Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magas vérnyomás: Hypertonia betegségről beszélünk, ha a vérnyomás nyugalomban, 3 különböző alkalommal, legalább 1 hetes időközben mért értékének átlaga.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magas vérnyomás: Hypertonia betegségről beszélünk, ha a vérnyomás nyugalomban, 3 különböző alkalommal, legalább 1 hetes időközben mért értékének átlaga."— Előadás másolata:

1

2 Magas vérnyomás: Hypertonia betegségről beszélünk, ha a vérnyomás nyugalomban, 3 különböző alkalommal, legalább 1 hetes időközben mért értékének átlaga nagyobb, mint 139 Hgmm systolés, vagy 89 Hgmm diastolés érték.

3 …. A vérnyomást rendszerint valamelyik karon mérik, felfújható mandzsettás vérnyomásmérő segítségével. A vérnyomás értéket higanymilliméterben (Hgmm) adják meg és két számból áll. Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás), a második a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja (diasztolés vérnyomás).

4 Csuklós, automata HiganyosFelkaros félautomata Órás

5 ← Mandzsetta ← Szelepes pumpa ← 24 órás →

6 Előfordulása, gyakorisága: A magas vérnyomás népbetegség, a felnőtt populáció minimum 20 %-át érinti 65 éves kor felett a népesség több mint 50 %-a hypertoniás, ennek fele kezelt, és a kezelteknek csak a fele jól beállított. A népesség mortalitási statisztikáit világszerte, így Magyarországon is a szív-érrendszeri megbetegedések vezetik. A nemek között is észlelhető különbség, 50 éves kor alatt inkább a férfiak, míg 65 év felett már a nők között gyakoribb a hipertónia előfordulása.

7 Az első tünetek: Az első tünetek egyike lehet a visszatérő, jellemző módon reggel jelentkező fejfájás, a tompa tarkótáji, halántéktáji lüktetés, amely lehajlás esetén fokozódik. Romolhat a koncentrálóképességünk és az egyensúlyérzékünk Szívünk visszatérően túl szaporán dobog Gyakran panaszkodhatunk tompa mellkasi nyomásra, ok nélküli izzadásra vagy múló látászavarra.

8 …. A hypertonia tünetei sok esetben nem okoznak olyan komoly panaszokat, hogy az érintettek orvoshoz forduljanak vele, így csak a súlyosabb szövődmények jelentkezésekor szembesülnek azzal, hogy magas vérnyomás betegségben szenvednek.

9 A kezeletlen magas vérnyomás szövődményei Korai szövődmény lehet a kisebb vagy nagyobb erek megrepedése, elsősorban az érfal betegsége vagy gyengesége esetén. Ez a repedés az érrendszer bármely pontján előfordulhat; a főverőér vagy az agyi erek sérülése esetén, akár végzetes kimenetelű is lehet (agyvérzés).

10 …. A hypertonia késői szövődményei között említendő az érelmeszesedés fokozódása, melynek következményeként agyi érszűkület, agyérgörcs (stroke), szívinfarktus, a szív fokozott igénybevétele, megterhelése miatt pedig szívelégtelenség alakulhat ki. A magas vérnyomás érkárosító hatásának számlájára írható számos más szerv károsodása, pl. a vesezsugor kialakulása is.

11 Időskori magasvérnyomás A magasvérnyomás-betegség előfordulása az életkorral egyre nő. A 70 év feletti lakosság körében 3 emberből ketten már biztosan hipertóniásak. Míg 60 év alatt a betegek kb. 40 százaléka éri el a célértéket, 70 év felett ez csak 20-30 százalékban mondható el.

12 …. A kor előrehaladtával a nagyerek egyre meszesebbé, merevebbé válnak, az érfalban a rugalmas rostok aránya megváltozik, ez meghatározza mind a vérnyomás, mind a kezelés sajátosságait. Míg 50 év alatt gyakori az emelkedett diasztolés vérnyomás (az alsó érték 90 Hgmm feletti), az idősebbeknél többnyire izolált szisztolés hypertoniáról beszélhetünk. A magasabb szisztolés nyomás és a nagy pulzusnyomás (a szisztolés és a diasztolés érték különbsége) az erek további károsodását vonja maga után.

13 Magas vérnyomás gyermekkorban A magas vérnyomás gyerekeknél sok esetben nem okoz tüneteket. A betegség általában csak háziorvosi vagy óvodai, iskolai szűrővizsgálatok során véletlenszerűen derül ki. Gyermekkorban a magas vérnyomás sokkal ritkábban fordul elő, mint felnőttkorban.

14 …. Az esetek 75-80 százalékában valamilyen szervi eltérés, alapbetegség húzódik meg a háttérben, ezt szekunder magasvérnyomásnak nevezzük, Kis százalékukban pedig alapbetegség nélkül jelentkezik. Ez esszenciális magasvérnyomásnak hívjuk. A gyermekkor sajátos helyzetére utal, hogy a vérnyomás értékek életkor, testtömeg, testmagasság szerint különbözőek.

15 …. Ezekben a gyerekekben általában ki lehet mutatni, hogy jobban sózva fogyasztják ételeiket, általában túlsúlyosak, stressz kimutatható az életükben, illetve a családjukban előfordult már magasvérnyomás, így a genetikai hajlamot örökölték.

16 A magas vérnyomás rizikófaktorai 1. Genetikai hajlam és hasi típusú elhízás:  Több gént is összefüggésbe hoztak az emelkedett vérnyomással, és az is kimutatható, hogy a családi halmozódásért nagyobb részben felel a genetika.  A hasi típusú elhízás, a megnövekedett zsírszövet, a szükséglethez képest jelentősen nagyobb energia-bevitel serkenti a szimpatikus idegrendszer működését (így emelkedik a pulzusszám és a szív által percenként kipumpált vérmennyiség), valamint olyan hormonális változásokat indít el a szervezetben (pl. az inzulin fokozott termelését), melyek a só- és folyadékvisszatartás, valamint a vérzsírok szintjének emelkedése, és ezen keresztül az érelmeszesedés irányába hatnak, így emelve tovább a vérnyomást.

17

18 …. 2. Dohányzás:  A magyar lakosság 35%-a, mintegy l,5 millió férfi és 1 millió nő dohányzik.  A dohányzás növeli a hypertonia szövődményeinek kockázatát: Az egyedül fennálló magas vérnyomáshoz képest a szívinfarktus, mint szövődmény kockázatát négyszeresére növeli!

19 …. 3. A stressz:  Környezeti hatás, családi feszültség, anyagi probléma, vagy szorongás.  A distressz veszélyes, ha hosszú ideig tart, ha a kiszabott feladat meghaladja a teljesítőképességet, vagy valaminek az egyén nem tud megfelelni.  A megelőzés módjai: relaxációs gyakorlat, autogén tréning, jóga, stb.

20 Szövődmények:

21 Kezelése: Az életmód változtatása nagyban hozzájárulhat a vérnyomás karbantartásához, gyakran azonban az életmódváltoztatás nem elegendő. A megfelelő étrend és mozgás mellett, orvosa gyógyszeres kezelést javasolhat a vérnyomás csökkentésére. Az, hogy milyen típusú gyógyszert javasol orvosa, a betegség stádiumától és az esetlegesen fennálló egyéb megbetegedésektől is függhet.

22 …. 1. Nem gyógyszeres kezelés: Életmód-változtatás javasolt mindenkinek, akinek emelkedett- normális vagy magas vérnyomása van, függetlenül attól részesül-e gyógyszeres terápiában, vagy sem.  Elhízott betegeken a testsúly csökkentése  Sóbevitel csökkentése  Dohányzás elhagyása  Alkoholfogyasztás mérséklése  Testedzés  Egészséges étrend

23 …. 2. Gyógyszeres kezelés: A kezelés megkezdésekor a gyógyszerre jellemző legalacsonyabb hatékony dózis alkalmazása szükséges a mellékhatások csökkentése érdekében Napi egyszeri adagolású, 24 órás hatású készítmények alkalmazása javasolt. Fontos, hogy a reggeli vérnyomás-emelkedést meg tudjuk akadályozni, mert erre az időszakra esik a legtöbb cardiovascularis katasztrófa. A leghatékonyabb vérnyomáscsökkentő hatás elérése, valamint a mellékhatások csökkentése érdekében a betegek túlnyomó többségében szükséges a gyógyszer-kombinációk alkalmazása. Két gyógyszer kis dózisban történő alkalmazása csökkentheti a mellékhatások gyakoriságát.

24 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Magas vérnyomás: Hypertonia betegségről beszélünk, ha a vérnyomás nyugalomban, 3 különböző alkalommal, legalább 1 hetes időközben mért értékének átlaga."

Hasonló előadás


Google Hirdetések