Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei Egészséges táplálkozás az egyes korcsoportokban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei Egészséges táplálkozás az egyes korcsoportokban."— Előadás másolata:

1 Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei Egészséges táplálkozás az egyes korcsoportokban

2 AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI

3 TÁPANYAGOK ENERGIÁT SZOLGÁLTATÓ TÁPANYAGOK (MAKROTÁPANYAGOK) Fehérjék - 1 g fehérje égéshője 17,2 kJ (4,1 kcal) – 10-15% Fehérjék - 1 g fehérje égéshője 17,2 kJ (4,1 kcal) – 10-15% Zsírok - 1g zsír égéshője: 38,9 kJ (9,3 kcal) – 15-25% Zsírok - 1g zsír égéshője: 38,9 kJ (9,3 kcal) – 15-25% CHO-ok - 1g CHO égéshője: 17,2 kJ (4,1 kcal) % CHO-ok - 1g CHO égéshője: 17,2 kJ (4,1 kcal) % ENERGIÁT NEM ADÓ TÁPANYAGOK vitaminok vitaminok ásványi anyagok ásványi anyagok víz víz TÁPANYAGNAK NEM SZÁMÍTÓ, EMÉSZTÉSBEN SZEREPET JÁTSZÓ ANYAGOK ballasztanyagok (pl. cellulóz) - rákmegelőző ballasztanyagok (pl. cellulóz) - rákmegelőző

4 A gyomor Alsó nyelőcső- záróizom Pilorus Patkóbél Test

5 A gyomor Funkció: Funkció: –a táplálék fehérjetartalmának emésztése (pepszin: fehérjebontó enzim) –a táplálék fertőtlenítése, amelyet a gyomorsav végez (pH-ja 1-2) –a táplálék homogenizálása, összekeverése a gyomorfal körkörös simaizmával

6 A gyomorfal Fő sejt Fedősejt Mucinosus sejt -pepszint termel -a gyomorsavtermelésért felelős -nyáktermelés

7 A máj

8 Fő funkciói Fő funkciói –a zsírok emésztéséhez elengedhetetlen epét termeli –az anyagcsere folyamataiban nélkülözhetetlen –fehérjéket termel, amely a szervezetben lezajló transzportfolyamatokhoz, a véralvadáshoz szükségesek

9 A hasnyálmirigy Langerhans-szigetek

10 A hasnyálmirigy Egyrészt emésztőmirigy, másrészt hormont termel (exokrin és endokrin része is van) Egyrészt emésztőmirigy, másrészt hormont termel (exokrin és endokrin része is van) –emésztőnedv: lipáz, amiláz, peptidáz, szacharáz –hormonok: (Langerhans-szigetek): inzulin, glukagon (+gasztrin, cholecisztokinin, szomatosztatin)

11 A tápanyagok Fehérjék (10-15%) Fehérjék (10-15%) –aminosavakból állnak –állati és növényi fehérjéket különböztetünk meg Zsírok és olajok (15-25%) Zsírok és olajok (15-25%) –állati és növényi zsiradék Szénhidrátok (50-70%) Szénhidrátok (50-70%) –egyszerű és összetett szénhidrátok

12 A vékonybél Éhbél - jejunum Csípőbél - ileum Hossza: 6-7 m

13 A vékonybélfal Bélbolyhok

14 A bélbolyhok Nyálkahártyasejt Epithelsejt

15 A bélbolyhok Ezeken keresztül történik a táplálék alkotóelemeinek felszívódása, miután az emésztés megtörtént Ezeken keresztül történik a táplálék alkotóelemeinek felszívódása, miután az emésztés megtörtént –aminosavak és cukrok - a vérbe jutnak –a zsírsavak pedig a nyirokerekbe végső soron a portalis keringés révén a májba jutnak a felszívódott tápanyagok végső soron a portalis keringés révén a májba jutnak a felszívódott tápanyagok

16 A vastagbél Végbél Sigmabél Leszálló vastagbél Haránt vastagbél Felszálló vastagbél Vakbél Féregnyúlvány Végbélnyílás

17 Megjegyzések Keresztesvirágúak (káposzta, kelbimbó, kelkáposzta) – vastagbél-cc. Protektív hatás Keresztesvirágúak (káposzta, kelbimbó, kelkáposzta) – vastagbél-cc. Protektív hatás Teljes kiörlésű gabonafélék (magas cellulóz tartalom) a szénhidrátok elhúzódó felszívódása Teljes kiörlésű gabonafélék (magas cellulóz tartalom) a szénhidrátok elhúzódó felszívódása Egyszerű szénhidrátok – hiperglikémia, hiperinzulinémia Egyszerű szénhidrátok – hiperglikémia, hiperinzulinémia Napi kalóriabevitel – felhasznált kalóriamennyiség egyeztetése (norm., ülő életmód, max kcal - felnőttben) Napi kalóriabevitel – felhasznált kalóriamennyiség egyeztetése (norm., ülő életmód, max kcal - felnőttben) Zsíros ételek fogyasztása: vastagbélrák kockázatának növelése Zsíros ételek fogyasztása: vastagbélrák kockázatának növelése Füstölt ételek (nitráttartalom) – gyomor carcinoma vaószínűségét növelik Füstölt ételek (nitráttartalom) – gyomor carcinoma vaószínűségét növelik

18 Táplálkozási zavarok Anorexia nervosa Anorexia nervosa Bulimia nervosa Bulimia nervosa elhízás-feszültségevés elhízás-feszültségevés

19 Táplálkozási zavarok


Letölteni ppt "Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei Egészséges táplálkozás az egyes korcsoportokban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések