Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kérődző állatok emésztési sajátosságai. Kérődzés ► Elfogyasztott takarmány → ► → bendőbe → szájba → bendőbe ► Néhány hetes kortól kezdve ► Naponta 6-8.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kérődző állatok emésztési sajátosságai. Kérődzés ► Elfogyasztott takarmány → ► → bendőbe → szájba → bendőbe ► Néhány hetes kortól kezdve ► Naponta 6-8."— Előadás másolata:

1 A kérődző állatok emésztési sajátosságai

2 Kérődzés ► Elfogyasztott takarmány → ► → bendőbe → szájba → bendőbe ► Néhány hetes kortól kezdve ► Naponta 6-8 óra ► l nyálat termel naponta ► Nyáltermelés függ: takarmány minősége felkérődzött falat pH értéke

3 Anatómiai sajátosságok ► Más állatfajoktól különbözik: - anatómiai sajátosságok - az előgyomrokban élő mikroflóra és mikrofauna ► Összetett gyomor: 1. Előgyomrok ( l): bendő ( l) recés (5-21l) leveles (7-18 l) 2.Valódi gyomor: oltó (10-20l)

4 Anatómiai sajátosságok ► Borjú: bendő+recés kisebb, mint oltó! ► Bendő a 2. héten indul fejlődésnek ► Bendő mozgása és a kérődzés 2-3 héten ► Bendő-nyálkahártya: a nyersrostból származó illózsírsavak (P, V) hatására ► Bendő: ► Baktériumok és protozoonok: lebontás és szintézis ► Mikroorganizmus populáció véglegesen a 2. hónapban ► =takarmányozás: a bendő mikropopuláció igényeit maximálisan figyelembe venni!

5 Bendő tevékenysége 1.Mikroorganizmusok: baktériumok, infuzóriumok a./ cellulóz, keményítő, pektin bontása → illózsírsavak → energia b./ fehérje transzformálás c./ NPN anyagokból fehérje-szintézis d./ vitaminok szintézise (B vit.)

6 Bendő tevékenysége 2. pH 6,4-7,6 biztosítása: a./ nyáltermelés (nyál pH 8,1) b./ takarmány pufferkapacitása c./ bendőfolyadékból illózsírsav felszívódás = TAKARMÁNYVÁLTÁS FOKOZATOSAN! = TAKARMÁNYVÁLTÁS FOKOZATOSAN!

7 Kérődzők szénhidrát emésztése ► Szénhidrátok: ► -könnyen oldódó: cukrok ► -könnyen hidrolizálható: keményítő ► -nehezen hidrolizálható: cellulóz, hemicellulóz, stb... ► Keményítő → tejsav → E:P=2:1 ► Cellulóz, pektin → celluláz → E:P=4:1 ► E=ecetsav: energia ellátás, tejzsír képződés ► P=propionsav: tejcukor, fehérje-szintézis

8 Kérődzők szénhidrát emésztése ► Tejtermelés: E:P=3:1 = % nyersrost ► Hústermelés: E:P=2:1 =10-15 % nyersrost Acidózis: sok könnyen hidrolizálható szénhidrát (abrak)etetése =sok tejsav Túl sok rost etetése: sok E = csökken az étvágy Strukturális rost biztosítása!

9 A kérődzők fehérje-emésztése ► Fehérje-ellátás: 1.Bendőben keletkező mikroorganizmus fehérje 2.Takarmányfehérje egy része oltóba (bypass fehérje) Bendőben: fehérje bontás és –szintézis - takarmány fehérje csak kisebb része bomlik aminosavakra %-a NH 3 -ra

10 A kérődzők fehérje-emésztése ► Tak.fehérje bendő NH 3 Baktériumok testállománya Állati fehérje Baktérium fehérje + E+ E + E Protozoonok "megeszik" +E: energia igényes (takarmány könnyen oldódó szénhidrátjaiból ered =Mikroorganizmus fehérje mennyisége: N függő (MFN érték) energia függő (MFE érték)

11 A kérődzők fehérjeforgalma ► Kettős fehérje-ellátottság Mikrobiális fehérjék Bendőbeli lebontást elkerülő (bypass) fehérjék Vékonybélben felszívódó, emészthető valódi fehérje METABOLIZÁLHATÓ FEHÉRJE

12 Kérődzők fehérje ellátása ► Védett fehérje etetése: A keletkezett mikroroganizmus fehérje nem elegendő = Védett met etetése Mikor? a laktáció első (esetleg második) harmadában

13 A kérődzők fehérje-emésztése ► Bendőben fel nem használt NH 3 máj karbamid: NYÁL (rumino-hepatikus körforg.) VIZELET Túl sok NH 3 : Vérbe jut =karbamid mérgezés

14 A kérődzők zsíremésztése ► Takarmányai kis zsírtartalmúak ► Nagy takarmány felvétel ► Zsírok → bendő: lipolitikus enzimes hidrolizis: glicerinből zsírsavakat telítetlen zsírsavakat: telítik → rövid C láncúak a bendőből felszívódnak hosszú C láncúak: oltó → vékonybél (mint monogasztrikus állatokban) Bendőben: Zsírsav-szintézis is jelentős baktériumok és protozoonok tevékenysége =kérődzők esszenciális zsírsavigénye kicsi

15 A kérődzők zsírellátása Védett zsír etetése: nagytermelésű teheneknek energiakoncentráció növelésére a nagy zsíradag (4%-nál több) –ha sok telítetlen zsírsavat tartalmaz- kedvezőtlen a bendőfermentációra: csökken a cellulózbontás, kevesebb E képződik, szűkül az E:P arány = csökken a tej zsírtartalma = megoldás: védett zsír etetése, a laktáció első szakaszában


Letölteni ppt "A kérődző állatok emésztési sajátosságai. Kérődzés ► Elfogyasztott takarmány → ► → bendőbe → szájba → bendőbe ► Néhány hetes kortól kezdve ► Naponta 6-8."

Hasonló előadás


Google Hirdetések