Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Viasz és Gyümölcs észter. A viasz Fizikai tulajdonságai: szagtalan szilárd anyagok szobahőmérsékleten plasztikus(formálható) olvadáspontja 45°C fölött.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Viasz és Gyümölcs észter. A viasz Fizikai tulajdonságai: szagtalan szilárd anyagok szobahőmérsékleten plasztikus(formálható) olvadáspontja 45°C fölött."— Előadás másolata:

1 Viasz és Gyümölcs észter

2 A viasz Fizikai tulajdonságai: szagtalan szilárd anyagok szobahőmérsékleten plasztikus(formálható) olvadáspontja 45°C fölött van (ez megkülönbözteti az olajoktól és a zsíroktól) vízben nem oldható hidrofób azaz vízlepergető, víztaszító.

3 Felhasználása: különböző ipari célokra kenőcsök alapanyaga bőrgyógyászatban

4 Fajtái: Méhviasz: főtömegében a palmitinsavnak miricilalkohollal képzett észteréből áll. (C15H31COOC30H61) sárga színû 63–65°C-on olvadó gyakran fehérített állapotban kerül forgalomba.

5 2. Gyapjúviasz (lanolin): A lanolin a gyapjútermelés mellékterméke. Kenőcsszerű zsiradék. A természetben a gyapjas állatok, pl. a birka mirigyei termelik a gyapjút és vízhatlanná teszik. Krémszerű, fehér vagy sárga viaszos anyag. Nagy molakulatömegű alkoholok és és zsírsavak észtereinek keveréke. Koleszterint is tartalmaz. Több mint 180 különböző zsírsavat és 80 alkoholt azonosítottak benne. Olvadáspontja 40°C. A vízzel erős emulziót alkot.

6 Gyümölcsészter Többnyire kellemes illatú anyagok. A természetben, mint a gyümölcsök aromaanyagai fordulnak elő. Ezeket az észtereket a széles körben állítja elő az élelmiszer-, az alkohol- és az illatszeripar. Szintetikus adalékot tartalmazó likőrök, pálinkák tartalmazzák.

7 Leghíresebb gyümölcsészterek NeveKépleteJellemző eti-acetátC4H8O2C4H8O2 Almában és málnában fordul elő. propil-acetátC 5 H 10 O 2 Általánosan használt ízesítő. butil-acetátC 6 H 12 O 2 Lakkok gyártására használják fel. izoamil-acetátC 7 H 14 O 2 Az élelmiszeripar gyümölcsaromaként, a hadsereg gázálarc tesztelésére használja.

8 Készítette: Sípos Nóra


Letölteni ppt "Viasz és Gyümölcs észter. A viasz Fizikai tulajdonságai: szagtalan szilárd anyagok szobahőmérsékleten plasztikus(formálható) olvadáspontja 45°C fölött."

Hasonló előadás


Google Hirdetések