Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rosacea.  Az arc bőrének részarányos (szimmetrikus) gyulladása gyulladása, amelyet szeborrhoeás tünetek, gennyes hólyagocskák, újonnan képződött tágult.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rosacea.  Az arc bőrének részarányos (szimmetrikus) gyulladása gyulladása, amelyet szeborrhoeás tünetek, gennyes hólyagocskák, újonnan képződött tágult."— Előadás másolata:

1 Rosacea

2  Az arc bőrének részarányos (szimmetrikus) gyulladása gyulladása, amelyet szeborrhoeás tünetek, gennyes hólyagocskák, újonnan képződött tágult erek, bőrmegvastagodás, szövetburjánzás kísérhet.  Az arc középső részén, az orron, felső ajkakon, orcákon, ritkábban az arc egyéb részein jelentkező, először erithémás, majd teleangiectasiás, később papulopustulosus elváltozás.  A középkorúak betegsége 30-50 év között.  Nőkön sokkal gyakoribb, különösen menopausa körül. Nagyon gyakori betegség.  A pontos oka nem ismert.

3 Kialakulásában szerepet játszhat:  A kis erek, kapillárisok vasomotoros beidegzési zavara.  A kapillárisok a megváltozott környezeti viszonyokhoz képtelenek alkalmazkodni gyors kaliberváltoztatással.  Az alkalmazkodási zavar átmegy a kapillárisok teljes rendszerébe, és ez eredményezi a teleangiectasiát is.  A vasomotorzavart hormonális tényezők, például klimax súlyosbíthatják.  A súlyosabb formába való átmenetet elősegítik az emésztőrendszer betegségei, székrekedés.  Orr és melléküregek krónikus betegségei.  Az öröklött hajlam is szerepet játszik.

4 A hajlamos egyéneknél gyorsíthatja kialakulását:  Bőséges, nehezen emészthető táplálék fogyasztása.  Túlforró ételek vagy italok fogyasztása.  Gyors, kapkodó, rendetlen időközben való étkezés.  Fűszeres ételek.  Tömény, szeszes italok fogyasztása.  Erős kávé, tea túlzott fogyasztása.  Dohányzás.  Időjárás viszontagságai.

5 A betegség stádiumai a következők: 1.Rosacea erythematosa  Az orron, később az orcákon több 3-4 mm átmérőjű, izolált vörös folt jelenik meg.  Hidegre, forró ételekre a foltok erősödnek és csak nagyon lassan halványodnak.  A livid foltok lassan összefolynak.  Gyakran új erek is képződhetnek.

6

7 2.Rosacea teleangiectatica  Az összefolyt erythemás foltokban értágulatok jelennek meg.  Ezek kezdetben még összehúzódnak, de a folyamat előrehaladásával egyre nagyobb területen megmaradnak.  Az érképződés ráterjedhet a conjunktivára (kötőhártya), illetve a corneára (szaruhártya) is. Ez corneafekélyt, homályos látást okozhat.

8

9 3.Rosacea papulopustulosa  A kialakult teleangiectasia mellett a faggyúmirigyek körül gyulladás alakul ki, ami átmegy pustulába, majd necrosisba.  Az acnétól az különbözteti meg, hogy a pustulák mindig comedoképződés nélkül keletkeznek.

10 4.Rosacea hypertrophica  Az orr, az arc és a homlok bőre megvastagszik a gyulladás következményeként.  A faggyúmirigyek kivezetőcsövei tágak.  Gennyes csomók, daganatszerű szövetburjánzások, teleangiectasiák láthatók a bőrön.

11 5.Rhynophyma  A rosacea tünetei az orra összpontosulnak.  Az orr kötőszövetének túlburjánzása jellemzi, a bőr nyílásai szabad szemmel is láthatók, csomók, lebenyek képződnek.  Főleg idősebb és nem ritkán iszákos férfiakon fordul elő (borrvirágos orr).

12

13 A rosacea kezelése  Orvosi feladat, mivel bőrbetegség - legfontosabb a rosaceát előidéző belső rendellenességek gyógyítása.  Kímélő életmód  Életmód, táplálkozási szokások megváltoztatása.  Erős fűszeres ételek mellőzése.  Nyáron erős fényvédelem szükséges, mivel a napsütés provokálja a betegséget.


Letölteni ppt "Rosacea.  Az arc bőrének részarányos (szimmetrikus) gyulladása gyulladása, amelyet szeborrhoeás tünetek, gennyes hólyagocskák, újonnan képződött tágult."

Hasonló előadás


Google Hirdetések