Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A sav bázis egyensúly A sav bázis egyensúly szabályozása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A sav bázis egyensúly A sav bázis egyensúly szabályozása."— Előadás másolata:

1 A sav bázis egyensúly A sav bázis egyensúly szabályozása

2 Sav-bázis egyensúly: a szervezetben a takarmánnyal elfogyasztott és az anyagcsere során keletkező savas- és lúgos irányba ható anyagoknak egyensúlyban kell lenniük Sav-bázis egyensúly: a szervezetben a takarmánnyal elfogyasztott és az anyagcsere során keletkező savas- és lúgos irányba ható anyagoknak egyensúlyban kell lenniük Reguláció: függ a táplálkozás karakterétől Reguláció: függ a táplálkozás karakterétől növényevők: egyoldalú lúgos tak. fogy. növényevők: egyoldalú lúgos tak. fogy. húsevők: sok savas bomlástermék húsevők: sok savas bomlástermék mindenevők: nincs jól működő reguláló képességük mindenevők: nincs jól működő reguláló képességük

3 A sav bázis egyensúly szabályozása Fiziológiás reguláció: a testnedvekben lévő pufferek elegendőek a savas-, ill. lúgos irányba ható tényezők kompenzálására Fiziológiás reguláció: a testnedvekben lévő pufferek elegendőek a savas-, ill. lúgos irányba ható tényezők kompenzálására Ha a sav-bázis egyensúly megbomlik: Ha a sav-bázis egyensúly megbomlik: Savas oldalról veszélyeztetett=acidózis: Ca mobilizáció Savas oldalról veszélyeztetett=acidózis: Ca mobilizáció Lúgos oldalról veszélyeztetett=alkalózis: P mobilizáció a csontokból Lúgos oldalról veszélyeztetett=alkalózis: P mobilizáció a csontokból Afiziológiás reguláció: Afiziológiás reguláció: fiatal állat: rachitis fiatal állat: rachitis idősebb állat: osteomalátia idősebb állat: osteomalátia osteoporosis osteoporosis

4 Sav-bázis egyensúly Lúgos irányba ható tényezők: Lúgos irányba ható tényezők: Ca, Mg, K, Na Ca, Mg, K, Na fehérje bomlástermékek: NH 3 fehérje bomlástermékek: NH 3 fitáz enzim hiánya fitáz enzim hiánya sok Fe, Al, Mg : akadályozza a P felszívódását sok Fe, Al, Mg : akadályozza a P felszívódását

5 Sav-bázis egyensúly Savi irányba ható tényezők: Savi irányba ható tényezők: P, S, Cl P, S, Cl fehérje bomlástermékek: hippursav fehérje bomlástermékek: hippursav szerves anyagok égése: CO2 szerves anyagok égése: CO2 sok tejcukor: fokozza a Ca ürítést sok tejcukor: fokozza a Ca ürítést sok rost: fokozza a Ca ürítést sok rost: fokozza a Ca ürítést sok zsír : Ca-szappan sok zsír : Ca-szappan éhezés : (zsírbontás)ecetsav, ketonanyagok éhezés : (zsírbontás)ecetsav, ketonanyagok

6 Kérődző állatok sav-bázis egyensúlya Természetszerű takarmányozás: Természetszerű takarmányozás: bendő pH: bendő pH: Sok szénhidrát etetésekor: Sok szénhidrát etetésekor: sok szerves sav keletkezik – pH csökken sok szerves sav keletkezik – pH csökken pH és bendő mikroszervezetek közötti kapcsolat: pH és bendő mikroszervezetek közötti kapcsolat: pH befolyásolja: - mikroszervezetek életműködését - mikroszervezetek életműködését - faji összetételét - faji összetételét - savtermelők, ill. savfelhasználók egymáshoz viszonyított arányát - savtermelők, ill. savfelhasználók egymáshoz viszonyított arányát

7 1./ Sav-bázis anyagcsere szabályozása a bendőben Szénhidrát (abrak) etetés– sok szerves sav: pH lenne = metabolikus acidózis DE: pH lenne = metabolikus acidózis DE: kompenzáló mechanizmus: kompenzáló mechanizmus: nyáltermelés: /nap (pH:8.1) nyáltermelés: /nap (pH:8.1) NaHCO 3 l kg/nap NaHCO 3 l kg/nap Na 2 HPO kg/nap Na 2 HPO kg/nap = 5-6 kg illózsírsavat pufferol naponta = 5-6 kg illózsírsavat pufferol naponta NaHCO 3 hatására a szerves savak Nasókká alakulnak, CO 2 és H 2 O keletkezik NPN anyagok, ill. fehérje etetés: NH3 képződés = NaHCO 3 hatására a szerves savak Nasókká alakulnak, CO 2 és H 2 O keletkezik NPN anyagok, ill. fehérje etetés: NH3 képződés = metabolikus alkalózis – pufferolnak: szerves savak + kevesebb nyál termelődik metabolikus alkalózis – pufferolnak: szerves savak + kevesebb nyál termelődik

