Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ Diéta – lemondás vs. választás Zentai Andrea dietetikus Budapest, 2010.11.20.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ Diéta – lemondás vs. választás Zentai Andrea dietetikus Budapest, 2010.11.20."— Előadás másolata:

1 2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ Diéta – lemondás vs. választás Zentai Andrea dietetikus Budapest,

2

3 Egészséges táplálkozással egyes nem fertőző krónikus megbetegedéségek megelőzhetőek számos betegségben a diéta a gyógyszeres kezelés kiegészítője a diéta bizonyos esetekben alkalmazható önálló terápiás eszközként is DIÉTA = IRÁNYÍTOTT ÉTKEZÉS + MOZGÁS

4 Táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek Szív- és érrendszeri betegségek* Daganatos betegségek* Elhízás – Cukorbetegség – Metabolikus szindróma* Székrekedés, aranyér, divertikulózis Osteoporosis Fogszuvasodás * Krónikus nem fertőző betegségek: 2005-ben az összes halálozás 60%-át okozták (The World Health Report 2002, Geneva WHO)

5 A helytelen táplálkozás és az ülő életmód együtt felelős 60 %-ban a cukorbetegség, 35 %-ban a mell-, vastagbél-, végbél- és prosztatarák, 30 %-ban az epehólyag betegségek, 25 %-ban a mozgásszervi megbetegedések, 20 %-ban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért

6 Szív- és érrendszerei, valamint daganatos betegségek kockázatát befolyásoló tényezők CVDDaganat n-3 zsírsavak, halak  A ? D Telített zsírsavak, transz zsírsavak  A 0 Telítetlen zsírsavak  A/B 0 Koleszterin  B 0 Bőséges zöldség/gyümölcs  A  B Elegendő káliumbevitel  A 0 Túlzott nátrium/sóbevitel  A  B Élelmi rostok  A  C Mérsékelt alkohol  A 0 Túlzott alkohol  A Túlsúly/elhízás  A Rendszeres testmozgás  A A, B, C, D: evidencia szintje;  : csökkenti;  : növeli; 0: nincs hatás

7 Prevenciós táplálkozás és életmód ajánlás AHA Circulation 2006; 114: Energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás) – egészséges testtömeg Zöldség, gyümölcs ≥ 400 g/nap Teljes kiőrlésű gabona, rostban gazdag ételek Hal minimum hetente 2x Telített zsírsavak < 7 % Transz zsírsavak < 1% Koleszterin < 300 mg/nap Hozzáadott cukor csökkentése Alacsony sótartalmú ételek Mérsékelt alkoholfogyasztás Házon kívüli étkezésnél is azonos elvek!

8 Egészséges táplálkozás Zsír E% Telített zsírsavak < 10% Többszörösen telítetlen zsírsavak 6-10% n-6 zsírsavak 5-8% n-3 zsírsavak 1-2% Transzzsírsavak < 1% Szénhidrát 55-75% Hozzáadott cukor < 10% Fehérje 10-15% Koleszterin < 300 mg/nap Konyhasó (Na) < 5 g/nap (< 2 g/nap) Zöldség, gyümölcs ≥ 400 g/nap Az egészséges táplálkozás ajánlásainak betartásával, a krónikus nem fertőző betegségek diétás javaslatainak alapjait is betartjuk (Új Tápanyagtáblázat, 2005)

9 Táplálkozásegészségügyi vizsgálatok budapesti bölcsődés gyermekeken 1960 (Forrás: Egészségtudomány 7, 60-73)

10 Arató Gy. 1, Beretvás E. 1, Szabó Cs. 1, Németh I. 2, Kui Á. 2, Péter Sz. 1, Bíró L. 1, Regöly-Mérei A. 1, Martos É. 1 Antal M. 1 1, Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet 2, Semmelweis Egyetem EFK, Dietetikai Tanszék, Budapest Általános iskolai tanulók táplálkozása – reprezentatív felmérés a Fővárosban

11

12 húsok zsiradék tartalma: 15 dkg 1 tenyérnyi szelet 1,5g (csirkemell) és 63g (sertés dagadó) között van sajtok zsiradék tartalma: 10 dkg = 3 közepes szelet 10g (köményes) és 45g (parenyica) között van felvágottak zsiradék tartalma: 10 dkg 1g (csirkemell sonka) és 55g (farmer kolbász) között van Különbség I.

13 Különbség II. 1 normál adag saláta szénhidrát tartalma közel 5g (görög saláta) és 50g (lencse) között van 1 normál adag főzelék szénhidrát tartalma közel 20g (tök) és 70g (szárazbab) között van 1 normál adag burgonya köret szénhidrát tartalma 50g (főtt burgonya) és 85g (burgonyagombóc) között van 1 normál adag rizs, tészta köret szénhidrát tartalma 45-60g

14 1 szelet rántott csirkemell, p. burgonyával 17g zsiradék 1 szelet grill csirkemell, p. burgonyával 2g zsiradék Különbség III. 1 szelet rántott csirkemell, sült krumplival 32g zsiradék

15 Adag nagyság Reggeli fehér kenyér1 szelet margarin felvágott1 szelet sajt1 szelet paradicsom1 darab

16 Reggeli 1 fehér kenyér1 nagyobb szelet margarin 70%vastagon olasz felvágott1 nagyobb szelet karaván sajt1 nagyobb szelet paradicsom1 nagyobb darab Reggeli 2 barna kenyér1 kisebb szelet margarin 25%vékonyan csirkesonka1 kisebb szelet köményes sajt1 kisebb szelet paradicsom1 kisebb darab Reggeli 1 Reggeli 2 Energia708 kcal139 kcal Fehérje25 g10 g Zsír50 g5 g Szénhidrát45 g13 g Nátrium1865 mg402 mg Az eredmény

17 HibaJavaslat Nem megfelelő a napi étkezések gyakorisága 5 x-i étkezés Kimarad a reggeliKiemelkedő jelentősége van Magas az össz. zsiradék bevitel (tej-, tejtermékek, felvágottak, húsok, elkészítési mód) Sovány alapanyagok, zsírszegényen elkészítve Nem megfelelő mennyiségű zöldség/gyümölcs fogyasztás Napi 500g zöldség/gyümölcs Kevés a folyadék fogyasztásEgyéni Fehér lisztből készült gabonák fogyasztása dominál Teljes őrlésű gabonafélék fogyasztásának növelése Túlméretezett adag nagyságTervezés és kontroll EgyhangúságVáltozatosság: nyersanyag válogatás, elkészítési mód Főbb táplálkozási hibák, egy átlagos felnőttnél

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ Diéta – lemondás vs. választás Zentai Andrea dietetikus Budapest, 2010.11.20."

Hasonló előadás


Google Hirdetések