Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma nem gyógyszeres kezelése Dr. Oláh Ilona SE ÁOK Családorvosi Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma nem gyógyszeres kezelése Dr. Oláh Ilona SE ÁOK Családorvosi Tanszék."— Előadás másolata:

1 A 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma nem gyógyszeres kezelése Dr. Oláh Ilona SE ÁOK Családorvosi Tanszék

2 A 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma nem gyógyszeres kezelése orvosi táplálkozási terápia fizikai aktivitás a dohányzás elhagyása Figyelembe kell venni a beteg által reálisan vállalható életmódbeli változtatás lehetőségeit!

3 A 2-es típusú cukorbetegség orvosi táplálkozási terápiája A glycaemiás kontrol mellett figyelni kell a magasvérnyomás-betegség, a magas vérzsír- szint kezelésére, valamint az elhízás és a szövődmények megelőzésére. Fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel is.

4 Az orvosi táplálkozási terápia irányelvei ÖsszetevőAjánlás (napi fogyasztás) Szénhidrát*45-60 %** Szacharóz<10 %** Fehérje0,8 g/ttkg Zsír Telített zsír<10 %** Transz-zsírsavminimális Cisz-zsírsav10-25 %** Többszörösen telítetlen zsírsav<10 %** Só<6 g Alkohol1-3 E (15-45 g) * A szénhidrátok és a cisz-zsírsavak együttes bevitele a napi fogyasztás során % legyen ** Az összenergia-bevitel százalékában

5 A jól összeállított étrend nélkülözhetetlen eleme a diabétesz terápiájának. Megfelelő diéta nélkül egyetlen kezelési módszer sem lehet elég hatékony.

6 A diéta célja normoglikémia elérése ingadozó vércukorszintek kiküszöbölése szövődmények elkerülése vagy kialakulásuk késleltetése ideális testtömeg elérése és megtartása

7 Energiabevitel 1 g fehérje5,4 kcal (ebből csak 4,1 kcal hasznosul) 1 g zsír9,3 kcal 1 g szénhidrát4,1 kcal 1 g alkohol7,1 kcal

8 Az étrend energiatartalma Elhízás esetén: kcal fizikai munkát végzők esetében kcal-val megemelhető Normál testtömegűeknél: kcal

9 Az étrend Összetétele: szénhidrát: 55 % (döntően összetett szénhidrátok, sok diétás rost) fehérje: 15 % zsír: 30 %

10 Szénhidrátok egyszerű szénhidrátok – gyorsan felszívódók: –nem fogyaszthatók: cukor, méz és ezekkel készült termékek –korlátozott mennyiségben fogyaszthatók: tej, kefir, joghurt, gyümölcsök, gyümölcslevek összetett szénhidrátok – lassan felszívódók: –pékáruk, különösen a teljes kiőrlésű lisztből készültek –egyes zöldségfélék, hüvelyesek rostok: –vízoldékonyak: segítik megelőzni a nagyfokú vércukor ingadozást, mert késleltetik a tápanyagok felszívódását (pl. zab, hüvelyesek) –vízben nem oldódók: gyorsítják a táplálék áthaladását a béltraktuson (pl. búza, kukorica)

11 Szénhidrátok felszívódását befolyásoló tényezők feldolgozottság elkészítés érettség rostok más táplálék egyidejű fogyasztása

12 A diéta irányvonalai

13 Az étkezéseknél nem a naponta bevitt szénhidrátmennyiség nap végére kiszámolt összege a legfontosabb, hanem az, hogy a megadott időpontokban a megadott szénhidrátmennyiséget fogyassza el a cukorbeteg!

14 Napi 5-6 étkezés A 3 főétkezés mellé 2-3 kisétkezés beiktatása szükséges kisebb posztprandiális vércukor-emelkedés testtömeg-gyarapodás veszélyének csökkentése éhség mérséklése céljából Az étkezések között 2,5 - 3 óra mindenképpen teljen el!

15 Tilos a cukros ételek fogyasztása gyors vércukoremelő hatás magas energiatartalom, alacsony tápérték Mesterséges édesítők: Hőre bomlik: aszpartam szacharin Hőre nem bomlik:ciklamat aceszulfam-K Cukorpótlók: fruktóz szorbit maltodextrin

16 Szabadon fogyasztható élelmiszerek paradicsom, zöldpaprika, gomba, cukkíni, paraj, saláta, uborka, retek, káposzta nyersen, salátának vagy levesnek elkészítve

17 Alacsony zsírtartalom túlzott testtömeg gyarapodás megelőzése hiperlipidémia csökkentése, ill. megelőzése céljából sütés, főzés, párolás minimális olajjal - teflon, alufólia stb. olajspray használata alacsony zsírtartalmú tejek, tejtermékek, húsok választása Magas rosttartalmú ételek

18 Relatív fehérjeszegénység a veseszövődmények kivédése a magas fehérjetartalmú ételekhez társuló többnyire magas energiatartalom miatt

19 Kerülni kell a félkész és késztermékeket többnyire magas zsírtartalom – nem kívánt súlygyarapodás feldolgozottságuk miatt nagy vércukoremelő hatás szénhidráttartalmuk többnyire bizonytalan Folyadékok elsősorban víz, szénsavmentes ásványvíz, tea cukros üdítők, cukor hozzáadásával készült gyümölcslevek nem férnek bele a diétába light üdítők és gyümölcslevek csak alkalomszerű fogyasztásra ajánlottak

20 Az étkezések szénhidrát tartalma Az étkezések szénhidrát tartalma - tablettával kezelt diabéteszesek esetén – normál testtömeg →160 g CH 07.00reggeli30 g (legalább 20 g lassú) 10.00tízórai20 g ( 10 g L, 10 g GY) 13.00ebéd 50 g 16.00uzsonna20 g (gyors) 19.00vacsora g (ebből max. 10 g GY) (22.00utóvacsora10 g) túlsúly → 120 g CH 07.00reggeli25 g (legalább 20 g lassú) 10.00tízórai10 g ( gyors) 13.00ebéd 45 g 16.00uzsonna10 g (gyors) 19.00vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) (22.00utóvacsora10 g)

21 Az étkezések szénhidrát tartalma Az étkezések szénhidrát tartalma - ICT esetén – normál testtömeg →160 g CH 07.00reggeli30 g (legalább 20 g lassú) 09.30tízórai20 g ( 10 g L, 10 g GY) 12.15ebéd 50 g 14.45uzsonna20 g (gyors) 17.15vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) 19.45utóvacsora10 g (főleg lassú) túlsúly → 120 g CH 07.00reggeli25 g (legalább 20 g lassú) 09.30tízórai10 g ( gyors) 12.15ebéd 45 g 14.45uzsonna10 g (gyors) 17.15vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) 19.45utóvacsora10 g

22 Az étkezések szénhidrát tartalma gyors hatású analóg inzulin + bázisinzulin kombinációja mellett reggeli40-60 g (tízórai5-10 g) ? ebéd50-80 g vacsora40-60 g Az étkezések szénhidrát tartalma analóg premix alkalmazása mellett 07.00reggeli30-40 g (~11.00 szükség esetén - kezelőorvos ajánlása alapján tízóraira is sor kerülhet – g) 13.00ebéd50 g 19.00vacsora40-50 g

23 Az étkezések szénhidrát tartalma Az étkezések szénhidrát tartalma - gesztációs diabéteszben reggeli20-25 g(csak lassú!) 10.00tízórai20 g 13.00ebéd45-50 g 16.00uzsonna15-20 g(gyors) 19.00vacsora30-40 g (22.00utóvacsora15 g)

24 Vércukorszintet befolyásoló tényezők étkezések szénhidráttartalma az elfogyasztott szénhidrátok minőségi összetétele mozgás napszak lelki állapot, stressz frontok

25 Étkezési napló Elengedhetetlen, mert: pontos képet kapunk a beteg táplálkozásáról a hibák korrigálásával a beteg diétája javítható a füzetvezetéssel rögzülnek az élelmiszerek tápanyagtartalmai a beteg ellenőrizni tudja magát

26 Motiváció Nehéz, mert: a betegek többnyire panaszmentesek nem tekintik magukat betegnek a dolgozó diabéteszesek a munkájukat gyakran a diéta rovására végzik

27 Edukáció a gondozás elengedhetetlen részét képezi team-feladat –családorvos –családorvosi ápolónő –diabetológus szakorvos –dietetikus –edukátor –a frissen felfedezett diabeteszes beteget lehetőség szerint küldjünk el diabetológiai ambulanciára

28 Tapasztalatok A kezelés hatékonysága érdekében gyakran kell találkozni a cukorbeteggel (a kontrollok sűrűsége egyéntől függ), elsősorban a „tanulás” időszakában Fontos a rendszeres visszajelzés, diétás napló, egyéb életmód-váltással kapcsolatos dolgok megbeszélése (testmozgás, alkohol, dohányzás) Elengedhetetlen a megfelelő partneri viszony kialakítása!!!

29 Fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlások cukorbetegeknek aerob edzés legalább hetente 3x, nem egymást követő napon, mérsékelt( max. szívfreq %-a), vagy intenzív ( max. szívfreq. nagyobb, mint 70%-a) kezdetben perc, majd 30 perc statikus edzés: legalább heti két-három, 8-10 gyakorlat a nagy izomcsoportok mozgatására, kezdetben 1/10-15, később 3/8-12 sorozat/ismétlésszám 40 év felett férfi és 50 év feletti diabeteses betegnél az edzés megkezdése előtt terheléses EKG vizsgálatot célszerű végezni!

30 Összefoglalás Az életmód-váltás csodákat tesz! Higgyünk benne és hitessük el betegeinkkel!


Letölteni ppt "A 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma nem gyógyszeres kezelése Dr. Oláh Ilona SE ÁOK Családorvosi Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések