Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lúgosítás tudat alatt Dr. Nagy Sándor Péter belgyógyász, háziorvos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lúgosítás tudat alatt Dr. Nagy Sándor Péter belgyógyász, háziorvos."— Előadás másolata:

1 Lúgosítás tudat alatt Dr. Nagy Sándor Péter belgyógyász, háziorvos

2 A kémhatás jellemzője a pH A pH (pondus Hidrogenii, hidrogénion-kitevő) egy dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. Híg vizes oldatokban a pH egyenlő az oxóniumion- koncentráció tízes alapú logaritmusának ellentettjével. Vagy másként:

3 pH savaslúgos

4 pH mérés

5

6

7 Sav-bázis homeosztázis  Szervezetünkben savas anyagcseretermékek állandóan képződnek.  Bonyolult biokémiai folyamataink a közeg kémhatására rendkívül érzékenyek.  Emiatt a szervezetünk egy állandó, stabil kémhatásra törekszik.  A normális sejtműködéshez elengedhetetlen, hogy szervezetünk a vér, és ezáltal a szöveti környezet kémhatását szűk határok között tartsa.

8 Sav-bázis homeosztázis  A vér pH-ja: 7,37 – 7,45 ! enyhén lúgos.  Ezt szervezetünk stabilan ilyen szűk tartományban tartja, az állandóan termelődő savas anyagcseretermékek ellenére.  Hogyan képes erre?

9 Hogyan lúgosít szervezetünk?  Számos gyorsan reagáló ún. puffer rendszer által  A vese lassú, stabilizáló hatása által.  Mindez egy finoman szabályozott automata rendszer, „nincs gondunk rá, mert magától működik”.

10 Puffer rendszerek  Sejten belül: ◦ Hemoglobin ◦ Foszfát rendszer  Sejten kívül: ◦ Plazmafehérjék ◦ Szénsav – bikarbonát rendszer – ez a legfontosabb

11 Bikarbonát rendszer • A tüdő a légzés során a vér CO2 koncentrációjának gyors befolyásolása révén növeli vagy csökkenti a szénsav koncentrációját, így percek, órák alatt gyors kompenzációra képes. • A vese a bikarbonát koncentráció befolyásolása révén hat a pH-ra lassabban, napok alatt.

12 Kóros állapotok  Acidózis – a vér pH savas irányba változik (csökken) ◦ Metabolikus – anyagcsere kisiklás miatt ◦ Respiratorikus – a tüdő kóros működése miatt ◦ 7,15 alatt életveszély  Alkalózis – a vér pH lúgos irányba változik (nő) ◦ Metabolikus – anyagcsere kisiklás miatt ◦ Respiratorikus – a tüdő kóros működése miatt ◦ 7,55 felett életveszély

13 Metabolikus acidosis okai  Addíciós ◦ Belső savképzés  Ketoacidózis: Diabeteses kóma, súlyos éhezés, alkoholizmus  Tejsavacidózis: keringési sokk, súlyos oxigénhiány, gyógyszermérgezés (biguanid) ◦ Külső savbevitel = mérgezések: glikol, metilalkohol, szalicilát  Retenciós ◦ Veseelégtelenség – nem üríti a savakat. ◦ RTA I.  Szubsztrakciós (bikarbonát /”lúg”/ vesztés) ◦ Bél eredetű: súlyos hasmenés ◦ Vese eredetű: gyógyszerhatás ( karboanhidráz gátló ), RTA II.

14 Respiratorikus acidosis okai  Légzési elégtelenség ◦ Tüdőbetegségek (COPD) ◦ Légzőmozgások zavara  Agyi szabályozás zavara ( agyvérzés, sérülés, mérgezés)  Gerincvelő károsodás (sérülés, polyo fertőzés)  Ideg-izom bántalmak (myasthenia gravis, tetanus, mérgezés)  Mellkasfal, mellhártya betegség (sorozat bordatörés, PTX, folyadék)  Felső légúti elzáródás (idegentest, allergiás gégeödéma) ◦ Szív eredetű  Tüdőödéma (szívinfarktus, szívelégtelenség)

15 Acidosis tünetei Metabolikusban a légzés jellegzetesen mély (Kussmaul) Összeomlás (contractilitas romlik)

16 Metabolikus alkalosis okai  Savas gyomornedv vesztése (hányás, szonda)  Vízhajtás okozta K hiány (fokozott H ürülés vesén át)  Kortikoszteroid túlkínálat (Conn-sy., steroidkezelés – fokozza a K és H ürülést vesén át)  Fokozott bikarbonát bevitel (csak kórházban)  Ritka öröklődő betegségek (Bartter-sy., Gitelman-sy.)

