Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A- VITAMIN készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A- VITAMIN készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor."— Előadás másolata:

1 A- VITAMIN készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor

2 FOGALMA A vitamin olyan szerves vegyület amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két nagy csoportra oszthatjuk: Zsírban oldódó vitaminok (A-vitamin) Vízben oldódó vitaminok

3 HATÁSA szürkületben való látás Felfrissíti, feszessé teszi a bőrt a csontok és fogak fejlődése

4 HIÁNYA farkasvakság vagy szürkületi vakság a bőr megvastagszik érdessé, szárazzá válik Vakság egyes daganatok kialakulása Zavart növekedés

5 TÚLADAGOLÁSA Feladagoláshoz esetleg mérgezéshez vezethet fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, csont elváltozások és hajhullás. A karotin túladagolásakor a bőr sárgára színeződhet A bőr sárgára színezödik

6 A-VITAMIN FORRÁSOK állati bels ő ségek (máj, vese, szív, tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája

7 A-VITAMIN FORRÁSOK ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika

8 ÉRDEKESSÉGEK A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A- vitamin-hiány Az A-vitamin a májban raktározódik


Letölteni ppt "A- VITAMIN készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések