Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Body Mass Index vagyis Testtömeg index

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Body Mass Index vagyis Testtömeg index"— Előadás másolata:

1 Body Mass Index vagyis Testtömeg index
BMI Body Mass Index vagyis Testtömeg index

2 A testtömeg index Önmagában a nagy testsúly nem tekinthető kórosnak, hiszen különböző testalkathoz, testi jelleghez és kondícióhoz kapcsolódhat. Fontos figyelembe venni, hogy a testalkat és testarányok, továbbá a test zsírtartalma nemenként különböző és az életkor előrehaladtával is változik.

3 Ezen különbözőségek elkerülése érdekében az orvostudomány különböző indexeket, származtatott és számított értékeket dolgozott ki, amelyek közül az ideális testsúlytól való eltérést legpregnánsabban a testtömeg-index és a testzsír-tartalom százalékos mértéke fejezi ki. A testtömeg-index meghatározása számításon alapul, amelynek egyszerűsített formája a testmagasság és a testsúly négyzetének hányadosából számítható ki.

4 A testzsír százaléka Bizonyos mértékű zsírarány életfontosságú testünk mindennapi működéséhez: kipárnázza a vázrendszert, védi belső szerveinket, segít a testhőmérséklet szabályozásában, vitaminokat tárol és segít a szervezet önellátásában, ha nem elegendő a tápanyagbevitel. Bár a testtömeg meghatározására a testsúly szolgál, mégis fontosabb tudnunk, testtömegünk milyen arányban áll zsírból.

5 Helytelen diéta következtében ugyanis előfordulhat, hogy  testsúlyunk csökken, mert az izomtömegből veszítünk, ami a testzsír szint növekedését vonja maga után. A magas zsírtartalom és az ezzel járó magas zsírszint pedig súlyosbíthat különböző betegségeket pl.: magas vérnyomás, cukorbetegség, az érfal károsodásai.

6 A BMI nem megbízható index a betegségek kialakulásának gyakoriságával kapcsolatban a következő csoportok esetében: Terhes nőknél Sportolóknál és fejlett izomzattal rendelkező egyéneknél Fejlődésben lévő gyermekeknél Idősebb embereknél, akiknél nehéz meghatározni a pontos testmagasságot

7 BMI index: a testsúly kilogramm értékének és a testmagasság méterben kifejezett értéke négyzetének a hányadosa. Kg/m2 BMI- érték Testsúly jellege: 20 alatt Soványság 20-25 között Normális 25-30 között Túlsúly 30-40 között Súlyos elhízás 40 felett Kóros elhízás


Letölteni ppt "Body Mass Index vagyis Testtömeg index"

Hasonló előadás


Google Hirdetések