Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A „TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL” BARÓTI SZABÓ DÁVID ISKOLAKÖZPONT BARÓT Február - Március 2011.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A „TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL” BARÓTI SZABÓ DÁVID ISKOLAKÖZPONT BARÓT Február - Március 2011."— Előadás másolata:

1 A „TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL” BARÓTI SZABÓ DÁVID ISKOLAKÖZPONT BARÓT Február - Március 2011

2 EREDMÉNYEK Az résztvevő fiatalok száma: huszonkettő, 17 és 19 év közötti. Az résztvevő fiatalok száma: huszonkettő, 17 és 19 év közötti. A Projekt a baróti „Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontban” valósult meg. A Projekt a baróti „Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontban” valósult meg. Huszonkét XII. osztályos tanuló vett részt a projektben, közülük kilenc lány és tizenhárom fiú. Négy dohányzó tanuló (három fiú - 18 éves és egy lány - 17 éves) és tizennyolc nemdohányzó tanuló. Huszonkét XII. osztályos tanuló vett részt a projektben, közülük kilenc lány és tizenhárom fiú. Négy dohányzó tanuló (három fiú - 18 éves és egy lány - 17 éves) és tizennyolc nemdohányzó tanuló. A nemdohányzók közül – kettő volt dohányzó (egy fiú és egy lány – 18 évesek) és tizenhat egyáltalán nem dohányzott (nyolc lány és nyolc fiú) A nemdohányzók közül – kettő volt dohányzó (egy fiú és egy lány – 18 évesek) és tizenhat egyáltalán nem dohányzott (nyolc lány és nyolc fiú) A dohányzó lány csak alkalmanként cigarettázik, bulikban és hét végén, már 2 éve. A dohányzó lány csak alkalmanként cigarettázik, bulikban és hét végén, már 2 éve. Mind a három fiú naponta cigarettázik, kettő közülük kevesebb mint 10 szálat, egy pedig több mint 10 szálat. Mind a három fiú naponta cigarettázik, kettő közülük kevesebb mint 10 szálat, egy pedig több mint 10 szálat.

3 EREDMÉNYEK A három dohányzó fiú közül (naponta cigarettáztak de kevesebb, mint 10 szálat több mint egy éve) kettő már az első kurzus után elhatározta hogy lemond a cigarettáról, amit a kurzus végéig be is tartottak. A három dohányzó fiú közül (naponta cigarettáztak de kevesebb, mint 10 szálat több mint egy éve) kettő már az első kurzus után elhatározta hogy lemond a cigarettáról, amit a kurzus végéig be is tartottak. Egy fiú pedig aki naponta cigarettázott több mint 10 szálat már 4 éve, ő felére csökkentette az elszívott cigaretták számát és csak alkalmanként cigarettázik hét végén, bulikban. Egy fiú pedig aki naponta cigarettázott több mint 10 szálat már 4 éve, ő felére csökkentette az elszívott cigaretták számát és csak alkalmanként cigarettázik hét végén, bulikban. Az eredmények ellenőrzése szénmonoxid mérés segítségével. Az eredmények ellenőrzése szénmonoxid mérés segítségével.

4 MÁS POZITÍV EREDMÉNYEK A dohányzásról, meg a cigarettákról való információk szerzése. A dohányzásról, meg a cigarettákról való információk szerzése. Pozitív visszajelzések. Pozitív visszajelzések. A fiatalok szórakoztak és más információkhoz is hozzájutottak, mint az iskolákban. A fiatalok szórakoztak és más információkhoz is hozzájutottak, mint az iskolákban. Könnyebben együttműködtek a későbbiekben. Könnyebben együttműködtek a későbbiekben.

5 MÁS POZITIV EREDMÉNYEK A tanulóknak általában negatív a véleményük a cigarettázásról. A tanulóknak általában negatív a véleményük a cigarettázásról. Elgondolkodtak az új információk hallatán: Elgondolkodtak az új információk hallatán: - a cigaretta összetevőiről; - a cigaretta összetevőiről; - mennyire egészségtelen szokás; - mennyire egészségtelen szokás; - tüdőrák, impotencia, érszűkületről; - tüdőrák, impotencia, érszűkületről; - a vízipipa veszélyeiről. - a vízipipa veszélyeiről. A fenti információk nagy hatással voltak a tanulókra, úgy a dohányzókra, mint a nemdohányzókra. A fenti információk nagy hatással voltak a tanulókra, úgy a dohányzókra, mint a nemdohányzókra. Elmondásuk szerint eddig nem tudtak ezekről a dolgokról és nagyon jónak találták a felvilágosítást. Elmondásuk szerint eddig nem tudtak ezekről a dolgokról és nagyon jónak találták a felvilágosítást.

6 MÁS POZITIV EREDMÉNYEK A felnőtt, beteg dohányzókról a következőket gondolják: felelőtlenek; felelőtlenek; a cigaretták káros hatásaiból kiindulva minden ember meg kellene fontolja hogy abbahagyja a dohányzást; a cigaretták káros hatásaiból kiindulva minden ember meg kellene fontolja hogy abbahagyja a dohányzást; nem tartják normális dolognak a dohányzást; nem tartják normális dolognak a dohányzást; sajnálják a dohányzókat; sajnálják a dohányzókat; pénzpazarlásnak tartják a cigaretta vásárlást; pénzpazarlásnak tartják a cigaretta vásárlást; határozatlanok azok az emberek akik nem tudnak lemondani a dohányzásról. határozatlanok azok az emberek akik nem tudnak lemondani a dohányzásról.

7 MÁS POZITIV EREDMÉNYEK A kurzus végén mindenki nagyon elgondolkodott a dohányzás okozta káros hatásokról – főleg a rák, a tüdőrák, érszűkületről. A kurzus végén mindenki nagyon elgondolkodott a dohányzás okozta káros hatásokról – főleg a rák, a tüdőrák, érszűkületről. A szülők dohányzással kapcsolatos álláspontjai befolyásolják általában a gyerekek véleményét is. A szülők dohányzással kapcsolatos álláspontjai befolyásolják általában a gyerekek véleményét is.

8 AZ EGÉSZSÉG VILÁGNAP 2011 Április 7 A „Tinik lemondanak a cigarettáról” címü programban részt vett diákok plakátokkal vonultak a baróti városközpontban 2011. Április 7.-én délelőtt, hogy felhívják a figyelmet a dohányzás ártalmaira és az egészség megőrzésének fontosságára. A Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szervezésében tartott megmozdulás egy több hetes oktatóprogram része, amelynek záróakkordjaként az Egészség Világnapja (április 7.) alkalmából ingyenes szén-monoxid-mérést is végeztek a baróti városközpontban felállított sátornál. A szervezők elmondták, a passzív dohányosok között is mértek igen magas tüdőszennyezettséget, a jelentkező dohányosok sorában pedig egyenesen aggasztóak az eredmények.

9

10

11

12

13

14

15

16

17 Egyébb információk a “Tinik lemondanak a dohányzásról” és az Egészség Világnapjáról http://www.dspcovasna.ro/hu/esemenyek-ujdonsagok http://www.dspcovasna.ro/ro/evenimente-noutati

18 További információk: Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 520023, Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca, 12. szám Egészségügyi Nevelés Iroda Tel. 0267 351398 E-mail: dsp@dspcovasna.ro dsp@dspcovasna.ro Web: www.dspcovasna.ro www.dspcovasna.ro


Letölteni ppt "A „TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL” BARÓTI SZABÓ DÁVID ISKOLAKÖZPONT BARÓT Február - Március 2011."

Hasonló előadás


Google Hirdetések