Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az A vércsoport.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az A vércsoport."— Előadás másolata:

1 Az A vércsoport

2

3 Karl Landsteiner osztrák orvospro­fesszor már 1901-ben felfedezte a vércsoportokat (A, B, AB és 0), amelyekről jóval később a genetika bebizonyította, hogy a vörösvérsejtek felszínén lévő »azonosító« fehérjék, antigének határozzák meg. Ezen kívül az emberek 85 %-ának ún. D-antigénjei is vannak. Őket a Rhesus majomban található hason­ló vörösvérsejt-antigén nyomán Rh-pozitívnak, a maradék 15 %, ilyen antigén­nel nem rendelkezőt pedig Rh-negatívak nevezték el.

4

5 Vércsoport meghatározás
A különböző vércsoportok a vér eltérő tulajdonságaira utalnak. A vércsoport a szervezet védekező-rendszerének (immunrendszerének) a kulcsa. Egyetlen csepp vérünk magában hordozza az emberre jellemző összes genetikai információt. Ezen felül a vér szállítja a test működéséhez szükséges oxigént, hormonokat, tápanyagot stb. A vér bizonyos jellemzőinek különbségeiből adódóan, az eltérő vércsoportú emberek másként reagálnak az egyes táplálékokra vagy idegen anyagok (baktériumok) behatolására.

6

7 A kutatók szerint az ember ősének 0-s vércsoportja volt
A kutatók szerint az ember ősének 0-s vércsoportja volt. Az evolúció során, ahogy az ember új életteret hódított meg, újfajta táplálékot talált, az emésztőrendszert, az immunrendszert is új feladatok elé állította. Mutációk során az eredeti 0-s vércsoportból alakult ki a másik három vércsoport, ez segített az új körülményekhez való alkalmazkodásban.

8 Az A vércsoport kb. 15 és 25 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki, a késői kőkorban. Ekkor már az emberek letelepedett életmódot folytattak: növények termesztésével és állatok tenyésztésével kezdtek foglalkozni. Ettől az emésztőrendszerük is olyanná alakult, hogy képes nagyobb mennyiségű növényi eredetű táplálékot feldolgozni.

9 A vércsoport eltérő jellemzőinek köszönhetően, míg bizonyos tápanyagok jótékony hatással vannak az egyik vércsoportúak számára, hátrányosan hathatnak egy másik vércsoporthoz tartozó egyénekre.  Az optimális testműködés szempontjából a legcélravezetőbb, ha az ember leginkább olyan tápanyagokat juttat be szervezetébe, melyek összhangban vannak saját vércsoportjával. Amikor az ember elkezd egészségesen, számára optimálisan (saját vércsoportjának megfelelően) táplálkozni, a fogyás csupán a test ideális állapotába való visszaállításnak egyik következménye lesz.

10 A vércsoport szerinti táplálkozás - A vércsoport diéta táblázat
A vércsoport - a hízás legfőbb tényezői: HÚSFÉLÉK: rosszul emészthetők, zsírként tárolódnak, növelik a toxinok szintjét TEJTERMÉKEK: gátolják a tápanyagok metabolizmusát VETEMÉNYBAB, LIMABAB: zavarja az emésztőenzimek működését, lassú metabolikus ráta BÚZA (túlzott mennyiségben): gátolja az inzulin hatékonyságát, rontja a kalória-felhasználást

11 A vércsoport - a fogyás legfőbb tényezői:
NÖVÉNYI OLAJOK: elősegítik a metabolizmus hatékonyságát, megelőzik a folyadék-visszatartást SZÓJAÉTELEK: elősegítik a metabolizmus hatékonyságát, gyorsan metabolizálódnak ZÖLDSÉGEK: elősegítik a metabolizmus hatékonyságát, fokozzák a bélrendszer mozgását ANANÁSZ: fokozza a kalória-felhasználást és a bélrendszer mozgását

12

13

14 Csókolom Tanárnő


Letölteni ppt "Az A vércsoport."

Hasonló előadás


Google Hirdetések