8 2./ A vér sav-bázis anyagcseréje A vér pH értéke: 7.4 ( ) már kisfokú pH eltolódás gátolja s sejtek anyagcsere folyamatait Fenntartását biztosítja: Fenntartását biztosítja: 2.1./ A vér pufferrendszerei 2.1./ A vér pufferrendszerei 2.2./ A tüdő működése 2.2./ A tüdő működése 2.3./ A vese kiválasztó tevékenysége 2.3./ A vese kiválasztó tevékenysége 2.1./ Pufferrendszerek: hidrogénkarbonát/szénsav rendszer (leghatékonyabb): hidrogénkarbonát/szénsav rendszer (leghatékonyabb): Extracelluláris folyamatokban a savakat teljesen el tudja távolítani a szervezetből, szénsavvá alakulnak, majd CO2 és víz formájában kiürülnek

9 2.1./ A vér pufferrendszerei foszfátok, hidrofoszfátok: foszfátok, hidrofoszfátok: főleg intracellulárisan hat az energia-szolgáltató reakciók szerves savakat termelnek (glikolízis, trikarboxil ciklus) a szöveti anyagcsere során keletkező savakat közömbösítik hemoglobin redox rendszer: hemoglobin redox rendszer: O 2 és CO 2 -t is megköt Plazmafehérjék: Plazmafehérjék: a szövetek sav-bázis anyagcseréjében játszanak szerepet a szövetek sav-bázis anyagcseréjében játszanak szerepet

10 A vér sav-bázis anyagcseréje 2.2./ Tüdő: napi 2000 l CO2 távozik el 2.2./ Tüdő: napi 2000 l CO2 távozik el CO 2 többlet: hiperventilláció CO 2 többlet: hiperventilláció CO 2 hiány: csökken a légzésszám CO 2 hiány: csökken a légzésszám csökken a kilégzett levegő CO2 tartalma csökken a kilégzett levegő CO2 tartalma 2.3./ Vese: képes a savak és a lúgok eltávolítására (a vér pH értéke állandó maradjon) 2.3./ Vese: képes a savak és a lúgok eltávolítására (a vér pH értéke állandó maradjon) = a vizelet pH értéke változó Vizelet bázikus: sok rostot, növ-i takarmányokat fogyasztó kérődzők Savas: ha a nagytermelésű tehén sok abrakot fogyaszt

11 Metabolikus acidózis heveny latens (ritka) (gyakori) (ritka) (gyakori) egyszerre, átmenet nélkül etetett rostban szegény egyszerre, átmenet nélkül etetett rostban szegény szénhidrát hatására keményítőben gazdag szénhidrát hatására keményítőben gazdag takarmányozás hatására takarmányozás hatására Tünetei: jellegzetesek megf. szoktatás után Tünetei: jellegzetesek megf. szoktatás után - étvágytalanság nem gond = - étvágytalanság nem gond = - hasmenés bendőbakt. hozzászoknak - hasmenés bendőbakt. hozzászoknak - gyengülő bendőműködés az alacsony pH-hoz - gyengülő bendőműködés az alacsony pH-hoz - bendőatónia = ÁLLANDÓ JELENSÉG - bendőatónia = ÁLLANDÓ JELENSÉG – gátolja a tejsav felszívódást – gátolja a tejsav felszívódást Kezelés:megelőzhető: rosttartalom Kezelés:megelőzhető: rosttartalom bázikus pufferekemelésével bázikus pufferekemelésével per os adagolása NaHCO3 az abrak 2-4 %-ban per os adagolása NaHCO3 az abrak 2-4 %-ban (MgO, Mg(OH)2 ) (MgO, Mg(OH)2 ) túletetés után 4-6 ó múlva túletetés után 4-6 ó múlva

12 Metabolikus alkalózis: ritkán fordul elő ritkán fordul elő oka: durva takarmányozási hiba oka: durva takarmányozási hiba túl sok NPN anyag etetése, túl sok NPN anyag etetése, lúgos szalmafeltárás után NaOH, v. KOH lúgos szalmafeltárás után NaOH, v. KOH Kezelés: savanyító hatású sók (NH 4 CL) adása, Kezelés: savanyító hatású sók (NH 4 CL) adása, kiváltó ok megszüntetése kiváltó ok megszüntetése

13 A monogasztrikus állatok sav-bázis egyensúlyának szabályozása Nincs jól működő regulálás Nincs jól működő regulálás Elsőrendű szerep: Ca és P tartalom a takarmányban Elsőrendű szerep: Ca és P tartalom a takarmányban Abrakfogyasztók: = a savas irányba ható tényezők túlsúlya→a takarmánynak lúgosnak kell lennie Abrakfogyasztók: = a savas irányba ható tényezők túlsúlya→a takarmánynak lúgosnak kell lennie Ca többlet: a tak. fehérjetartalmának függvénye: minél nagyobb a fehérjetartalom, annál több savas kémhatású anyag keletkezik Ca többlet: a tak. fehérjetartalmának függvénye: minél nagyobb a fehérjetartalom, annál több savas kémhatású anyag keletkezik Optimális Ca:P arány= 1,5:1 (kifejlett sertés ) Optimális Ca:P arány= 1,5:1 (kifejlett sertés )


Letölteni ppt "A sav bázis egyensúly A sav bázis egyensúly szabályozása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések