Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magas Vérnyomás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magas Vérnyomás."— Előadás másolata:

1 Magas Vérnyomás

2 latinul: hipertónia elterjedt krónikus betegség jelentkezése: ha az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket népbetegség jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában

3 Tünetei Általában nem okoz panaszokat,de jelei lehetnek: Szédülés
Felfájás Fáradtságérzet Nehéz légzés Orrvérzés Látászavarok Mellkasi fájdalom Idegesség

4 Kialakulása pontos oka legtöbbször ismeretlen
esetek többségében nem áll mögötte szervi elváltozás, ebben az esetben ún. elsődleges (primer) vagy lényegi (esszenciális) hipertóniáról beszélünk a másodlagos (szekunder) vagy tüneti magas vérnyomás más betegségek, például vese- vagy hormonháztartásbeli problémák szövődménye

5 Kockázati tényezők Öröklött haljam Túlsúlyosság Mozgáshiány Stressz
Túlzott só fogyasztás

6 Jellemzően más betegségekkel együtt jelentkezik, mint például a túlsúlyosság („almatípusú” elhízás)
Magas vérszint 2-es típusú cukorbetegség

7 Általános Szövődményei
koszorúér-betegség (szívinfarktus veszély) szívelégtelenség agyi szövődmények (pl. agyvérzés), amelynek következménye lehet a lebénulás, beszédzavar, gondolkodási képtelenség veseelégtelenség érszűkület (ha cukorbetegséggel, dohányzással, magas vérzsírszinttel társul).

8 Hipertónia A magas vérnyomás sokáig nem okoz panaszt, általában túl későn ismerik fel amikor már egyéb károsodások is felléptek Idősek a legveszélyeztetettebbek,ha magas a vérnyomásuk A hipertónia kezeltetése ajánlott, ha a vérnyomás ismételten meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket.

9 Hipertónia esetén a legfontosabb diagnosztika eljárás a vérnyomás mérése
legrégebbi vérnyomásmérő a higanyos manométer ( ma már betiltott ) legelterjedtebb eszköz az aneroid manométer otthoni körülmények között alkalmas a digitális vérnyomásmérő is

10 „Fehérköpeny-hipertónia”
A betegek egy részénél már a kórházi környezet, az orvosi vizsgálat miatti izgatottság is vérnyomás-emelkedést okoz kiküszöbölése szempontjából fontos az otthoni, napi többszöri vérnyomásmérés

11 A terhelési vérnyomásértékek is fontos információt szolgáltatnak
 vér- és vizeletanalizis, a vesék és a szív ultrahangos vizsgálata,  a szemfenéki kép megtekintése elektrokardiologia készítése is segíthet a diagnózis felállításában. (Érd:A szemgolyó hátsó részének belső fala a  szemfenék (latinul fundus oculi) szakorvos megtekinti a retinát és az ott futó ereket, valamint a látóidegfőt. A vizsgálat eredménye az orvos számára sokat elárul a beteg egészségi állapotáról. Magasvérnyomásban,  cukorbetegségben,  érelmeszesedésben a szemfenéki erek eltérései irányadók, a betegség természetére és stádiumára is lehet következtetni

12 A gyógyszeres kezelés mellett a beteg is nagyon sokat tehet egészsége helyreállítása érdekében.
a dohányzás, alkoholfogyasztás abbahagyása az étkezési szokások megváltoztatása: több zöldés és gyümölcs fogyasztása a sóbevitel csökkentése,   az állati zsírok növényi olajokkal, a húsételek hallal való helyettesítse. A túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő betegek számára a legfontosabb a testsúly csökkentése.

13 Általános felfogás szerint minden leadott kilogramm 2 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást.
Ezek mellett ajánlott a stressz megszüntetése testmozgásra fordított idő növelése :  A mozgás kedvezően befolyásolja a zsír- és cukoranyagcserét, segít a fogyásban.

14 Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek
A magas vérnyomás visszaszorítását ún. antihipertenzív gyógyszerek is elősegíthetik, amelyek hatásuk alapján négy nagyobb csoportba oszthatóak: a nátriumürítést fokozó vizelethajtók; a szimpatikus idegrendszerre ható szerek; az értágítók; a kalciumcsatorna-gátló gyógyszerek.

15 Az orvosok előszeretettel írnak fel enalapril alapú készítményeket, ezeknek azonban (mint minden gyógyszernek) súlyos mellékhatásai lehetnek: száraz, szaggató köhögés; torokfájás, rekedtség, hörghurut, nehézlégzés; az orrmelléküregek gyulladása, nátha; a hörgők légszomjjal járó görcsös (asztmás) összehúzódása; a tüdők gyulladásos beszűrődése; a szájnyálkahártya és a nyelv gyulladása, szájszárazság.

16 Vérnyomás értékek A percenkénti szívverésszám átlagosan 60-70, terhelésre   Minden szívösszehúzódást egy rövid nyugalmi szakasz követ. A magasabb érték (szisztolés vérnyomás) a szív összehúzódásakor a vér érfalra kifejtett nyomásának legmagasabb értéke. Az alacsonyabb szám  (diasztolés vérnyomás) a vér nyomásának a szív nyugalmi szakaszában mért értéke.

17 A vérnyomás értékeket kategóriákba sorolják :
Az optimális érték 120/80 Hgmm. A normális vérnyomásérték 120/80 és 130/85 közötti mindenkinél ez a felső határ. Magas-normálisnak tekintik a 130/85 és 139/89 közötti vérnyomásértékeket. A magas vérnyomás diagnózisát akkor állítják fel, ha a vérnyomás meghaladja a 140/90 értéket. A magas vérnyomást további három stádiumba osztják: 1-es, vagy enyhe stádium ( /90-99), 2-es, vagy közepes stádium ( / ), és 3-as, vagy súlyos stádium (180/110 feletti).

18 Vérnyomásértékek Szisztole (Hgmm) Diastolé (Hgmm) Optimális otthoni < 115 < 75 Optimális az orvosnál < 120 < 80 Normális < 130 < 85 Emelkedett 85-89 Magas (I. stádium) 90-99 Magas (II. stádium) Magas (IV. stádium) > 180 > 110 Izolált szisztolés hipertónia > 140 < 90

19 Vérnyomásértékek Szisztole (Hgmm) Diastolé (Hgmm) Hosszútávú napi normál átlagérték < 135 < 85 Hosszútávú napi magas átlagérték > 135 > 85 Terhelési (nők, 30–80 watt/perc) < 200 < 100 Terhelési (férfiak, 50–100 watt/perc)

20 Természetes gyógymódok
Aranyvessző tea: Jó vizelethajtó és gyulladáscsökkentő, alkalmazzák magas vérnyomás és reuma esetén is Bazsalikom tea: Köhögéscsillapító, idegnyugtató, étvágyjavító, vizelethajtó hatású. Csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. Csalán tea: Erősítő, vértisztító, vizelethajtó hatású. Hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás Galagonya tea: Szíverősítő és szívnyugtató, serkenti a szívizom vérellátását. Ismert értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is. 

21 Fagyöngy tea: Hatékonyan serkenti a szívműködést, erősíti a szívet, csökkenti a pulzusszámot. Magas vérnyomás esetén csökkenti a kísérő panaszokat: a fülzúgást, szédülést. Használják görcsoldóként és belső vérzések ellen is. A daganatos megbetegedések esetén is alkalmazzák tumor-ellenes hatása miatt. Értágító hatással is bír Vöröshagyma (nyersen) Kedvezően hat a koleszterinszintre, magas vérnyomásra. Érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére alkalmazzák.

22 Számokban A magas vérnyomás, a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható a betegség számlájára. Más becslések szerint még aggasztóbb a helyzet, mivel minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás, ezzel maga mögé utasította a tumoros megbetegedéseket is.

23 Köszönjük a figyelmet! 


Letölteni ppt "Magas Vérnyomás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések