Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Jáger Adél.  A vitaminok nélkülözhetetlenek,egy-egy enzim fontos alkotórészei.  Szervezetünk vitaminok előállítására nem képes,így azt készen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Jáger Adél.  A vitaminok nélkülözhetetlenek,egy-egy enzim fontos alkotórészei.  Szervezetünk vitaminok előállítására nem képes,így azt készen."— Előadás másolata:

1 Készítette: Jáger Adél

2  A vitaminok nélkülözhetetlenek,egy-egy enzim fontos alkotórészei.  Szervezetünk vitaminok előállítására nem képes,így azt készen vagy előanyag formájában kell felvennünk.  Minden vitamin kémiai szempontból különböző anyag.

3 A vitaminokat oldódásuk szempontjából 2 csoportba sorolhatjuk:  Vízben oldódnak: B-,C-,H- és P-vitaminok. Ezeket folyamatosan pótolnunk kell,mert a napi szükséglet felhasználódik de a többlet kiürül.  Zsírban oldódnak: A-,D-,E- és K-vitaminok. Ezek raktározódnak testünk zsírjaihoz kötődve,így ha nagyobb mennyiséget viszünk be,a többlet nem távozik szervezetünkből.

4  Elősegíti a sejtek anyagcseréjét és fokozza ellenálló képességüket  A látóbíbor alkotórésze  Az ember napi szükséglete: 2500IE  A májban raktározódik  Legtöbb a halmájolajban van,de tartalmaz a tejszín,vaj és tojássárga is  Hiánya farkasvakságot okoz

5  Az A-vitamint többnyire elővitaminok, azaz karotinoidok formájában vesszük fel.Ezek antioxidánsok.  A ß-karotin adja a répa sárga színét.

6  A B-vitamin csoportba számos vízben oldódó vitamin tartozik.  Eredetileg a beriberiellenes anyagot nevezték B-vitaminnak A beriberi egy olyan betegség ami a B1-vitamin hiányában alakul ki. A szív- az izom- az emésztő- és az idegrendszert egyaránt érintik.

7  Nélkülözhetetlen az idegrendszer szénhidrát- anyagcseréjében  Napi szükséglet: 1,5-2,5mg  B1-vitamin az élesztőben,marhamájban és dióban is van. Legtöbb a gabonafélék magvában,a korpát adó héj alatt.Tehát a barna kenyérben több ilyen vitamin van mint a fehér kenyérben.  Hiányában akár érzés-és izombénulás következhet be.

8 Ez a vitamin többféle anyagból áll:  Ribofalvin (laktofalvin v. G-vitamin): szabad állapotban az ideghártyában található. Szerepe van a látás folyamatában. Napi szükségletünk: 1,5-3mg.Legtöbb a szívizomban,májban és vesében van.

9  Ribofalvin hiányában bőrgyulladás,gyomorsavhiány,repedezett szájzug,gyulladásos nyelv alakul ki.

10  Nikotinsavamid(niacin,antipellegrás-vitamin): Szervezetünkben fehérjékhez kapcsolódva fordulnak elő. A szénhidrát-anyagcserében fontos. Napi szükségletünk: 20-25mg Megtalálható a répában,élesztőben,gabonamagvak korpájában.

11  A nikotinsavamid hiánya okozza a pellagra nevű betegséget. Ez először emésztési zavarokat okoz,izomgyengeség és hasmenés is a tünetekhez tartozik. Majd heveny bőrgyulladás lép fel,ami felhólyagosodik,kifakad,a bőr hámlik és foltos,érdes lesz.Akár halálhoz is vezethet.

12  A sejtekben fehérjéhez kötődve enzimként a kén- és vasanyagcserét szabályozza.  Élesztőben,májban és izomban fordul elő.  Hiánya görcsöket okoz az idegrendszerben.  Mint a b2-vitamint,ezt is több anyag alkotja.

13  Pantoténsav: A koenzim-A alkotórésze. Nagy mennyiségben fordul elő tejben,élesztőben,tojásban és vesében. Hiánya kárt okoz a hámszövetben(csökkenti az ellenálló képességét), és az idegrendszer működésében.

14  Levélsav(folsav): Növekedési vitamin,szerepe van a vérképzésben. Megtalálható különböző zöld levelekben(pl:spenót),füvekben,májban,vesé- ben,élesztőben. Vérszegénység esetén hatásos gyógyszer.

15  4,5%-os kobalttartalmú vegyület.  A vörösvérsejtek éréséhez szükséges.  Az ember napi vitaminszükséglete: 0,5-6mg  Húsban,joghurtban,uborkában,savanyú káposztában fordul elő.  B12-vitamin felszívódása a vékonybél utolsó, vastagbélhez vezető szakaszán (ileum) történik.

16 Vége


Letölteni ppt "Készítette: Jáger Adél.  A vitaminok nélkülözhetetlenek,egy-egy enzim fontos alkotórészei.  Szervezetünk vitaminok előállítására nem képes,így azt készen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések