Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vigyázz a szívedre!. A szívinfarktus és okai Vezető halálozási ok hazákban SzívinfarktusSzívinfarktus = szívizom elhalás –Oka a szívkoszorúerek elzáródása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vigyázz a szívedre!. A szívinfarktus és okai Vezető halálozási ok hazákban SzívinfarktusSzívinfarktus = szívizom elhalás –Oka a szívkoszorúerek elzáródása."— Előadás másolata:

1 Vigyázz a szívedre!

2 A szívinfarktus és okai Vezető halálozási ok hazákban SzívinfarktusSzívinfarktus = szívizom elhalás –Oka a szívkoszorúerek elzáródása vérrög (trombózis) vagy érszűkület következtében. Érszűkületet v. elzáródás gyakran a az érfalra rakódó zsírszerű anyagok (koleszterin) okozzák. Erre vérlemezkék is rakódhatnak – vérrög képződés.

3 Az infarktus kockázati tényezői „Gyilkos négyes”: –Magas vérnyomás: Normál: 120/80Hgmm Verőerek szűkülete a leggyakoribb ok –Oka a helytelen táplálkozás, dohányzás –Magas vérzsírszint: Koleszterin szükséges, de ha sok van, lerakódik az érfalra –Elhízás Főleg az „alma” típus veszélyes –Has tájéki zsírraktár (pocak) –Cukorbetegség Hosszútávon a verőerek szűkülnek, elmeszesednek

4 Az infarktus kockázati tényezői – a dohányzás 1 doboz cigaretta (20 szál) = 6 szoros kockázat Függőséget okoz!!! – elvonási tünetek Veszélyes anyagok a cigaretta füstben: –Nikotin –Nikotin: Érszűkítő, pulzusszámot növeli – vérnyomást növeli Hosszútávon érelmeszesedést, érelzáródást okoz –CO –CO: Hemoglobinhoz erősen kötődik – kevesebb O 2 -t szállíthatnak a vörösvérsejtek Oxigén hiány miatt izomgörcsök,izomfájdalmak, szövetelhalás (pl. fekélyes sebek a végtagokon) léphet fel –Kátrány, dioxin –Kátrány, dioxin: Erősen rákkeltő anyagok A passzív dohányzás ugyanolyan veszélyes mint az aktív!!!A passzív dohányzás ugyanolyan veszélyes mint az aktív!!!

5


Letölteni ppt "Vigyázz a szívedre!. A szívinfarktus és okai Vezető halálozási ok hazákban SzívinfarktusSzívinfarktus = szívizom elhalás –Oka a szívkoszorúerek elzáródása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések