Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tej szerepe az egészséges táplálkozásban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tej szerepe az egészséges táplálkozásban"— Előadás másolata:

1 A tej szerepe az egészséges táplálkozásban

2 A tejfogyasztás múltja
Az ember 6500 éve fogyasztja más emlősök tejét Képesek vagyunk megemészteni: - a juh, a kecske - a bivaly, a ló kanca - a teve és a tehén tejet

3 Mi van a tejben? - szénhidrátok - zsírok - fehérjék - ásványi anyagok
- víz - vitaminok és nyomelemek

4 Mi van a tejben? Víz Elsősorban víz A tej 88%-a víz,
Amit zsírcseppek tesznek átlátszatlanná A tej egy colloid rendszer A vitaminok egyik része a vízben, a többi a zsírcseppekben található

5 Mi van a tejben? Zsír Tejzsír, melyet különválasztva tejszínként ismerünk, amelyből köpüléssel a vaj készül. Többségében trigliceridekből áll és tejben igen apró, emulgeált zsírgolyócskák formájában található. Ez az egyik oka igen jó emészthetőségének.

6 Mi van a tejben? Fehérje Tejfehérje: döntően két frakció, a kazeinfehérjék, és a savófehérjék alkotják. Arányuk kb. 79%. ill. 21%. Ezek a fehérjék könnyen emészthetők, ezért fogyasztásuk elősegíti az izom építést a fejlődés folyamán.

7 Mi van a tejben? szénhidrát
Tejcukor, laktóz: diszacharid, amely egy glükóz és egy galaktóz komponensből (monoszacharidokból) áll. Elősegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belőle képződő tejsav, a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását.

8 Mi van a tejben? Vitaminok
A tejben megtalálható az összes ismert vitamin: A tejben előforduló vitaminok: - A vitamin -Bc vitamin - karotin  - inozitol  - B1 vitamin  - C vitamin - B2 vitamin  - D vitamin - B3 vitamin  - E vitamin  - B5 vitamin - K vitamin   - B6 vitamin - biotin - B12 vitamin  - kolin 

9 Mi van a tejben? Ásványi anyagok
A tej legértékesebb tulajdonsága, hogy nagy a kálcium és foszfor tartalma, amit szervezetünk csontjaink felépítésére használ Tartalmaz még: Káliumot, magnéziumot és nátriumot, így a tejfogyasztást a szívünk és keringési rendszerünk is meghálálja. Nyomelemek közül: bór, molibdén, kobalt, mangán, jód, fluor, króm és szelén van a tejben

10

11 Mi készül a tejből? Tejkészítmények
A tejszín édes ízű, a nyers tejből gépi fölözéssel (szeparálás) nyerik. A tejföl édes tejszínből savanyítással készül. Csontfehér színű, kellemes, aromásan savanyú ízű, jellegzetes szagú, homogén, sűrűn folyós készítmény. A tarhó mely juhtejből készült, és a birka gyomrával oltják be. Íze hasonlít a tejfölre és a sűrűbb joghurtra.

12 Mi készül a tejből? Tejkészítmények
A joghurt kissé besűríett, egyedi baktériumkultúrával való beoltás és alvasztás után készül. A kefir tejből készül, különleges kefirkultúrával való beoltással. Az aludttej szobahőmérsékleten, külső beavatkozás nélkül a tejsavbaktériumok hatására megalvadó nyers tej. A tejzsír az aludttej tetejére kerül az állás közben, ami eredetileg a tejföl.

13 Mi készül a tejből? Tejtermékek
A túró a lefölözött aludttej lassú melegítése után kicsapódó kazein. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható. sajt savanyított és felfőzött tejből készül préseléssel. Általában baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. A vaj a tejföltől elválasztott tejzsír. Szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha anyag.

14 Mi készül a tejből? Tejtermékek
Az író a vajgyártás mellékterméke, savanykás ízű, híg, tejhez hasonló színű folyadék. A tejsavó a túrókészítés mellékterméke, az íróhoz hasonlóan savanykás ízű, de azzal ellentétben opálosan átlátszó folyadék. Az ordát főleg Erdélyben készítik. Kellemes, édeskés íze van, sok vitamint tartalmaz. Esetleg különböző fűszereket (főleg kaprot) adnak hozzá.

15 Igazi-e a tej? Ha az van ráírva egy tejes dobozra, hogy „TEJ”, akkor nem is lehet benne más. A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján ugyanis csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz, tehát tartalmazza mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek eredetileg a tejben vannak.

16 A tej szerepe a táplálkozásban

17 Miért igyunk/ (együnk) tejet?
- Mert könnyen felszívódó ásványi anyagai segítenek csontjaink felépítésében - Mert fehérjéit izomfehérjékké tudjuk alakítani (esszenciális aminosavakat tartalmaz) - Mert sok benne a vitamin - Mert finom! :)

18 A laktóz intolerancia Azoknál az embereknél, akiknél hiányzik a tejcukor lebontását végző enzim, a laktáz, a tejcukor hasmenést, rosszullétet okoz. Mivel a kevés, vagy hiányzó enzim a tejcukrot a bélben nem, vagy csak hiányosan bontja le, így különböző tünetek jelentkeznek. Ez a jelenség a laktózérzékenység (laktózintolerancia).

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A tej szerepe az egészséges táplálkozásban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések