A védő nukleokapszid belsejében található 2 db egyszálú RNS (9749 nukleotid), 2db reverz transzkriptáz, integráz, proteáz enzim. Membránja tartalmaz gp41 glikoproteint, és ehhez kapcsolódó gp120 fehérjét.

5 Terjedése Fertőző forrás: A beteg ember és a tünetmentes vírushordozó.
Terjedési mód: a fertőzött személy testnedveivel, illetve váladékaival, illetve szabad vírusok útján. Történhet: -szex minden fajtájával - intravénás kábítószer használattal - fertőzött anyáról gyermekre Ritka esetek: -mesterséges megtermékenyítés, szervátültetés Hazánkban júl. 1-től szűrik a vérkészítményeket.

6 Vírus szaporodása 1. lépés: A HIV felszínén olyan fehérjék találhatóak, melyek képes kötődni a T4 (helper T sejtek) felszínén található CD4+ receptorokhoz, aminek végeredmény, hogy a HIV külső burka egybeolvad a sejthártyával. Gyógyszer mechanizmus: entry inhibitor képesek megakadályoni a kapcsolódást.

7 2. lépés: A vírus RNS-ből egy DNS másolat készül, ezt a reverz transzkriptáz teszi lehetővé. A keletkező DNS-t hívjuk provirális DNS-nek. Gyógyszer mechanizmus: Ezt a folyamatot nukleozid reverz transzkriptáz inhibitorok (NRTI) és nem nukleozid reverz transzkriptáz inhibitorok (NNRT) képesek megakadályozni.

8 3. lépés: A provirális DNS-t beépül a CD4+ sejtmagjában, integráz vírusenzim segítségével.
Gyógyszer mechanizmus: Az integrációt integráz inhibitorok akadályozzák meg. ( Új kategóriájú gyógyszerek) 4. lépés: A vírus DNS láncai külön gyártódnak le a sejtmagban, illetve mRNS- ek is készülnek. Gyógyszer mechanizmus: A transzkripciót transzkripció inhibitorok akadályozzák meg.

9 5. lépés: 6. lépés: mRNS segítségével új fehérjeláncok készülnek.
A fehérjeláncokból új vírusok keletkeznek, aminek az összekapcsolódása után leválnak a gazdasejtről, és egy új vírus kerül a véráramba. A CD4+ sejtek meghalnak. Gyógyszer mechanizmus: ezt a folyamatot proteáz inhibitorok megakadályozzák.

10 HIV - teszt Első kimutatás: ELISA vagy EIA teszt. 6-8 hét után a szervezet tartalmaz-e ellenanyagot. /Ez a teszt érzékeny, több minden befolyásolhatja./ Ma már léteznek 4. generációs tesztek is, és a fertőzés után a 2. héten képesek kimutatni a fertőzést. (p24 antigént, IgM, illetve IgG típusú ellenanyagot) Pozitív teszt esetén: következik a Western blot teszt. Itt már a HIV részecskéket, fehérjéket, részeket keresnek.

11 Tünetek A lappangási idő változatos. ( 6 hónap - 12 év) I. Az esetek többségében a fertőzést követően a hét között ún. mononucleosis szerű tünetegyüttes jelentkezik, amely 1-2 hét során spontán megszűnnek és tünetmentes HIV fertőzés állapota jön létre. II. Tünetekkel járó HIV fertőzés stádiuma alakul ki, a HIV betegség. Ez kétféle tünetegyüttes: 1. Perzisztáló Generalizált Lymphadenopathia (PGL): 3 hónapnál tovább fennálló, fájdalmatlan nyirokcsomó megváltozások.

12 2. AIDS Related Complex (ARC): A HIV pozitivitás mellett legalább 2 klinika és 2 laboratóriumi jel (csökkent T-helper limfocita szám, emelkedett immunglobulin szint, vérszegénység) együttes megléte szükséges. III. AIDS stádium: Immunrendszer további károsodik, és indikátor betegségek jelenek meg (opportunista fertőzések, tumorok).

13

14 AIDS Szerzett immunhiányos tünetegyüttes
1. Kaposi szarkóma: HHV8 herpesz vírus okozza. 2. Két agyi fertőzés: toxoplazmózis, agyhártyagyulladás.  3. Cytomegalia fertőzést is egy herpesz vírus okozza, ez retinitiszhez vezet (a szem retinasejteit öli meg).

15


Letölteni ppt "HIV Human Immundeficienci Virus Emberi immunhiányt okozó vírus"

Hasonló előadás


Google Hirdetések