17 Respiratorikus alkalosis okai  Fokozott légzés okozza (hyperventillatio) ◦ Pszichés – a leggyakoribb (generalizált szorongás, pánikzavar részjelensége) ◦ Oxigénhiány miatt ◦ Idegrendszeri betegség miatt ◦ Ritka okok (szeptikus sokk, májelégtelenség okozta tudatzavar)

18 Alkalosis tünetei  Hyperventillatio – túlzott mély légzés (metabolikusban nincs)  Végtagzsibbadás, remegés  Tetania – görcsök a végtagokban (ionizált Ca leesik)  Ingerlékenység; csökkent koncentráció, tudatzavar (relativ agyi hypoxia miatt)

19 Kezelés  Súlyos, dekompenzált esetekben kórházi kezelés.  Pszichés hyperventillatio (pánik roham) – nyugtatni, zacskóba lélegeztetni (CO2 így nem csökken le kritikusan a vérben)

20

21 A „tudatos lúgosítás” irányzatának hitelvi pontjai  A normál anyagcsere és a modern életmód következtében szervezetünket az elsavasodás fenyegeti.  A savak a szövetekben raktározódnak el, ezért az elsavasodás mérése „rendkívül nehéz”.  A szinte mindenkinél tapasztalható fáradtság, tompultságnak, kimerültségnek, ingerlékenységnek, depressziónak ez az oka, s ez súlyos betegségek előjele lehet.  Ezért tennünk kell valamit, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, lúgosítanunk kell.  Ezt „bázikus”, azaz lúgos kémhatású élelmiszerek fogyasztásával tehetjük.

22

23

24 Tudományos ellenvetések bizonyított tények alapján  Amíg élünk, spontán elsavasodástól nem kell félnünk, mert azt a szervezetünk szenzációsan kifinomult módon „tudat alatt” megoldja.  A vér kémhatása tükrözi a szövetek kémhatását is, mérése nem „rendkívül nehéz”.  A szervezet kémhatása csak súlyos esetekben borul fel, mely rendszerint kórházi kezelésre szorul.  A fáradtságnak, tompultságnak, kimerültségnek, depressziónak, ingerlékenységnek más, kézzelfoghatóbb okai vannak.  Korunk népbetegségeinek más, ennél sokkal fontosabb életmódi oka van (mozgásszegénység, táplálkozás, önpusztítás, stb.)  A legtöbb élelmiszer savas, vagy semleges kémhatású.  A gyomorban minden savas lesz, mert a gyomorsav erős sósav. A savas gyomorbennéket a lúgos hasnyál és bélnedv semlegesíti a nyombélben.

25 Mi a jó mégis a „lúgosító” étrendben?  Egészséges, növényi alapú étrend, melyet számtalan egyéb okból javasolni lehet.  Nem lúgosítja a szervezetünket.  Lúgos kémhatású ásványvizek enyhíthetik a gyomorsav túltengés tüneteit.

26 Mi az, amit tényleg lehet lúgosítani?  A vizeletet.  Bizonyos állapotokban javasolt is a vizeletet lúgosítani.  Csak a vizelet kémhatását tudjuk módosítani étrendi úton.  Az egész szervezet lúgosításáról szóló tanok valószínűleg ennek félreértéséből származnak.

27 A vizelet lúgosítása  A normál vizelet enyhén savas kémhatású, ennek antibakteriális hatása van ( ld. hüvelynél ugyanígy ).  Miért kell esetleg lúgos irányba tolni? ◦ A túl savanyú kémhatású vizelet húgysavkő képződésére hajlamosít, savas vizeletben a kristályok könnyebben kicsapódnak.  Hogyan? ◦ Zöldségek, citrusfélék fogyasztása, növényi alapú étrend, tejtermékek emelik a vizelet pH-ját.

28 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Lúgosítás tudat alatt Dr. Nagy Sándor Péter belgyógyász, háziorvos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések