Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élelmiszereket felépítő anyagok. Élelmiszer Víz Szabad víz Kötött víz Szárazanyag Tápanyagok Járulékos anyagok Ballasztanyagok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élelmiszereket felépítő anyagok. Élelmiszer Víz Szabad víz Kötött víz Szárazanyag Tápanyagok Járulékos anyagok Ballasztanyagok."— Előadás másolata:

1 Az élelmiszereket felépítő anyagok

2 Élelmiszer Víz Szabad víz Kötött víz Szárazanyag Tápanyagok Járulékos anyagok Ballasztanyagok

3 Tápanyag Azokat az anyagokat, amelyek a test felépítésében, a szervezet működésében részt veszenek és a táplálékkal jutnak a szervezetünkbe, tápanyagoknak nevezzük. Tápanyag minden olyan kémiai anyag, amelyre a szervezetnek funkciói ellátásához szüksége van

4 A tápanyagok csoportosítása Alaptápanyagok Energiát szolgáltatnak Szénhidrátok Zsírok Fehérjék (védőtápanyagok) Anyagcserefolyamatok zavartalanságát biztosítják Vitaminok Ásványi anyagok

5 Mennyiségi jellemzők szerinti csoportosítás Makrotápanyagok (Testtömeg>0,005%) Fehérjék Zsírok Szénhidrátok Víz (Makroelemek) Mikrotápanyagok (Testtömeg<0,005%) Mikroelemek (Makrolelemek) Vitaminok

6 Funkció szerinti csoportosítás Energiát szolgáltató Zsírok Szénhidrátok Fehérjék Növekedés,építés, regenerálás Fehérjék Ásványi anyagok Vitaminok Víz Életfolyamatok szabályozása Fehérjék Vitaminok Ásványi anyagok Víz

7 Járulékos anyagok Ízesítő és illatanyagok szacharóz, fruktóz, glükóz, tejcukor Keserű sók, koffein, teobromin, kinin, csersav, gyanták Piperin, kapszaicin, mustárolaj Szerves savak (ecetsav, borkősav, citromsav, oxálsav) Színezőanyagok Karotinoidok, antocianidok Serkentőanyagok Koffein, teobromin, teofillin, etilalkohol

8 Ballasztanyag, élelmi rost, diétás rost Nem emészthető szénhidrátok (poliszacharidok) Növelik a béltartalom mennyiségét saját tömegükkel és az általuk megkötött vízzel Elősegítik a bélmozgásokat, lerövidítik az áthaladási (tranzit) időt elősegítik a jó bélműködést, a rendszeres székletürítést

9 Teltségérzet Lassítják a tápanyagok felszívódását Mennyiség WHO 25-40g/nap Túlzott bevitel nem kívánatos

10 Élelmi rostok csoportosítása Vízben oldódó Pektin Növényi gumik és nyálkák Szénhidrát és zsíranyagcsere szabályozása Vízben nem oldódó Cellulóz Hemicellulóz Lignin Éhségérzet csökkentése, jó bélműködés elősegítése

11 Fehérjék Teljes értékű Az összes esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák Nem teljes értékű Nem az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, vagy nem a megfelelő mennyiségben Esszenciális aminosavak Leucin, izoleucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin (hisztidin)

12 Szénhidrátok Monoszacharidok Glükóz Fruktóz Galaktóz Oligoszacharidok Szacharóz Laktóz maltóz Poliszacharidok Emészthető Keményítő, glikogén Nem emészthető (élelmi rostok) Pektin, cellulóz, hemicellulóz,

13 Zsírok (lipidek) Gliceridek (zsírok, olajok) Glicerin és zsírsavak észtervegyületei Telített zsírsavak Telítetlen zsírsavak Egyszeresen telítetlen Többszörösen telítetlen Zsírszerű anyagok (lipoidok) Ergoszterin Koleszterin Fitoszterinek Karotinoidok Stb.

14 Vitaminok A szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív szerves vegyületek Az emberi szervezet nem képes szintetizálásukra

15 Csoportosításuk Vízben oldódó C-vitamin B-vitamin csoport Folsav Biotin Pantoténsav Zsírban oldódó A D E K

16 Ásványi anyagok Makroelemek Natrium Kálium Kalcium Foszfor Magnézium Klór Mikroelemek Vas Cink Réz Króm Szelén Molibdén Jód Fluór Mangán Bór Cink Kobalt Nikkel Vanádium Szilícium


Letölteni ppt "Az élelmiszereket felépítő anyagok. Élelmiszer Víz Szabad víz Kötött víz Szárazanyag Tápanyagok Járulékos anyagok Ballasztanyagok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések