Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen."— Előadás másolata:

1 Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen tisztában vannak, ezért az EU azt igyekszik elérni, hogy az emberek ne szokjanak rá a dohányzásra, a dohányosok pedig hagyjanak fel káros szenvedélyükkel. Az Unió figyelmet fordít arra is, hogy a lakosságot megvédje a passzív dohányzástól, és korlátozza a dohányzás népszerűsítésére irányuló reklám- és marketingtevékenységet.

2 ORVOSILAG TUDJUK, HOGY A TÜDŐRÁK ÉS A DOHÁNYZÁS KÖZÖTT SZOROS ÖSSZEFÜGGÉS

3 Az áldozatok száma Magyarországon évente 28 ezer
A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.

4 Ártalmak ajak- és nyelvrák, gége- és tüdőrák

5 Ártalmak férfiaknál A dohányzás a férfiaknál az impotencia egyik fő oka, ugyanis csökkenti a pénisz vérellátását, és károsíthatja az erekció fenntartásáért felelős szelepeket, továbbá a dohányzó férfiaknak több a károsult vagy deformált spermiuma, és kisebb az ondószáma, mint a nem dohányzóknak.

6 Ártalmak nőknél A dohányzó nőkben megváltozik a női és férfi hormonok aránya, következésképpen a dohányzó nők teste gyakrabban hasonlít a férfiakéhoz, amelyben a zsír csípők és a mellkas helyett a hasi tájékon raktározódik el. Ennek eredménye a kevésbé „feminin” testalkat, ráadásul a dohányzó nők esetében magasabb a cukorbetegség és a szívroham veszélye. Fontos, hogy a kismamáknak azért sem szabad dohányozniuk, mivel a nikotin átjut a magzatba, szoptatáskor pedig bekerül az anyatejbe. Így a gyermeknél gyakran alacsony születési súly, légzési zavarok figyelhetők meg. Könnyen előfordulhat, hogy a kisgyermek még csecsemő korában meghal.

7 A passzív dohányzás A passzív dohányzásról szokás azt mondani, hogy akár kétszerte károsabb, mint az aktív. Bizonyítja ezt, hogy ha például egy gyermek kora kisgyermekkorától dohányfüstös családban nevelkedik, amikor középiskolás korában tüdőszűrésen vesz részt, a tüdeje egy nagyon erős dohányoséhoz hasonlítható. Sajnos ma már a magyar családok több mint fele dohányzik.

8 Egyéb hátrány: füstszag
Egy dohányos embernek a ruhái, autója, lakása, sőt még a bőre is átveszi a füstszagot, ami egy nem dohányzó ember számára igencsak zavaró tud lenni.


Letölteni ppt "Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések