Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítették: Veiland Adrienn Borsányi Tibor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítették: Veiland Adrienn Borsányi Tibor"— Előadás másolata:

1 Készítették: Veiland Adrienn Borsányi Tibor
Gyomorfekély Készítették: Veiland Adrienn Borsányi Tibor

2 Definíció A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomor nyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti.

3 Előfordulás/Gyakoriság
A betegség gyakorisága az utóbbi 25 évben nem változott, viszont súlyossága és a komplikációk száma csökkent. A nyombélfekély az iparosodott társadalmakban a felnőtt lakosság körülbelül 10 százalékában fordul elő. A gyomorfekély gyakorisága csekélyebb, és leggyakrabban a ötvenéves kor után fordul elő.

4 Tünetek Fájdalom, mely a gyomorszáj tájékán lép fel.A fájdalom rendszerint tompa, égő jellegű. Amennyiben a fájdalom a hátba is sugárzik gondolni kell arra, hogy a fekély a hasnyálmirigy irányába mélyre hatol. A gyomorfekélyes fájdalomra jellemző, hogy az közvetlenül az étkezés után szűnik meg, majd a gyomor kiürülésének előrehaladásával fokozatosan visszatér, általában az étkezés után 1-3 óra múlva. Ezt a táplálékfelvétel után szűnő, a gyomor ürülésével összefüggő fájdalmat éhségfájdalmaknak nevezzük. A fájdalom oka pontosan nem ismert. Feltételezik, hogy a termelődő gyomorsav izgatja a fekélyben levő idegvégződéseket és így keletkezik fájdalom. Bizonyos ételek - fehérbor, édesség, erősen fűszerezett, zsíros ételek- fokozzák a panaszokat.

5 Szövődményei Vérzés. Perforáció (átfúródás). Szűkület kialakulása.
Gyomorrák.

6 Diagnosztizálás A gyomor- és nyombélfekély diagnosztizálásának legbiztosabb eszköze az endoszkóppal végzett gyomortükrözés, a kivizsgálás másik eszköze a kontrasztanyagos röntgenvizsgálat. Az endoscopia elterjedése előtt ez utóbbi volt a fekély kimutatására szolgáló eljárás. A röntgenvizsgálat hátránya, hogy a fekély pontos mérete, mélysége, esetleges rosszindulatú elfajulásra utaló jelei nem ítélhetők meg

7 Kezelés Szövődmény mentes esetben: Életmódváltás
H2-receptor-antagonisták Savkötők Filmképző szerek Protonpumpagátlók Eradikációs terápia

8 Szövődmények esetén: Vérzés esetén annak endoscopos úton történő csillapítása szükséges. Kiújulás megelőzése, gyógyszeres kezeléssel.


Letölteni ppt "Készítették: Veiland Adrienn Borsányi Tibor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések