Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rosacea.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rosacea."— Előadás másolata:

1 Rosacea

2 Az arc bőrének részarányos (szimmetrikus) gyulladása gyulladása, amelyet szeborrhoeás tünetek, gennyes hólyagocskák, újonnan képződött tágult erek, bőrmegvastagodás, szövetburjánzás kísérhet. Az arc középső részén, az orron, felső ajkakon, orcákon, ritkábban az arc egyéb részein jelentkező, először erithémás, majd teleangiectasiás, később papulopustulosus elváltozás. A középkorúak betegsége év között. Nőkön sokkal gyakoribb, különösen menopausa körül. Nagyon gyakori betegség. A pontos oka nem ismert.

3 Kialakulásában szerepet játszhat:
A kis erek, kapillárisok vasomotoros beidegzési zavara. A kapillárisok a megváltozott környezeti viszonyokhoz képtelenek alkalmazkodni gyors kaliberváltoztatással. Az alkalmazkodási zavar átmegy a kapillárisok teljes rendszerébe, és ez eredményezi a teleangiectasiát is. A vasomotorzavart hormonális tényezők, például klimax súlyosbíthatják. A súlyosabb formába való átmenetet elősegítik az emésztőrendszer betegségei, székrekedés. Orr és melléküregek krónikus betegségei. Az öröklött hajlam is szerepet játszik.

4 A hajlamos egyéneknél gyorsíthatja kialakulását:
Bőséges, nehezen emészthető táplálék fogyasztása. Túlforró ételek vagy italok fogyasztása. Gyors, kapkodó, rendetlen időközben való étkezés. Fűszeres ételek. Tömény, szeszes italok fogyasztása. Erős kávé, tea túlzott fogyasztása. Dohányzás. Időjárás viszontagságai.

5 A betegség stádiumai a következők:
Rosacea erythematosa Az orron, később az orcákon több 3-4 mm átmérőjű, izolált vörös folt jelenik meg. Hidegre, forró ételekre a foltok erősödnek és csak nagyon lassan halványodnak. A livid foltok lassan összefolynak. Gyakran új erek is képződhetnek.

6

7 Rosacea teleangiectatica
Az összefolyt erythemás foltokban értágulatok jelennek meg. Ezek kezdetben még összehúzódnak, de a folyamat előrehaladásával egyre nagyobb területen megmaradnak. Az érképződés ráterjedhet a conjunktivára (kötőhártya), illetve a corneára (szaruhártya) is. Ez corneafekélyt, homályos látást okozhat.

8

9 Rosacea papulopustulosa
A kialakult teleangiectasia mellett a faggyúmirigyek körül gyulladás alakul ki, ami átmegy pustulába, majd necrosisba. Az acnétól az különbözteti meg, hogy a pustulák mindig comedoképződés nélkül keletkeznek.

10 Rosacea hypertrophica
Az orr, az arc és a homlok bőre megvastagszik a gyulladás következményeként. A faggyúmirigyek kivezetőcsövei tágak. Gennyes csomók, daganatszerű szövetburjánzások, teleangiectasiák láthatók a bőrön.

11 Rhynophyma A rosacea tünetei az orra összpontosulnak. Az orr kötőszövetének túlburjánzása jellemzi, a bőr nyílásai szabad szemmel is láthatók, csomók, lebenyek képződnek. Főleg idősebb és nem ritkán iszákos férfiakon fordul elő (borrvirágos orr).

12

13 A rosacea kezelése Orvosi feladat, mivel bőrbetegség - legfontosabb a rosaceát előidéző belső rendellenességek gyógyítása. Kímélő életmód Életmód, táplálkozási szokások megváltoztatása. Erős fűszeres ételek mellőzése. Nyáron erős fényvédelem szükséges, mivel a napsütés provokálja a betegséget.


Letölteni ppt "Rosacea."

Hasonló előadás


Google Hirdetések