Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészséges táplálkozás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészséges táplálkozás"— Előadás másolata:

1 Egészséges táplálkozás

2 Táplálék piramis Az egészséges étrend mindennapi összeállításához praktikus módszer a táplálék piramis. Mozgás

3 Élelmiszer csoportok:
Kenyér- és gabonafélék beleértve a rizst és a burgonyát is (összetett szénhidrátok)

4 Zöldségfélék, melyek szinte minden étrendben kulcsszerepet játszanak a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, rostok és szénhidrátok miatt.

5 Gyümölcsök: friss, aszalt és konzervgyümölcsök, kompótok és gyümölcslevek

6 Hús, hal és húspótlók például kemény héjú gyümölcsök, hüvelyesek, tojás (fehérjék)

7 Tej és tejtermékek

8 Zsíros és cukrozott ételek (egyszerű szénhidrátok) ide tartoznak a vajak, margarinok, olajok, tejszín, burgonyaszirom, sütemények, édességek, stb.

9 A napi tápanyagszükségletet fedező élelmiszerek a táplálékpiramisban elfoglalt helyüknek megfelelő arányban szerepeljenek az étrendben. A kiegyensúlyozott étrend alkotórészei: Összetett szénhidrát naponta hatszor Gyümölcs vagy zöldség naponta ötször Tej vagy joghurt naponta kétszer Fehérje naponta kétszer Zsír, olaj legfeljebb napi g Az étrendnek a táplálékpiramis alapján történő összeállítása következtében arányban nő az összetett szénhidrátok bevitele, viszont csökkent a zsiradékoké különösen a telített zsírsavaké és a cukoré. Ezekkel az egyszerű módosításokkal csökkenthető a szívbetegségek, a cukorbetegségek, és egyes daganatos betegségek kockázata.

10 Mozgás A mozgás jótékony élettani hatásai széleskörűek: a rendszeres edzés fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét, csökkenti a szívizomzat oxigénigényét, aminek különösen nagy jelentősége van koszorúér-betegségben szenvedők számára. Ezenkívül rendszeres edzés hatására csökken a vérzsír-szint, a vérnyomás; az izommunka csökkenti a vércukorszintet, segít megőrizni a testsúlyt, és így kifejezetten előnyös hatású többek között például cukorbetegségben szenvedőknek, akik fokozottan veszélyeztetettek szív-érrendszeri betegségek tekintetében.

11 Az előbbi kedvező hatások már rendszeresen végzett, közepes intenzitású mozgás hatására is bekövetkeznek. Külön hangsúlyozandó, hogy a kedvező változások rendszeres mozgás esetén minden korosztályban (tehát a 65 éven felüliek körében is) kialakulnak. A rendszeres mozgás előnyös hatása olyanoknál is kimutatható, akiknél már kialakult valamilyen koszorúér-betegség: szívizom-infarktuson átesettek körében növekedett túlélést tapasztaltak azoknál, akik rendszeres testmozgást iktattak az életükbe.

12 A fizikai munka hiányát változatos mozgásformákkal, tudatos testedzéssel, tornával pótolhatják. Ennek mikéntje azonban nem mindegy. Mindez történhet egyedül és társakkal, játékos formában és tervszerű edzés keretében, szárazon és vízen, segédeszközökkel és anélkül, de csak a rendszeresen mozgó emberek remélhetik, hogy mozgásszerveik, ízületeik és izmaik időskorukig megtartják rugalmasságukat, teljesítményüket. Ezen kívül a mozgás - az oxigénfelvevő képesség javítása útján - jótékony hatással van az idegrendszerre, az agyi kapacitásra és a szervezet egészének állapotára is.

13 Vége Oláh Zsanett 9.D


Letölteni ppt "Egészséges táplálkozás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések