Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített telítetlen Természetben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített telítetlen Természetben."— Előadás másolata:

1

2 Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített telítetlen Természetben páros számú szénatomból

3 Zsírsavak Alfa (α)-végén található egy karboxilcsoport (-COOH) Másik végén omega (ω)-szénatom Hosszuk növekedésével csökken a vízoldhatóságuk,savasságuk 8 szénatom felett vízben oldhatatlan Szerves poláris oldószerekben oldhatók

4 Glicerin+zsírsavak = természetes zsírok Természetben állati és növényi szervezetekben Kötött állapotban észterek (trigliceridek) alkotórészeként ↓ Élő szervezetből származó olajok észterkötéseinek hidrolízisével, a glicerin eltávolításával→zsírsavak

5 Telített zsírsavak Nem tartalmaznak kettős kötéseket Csak karboxilcsoport (-COOH) Egyenes láncai szorosan illeszkednek egymás mellé Állatok → zsír formájában nagy mennyiségű energiát képesek elraktározni kis helyen Telítetlen zsírsavak Legalább egy, kettős kötést (-CH=CH-) tartalmaznak a láncban.

6 Zsírok,zsírsavak ↓ ↓ Telített zsírok(állati zsírok,vaj,disznózsír) Telítetlen zsírok Egyszeresen telítetlen zsírok ↓ ↓ Omega-9 zsírsavak ↓ Többszörösen telítetlen zsírok ↓ Omega-3 zsírsavak ↓ Hal,kagyló,lenmag,dió,szója ↓ Omega-6 zsírsavak ↓ Kukoricaolaj,napraforgóolaj ↓ Olivaolaj,avokádó,amerikai mogyoró,mandula

7 Omega 3 zsírsav Normális növekedés Egészség Omega-3 zsírsavakkal dúsított élelmiszeripari termékek Halolajjal/lenolajjal dúsított termékek Tej és a tojás ↓ Zsírsavtartalma természetes úton is növelhető

8

9

10 Jótékony hatások -Agyműködés serkentése, annak zavarainak megelőzése -Trombociták szabályzása -Bőrbetegségek kezelése és megelőzése

11 Eszkimók és az Omega 3

12 Fehér húsú halak Lazac Makréla Hering

13 Hiánya Szerepe az agy kémiájában Szív és érrendszer

14 Előadta: Glück Dóra Készítette: Takács Dóra Glück Dóra Köszönjük a figyelmet!

15 Források betegsegek.htm - Ez a cikk alján meg vannak jelölve az egyéb források amelyből dolgozott egeszsegesek-az-eszkimok Siklódi Enikő tanárnő órai anyaga A halak Wikipedia


Letölteni ppt "Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített telítetlen Természetben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések