Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Teljes Parenterális Táplálás Dr. Balogh Judit. Táplálási terápia A szervezet energia,-aminosav,-vitamin,- nyomelem,-ásványi anyag szükségleteit kielégítő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Teljes Parenterális Táplálás Dr. Balogh Judit. Táplálási terápia A szervezet energia,-aminosav,-vitamin,- nyomelem,-ásványi anyag szükségleteit kielégítő."— Előadás másolata:

1 Teljes Parenterális Táplálás Dr. Balogh Judit

2 Táplálási terápia A szervezet energia,-aminosav,-vitamin,- nyomelem,-ásványi anyag szükségleteit kielégítő klinikai táplálás Indokolt és szakszerű mesterséges táplálással számos szövődmény bizonyítottan megelőzhető, a betegek átlagos kórházi tartózkodási ideje lerövidíthető.

3 Klinikai mesterséges táplálás Enterális táplálás gyomorba, duodenumba, jejunumba Parenterális táplálás az emésztőcsatorna megkerülésével Teljes parenterális táplálás (TPT) centrális vénába: normokalóriás, magas ozmolalitású, koncentrált szénhidrát-és aminosav-oldatokat tartalmaz- Részleges parenterális táplálás (RPT) perifériás vénába:hipokalorikus=fehérjemegtakarító alacsonyabb ozmolalitású oldatok

4 Parenterális táplálás perifériás vénán és centrális vénás kanülön keresztül

5 A parenterális táplálás fő indikációs területei Rövidbél-szindróma Krónikus gyulladásos bélbetegségek Fistulák Onkológiai kezelés GIT elzáródásos betegségei Szülészeti patológia Akut pancreatitis Hiperkatabolikus állapotok Újszülött és gyermekkor patológiás elváltozásai Szívsebészet, fej-nyak onkológiai sebészet, idegsebészet Szerv-transzplantáció, stb.

6 Teljes parenterális táplálás Európában 2001-ben 6 országban engedélyezték az otthoni parenterális táplálást ban egy beteget 5 évig tápláltak otthonában. Kisebb a rizikó a 40 évnél fiatalabbaknál.

7 A Mesterséges Táplálási Munkacsoport ajánlása 1.Protokollok kidolgozása 2.Mesterséges táplálásra szoruló betegek felkutatása, regisztrálása 3.A legkedvezőbb táplálási forma meghatározása 4.A táplálás monitorozása 5.A házi mesterséges táplálásban részesülő betegek gondozásának koordinációja („home nutrition”)

8 Tápláltsági állapot felmérése Testtömeg-index (BMI-Body Mass Index) TTI= TT(kg)/TM(m²) között élettani tartomány 25,1-30 között I.fokú 30,1-35 között II.fokú 35,1-40 között III.fokú 40,1 fölött IV.fokú elhízás

9 Mesterséges táplálás újszülött-, csecsemő-és gyermekkorban Individuális terápia szükségessége eltérő gesztációs kor, különböző születési tömeg, eltérő katabolizmus, aktivitás glukóz-, zsír-, aminosav-, kalória és folyadékszükséglet újszülött-, csecsemő- és gyermekkorban

10 Tápanyagok Folyadék (víz és elektrolit) Szénhidrátok Aminosavak Zsírok Ásványi anyagok Vitaminok: vízben és zsírban oldódó Nyomelemek (cink, vas, réz, króm, szelén,jód,stb.)

11 Zsírok I. Energiahordozó, a szervezet legnagyobb energiaforrása, a lipidek egy része a biológiai membránok nélkülözhetetlen alkotórésze Szénlánc hosszúsága szerint: rövid szénláncú-SCT, közepes szénláncú-MCT, hosszú szénláncú-LCT trigliceridek Telítettség szerint: telített, egyszer,-vagy többszörösen telítetlen MCT és LCT tartalmú keverék emulziók alkalmazása- strukturált triglicerid Zsírban oldodó vitaminok adagolása


Letölteni ppt "Teljes Parenterális Táplálás Dr. Balogh Judit. Táplálási terápia A szervezet energia,-aminosav,-vitamin,- nyomelem,-ásványi anyag szükségleteit kielégítő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések