Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b. Mi a vérnyomás? A vérnyomás az a nyomóerő, amelyet a szív által pumpált vér az érfalra gyakorol. Szívünk percenként.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b. Mi a vérnyomás? A vérnyomás az a nyomóerő, amelyet a szív által pumpált vér az érfalra gyakorol. Szívünk percenként."— Előadás másolata:

1 A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b

2 Mi a vérnyomás? A vérnyomás az a nyomóerő, amelyet a szív által pumpált vér az érfalra gyakorol. Szívünk percenként kb. 72-szer húzódik össze, és egy összehúzódáskor kb. 80 ml vért présel az erekbe.

3 A vérnyomást két, (higanymiliméterben) Hgmm-ben megadott számmal jelöljük: a,,felső” az ún.,, szisztolés érték” a,,felső” az ún.,, szisztolés érték” az,,alsó” az ún.,,diasztolés érték” az,,alsó” az ún.,,diasztolés érték”

4 A vérnyomás szisztolés értékét a szív összehúzódásakor mérhetjük. A vérnyomás szisztolés értékét a szív összehúzódásakor mérhetjük. A diasztolés értéket a szív elernyedésekor mérhetjük, mivel ekkor is van vérkeringés, és vérnyomás csak kisebb, mint összehúzódáskor. A diasztolés értéket a szív elernyedésekor mérhetjük, mivel ekkor is van vérkeringés, és vérnyomás csak kisebb, mint összehúzódáskor.

5 A magas vérnyomás okai: A magas vérnyomást kiváltó okok még ma sem teljesen ismertek. Vannak azonban olyan tényezők, melyek fennállása esetén nagyobb eséllyel alakul ki a betegség. Ezek egy része általában befolyásolható így: o túlsúly o túlzott alkohol fogyasztás o túlzott só fogyasztás o testmozgás hiánya o stressz o dohányzás

6 Tünetek: A tünetek általában nem a magas vérnyomás, hanem már az általa okozott szövődmények tünetei:  fejfájás  szédülés  fáradékonyság  orrvérzés  mellkasi fájdalom  nehéz légzés  gyakori vizelés  éjszakai vizelés  látás- és beszédzavar

7 Szövődményei: koszorúér-betegség (szívinfarktusveszély) szívelégtelenség különféle agyi szövődmények (pl. agyvérzés), amelynek következménye lehet a lebénulás, beszédzavar, gondolkodási képtelenség veseelégtelenség érszűkület (ha cukorbetegséggel, dohányzással, magas vérzsírszinttel társul).

8 kezelése: Amennyiben a betegség már kialakult, nem tehetünk mást, mint hogy minél előbb megkezdjük a kezelését. Alkalmazhatunk gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiát.

9 Nem gyógyszeres terápia Életmód változtatás melynek főbb elemei:   ideális testsúly elérése és megtartása   étrend módosítás   dohányzás megelőzése   minél több mozgás

10 Kategória Szisztolés érték (Hgmm) Diasztolés érték (Hgmm)Ellenőrzés,követés Optimális vérnyomás < 120 <80 Normális vérnyomás 120-13080-85 1 év múlva Emelkedettvérnyomás130-13985-89 ½ év múlva (életmód változtatás javaslata mellett) I. fokozat 140-15990-99 2 hónapon belül II. fokozat 160-179100-109 Kivizsgálás, ellátás vagy ellenőrzés 1 hónapon belül III. fokozat >180>110 Kivizsgálás, ellátás vagy ellenőrzés 1 héten belül

11 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b. Mi a vérnyomás? A vérnyomás az a nyomóerő, amelyet a szív által pumpált vér az érfalra gyakorol. Szívünk percenként."

Hasonló előadás


Google Hirdetések