Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített."— Előadás másolata:

1

2 Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített telítetlen Természetben páros számú szénatomból

3 Zsírsavak Alfa (α)-végén található egy karboxilcsoport (-COOH)
Másik végén omega (ω)-szénatom Hosszuk növekedésével csökken a vízoldhatóságuk,savasságuk 8 szénatom felett vízben oldhatatlan Szerves poláris oldószerekben oldhatók

4 Glicerin+zsírsavak = természetes zsírok
Természetben állati és növényi szervezetekben Kötött állapotban észterek (trigliceridek) alkotórészeként Élő szervezetből származó olajok észterkötéseinek hidrolízisével, a glicerin eltávolításával→zsírsavak

5 Telített zsírsavak Telítetlen zsírsavak
Nem tartalmaznak kettős kötéseket Csak karboxilcsoport (-COOH) Egyenes láncai szorosan illeszkednek egymás mellé Állatok → zsír formájában nagy mennyiségű energiát képesek elraktározni kis helyen Telítetlen zsírsavak Legalább egy, kettős kötést (-CH=CH-) tartalmaznak a láncban.

6 Zsírok,zsírsavak ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ Telítetlen zsírok
Telített zsírok(állati zsírok,vaj,disznózsír) Többszörösen telítetlen zsírok Egyszeresen telítetlen zsírok Omega-3 zsírsavak Omega-6 zsírsavak Hal,kagyló,lenmag,dió,szója Omega-9 zsírsavak Kukoricaolaj,napraforgóolaj Olivaolaj,avokádó,amerikai mogyoró,mandula

7 Omega 3 zsírsav Normális növekedés Egészség
Omega-3 zsírsavakkal dúsított élelmiszeripari termékek Halolajjal/lenolajjal dúsított termékek Tej és a tojás Zsírsavtartalma természetes úton is növelhető

8

9

10 Jótékony hatások Agyműködés serkentése, annak zavarainak megelőzése
Trombociták szabályzása Bőrbetegségek kezelése és megelőzése

11 Eszkimók és az Omega 3

12 Fehér húsú halak Lazac Makréla Hering
Ezeket eszik az eszkimók, tessék ilyet enni mert jóó és finom is

13 Hiánya Szerepe az agy kémiájában Szív és érrendszer
„És akkor a hiányának következményeinek összefoglalásával megnézzük mit is tudtunk meg ma róla…” Gyors felsorolás: hiánya az agyban elmezavarokat okozhat (depresszió, hiányos koncentráció, szezonális affektív zavarok, agresszió), trombociták esetleges túlszaporodása (=> trombózis, vérrög), artériákban lerakódó anyagtorlaszok. Beszéltünk még a zsírsavak szerepéről, h azon belül hol helyezkedett el az omega-3.

14 Köszönjük a figyelmet! Előadta: Glück Dóra Készítette: Takács Dóra

15 Források - Ez a cikk alján meg vannak jelölve az egyéb források amelyből dolgozott Siklódi Enikő tanárnő órai anyaga A halak Wikipedia


Letölteni ppt "Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített."

Hasonló előadás


Google Hirdetések