Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táplálkozás-egészségügyi ajánlás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táplálkozás-egészségügyi ajánlás"— Előadás másolata:

1 Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
a rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátást nyújtók számára Hollósiné dr. Szentesi Zsuzsanna megyei tiszti főorvos Kéri Istvánné közegészségügyi – járványügyi felügyelő Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Jegyzői értekezlet Tatabánya, szeptember 8.

2 a táplálkozás-egészségügyi ajánlás hátterében
Új Semmelweis Terv a táplálkozás-egészségügyi ajánlás hátterében Nemzeti Népegészségügyi Program Egészséges életmód akcióterve Egészséges táplálkozás, élelmiszerbiztonság Egészségfejlesztés a mindennapi élet színterein Népegészségügyi célok – össztársadalmi tevékenység útján valósíthatók meg.

3 Nemzeti Népegészségügyi Program 2011. évi fő célkitűzései
magyar munkaerő versenyképességének növelése, a krónikus megbetegedések gyakoriságának csökkentése (egészséges táplálkozás), a járványügyi biztonság megőrzése, az egészségben megélt életévek számának növelése, az egészségi állapotban megmutatkozó egyenlőtlenségek csökkentése, a lakosság egészségtudatos magatartásának széles körben történő elterjesztése (egészséges táplálkozás)

4 Táplálkozás-egészségügyi ajánlás célja
„élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezés biztosítása” „Hatósági és igazgatási tevékenységről” szóló 1991. évi XI. törvény, „Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról” szóló 323/2010. (XII. 27.) Kormányrendelet Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

5 Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
főbb fejezetei 1. Nyersanyag - kiszabati ív 2. Az étrendtervezés szabályai 3. Az ellátás során biztosítandó étkezések száma 4. Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportok 5. Tejtermékekre vonatkozó ajánlás 6. Sűrítésre és zsiradék felhasználásra vonatkozó ajánlás 7. Tíz élelmezési napra vonatkozó ajánlás 8. Magas zsírtartalmú nyersanyagok okra vonatkozó ajánlás 9. Sótartalomra vonatkozó ajánlás 10. Kerülendő élelmiszerek és élelmiszercsoportok 11. Diétás étkeztetés 12. Személyi feltételek 13. Hatósági ellenőrzés 14. Önellenőrzés Összesen hány pont és hány oldal?

6 Táplálkozás-egészségügyi ajánlás egy fejezetének kiemelése
Kerülendő élelmiszerek és élelmiszercsoportok - 12 %-os zsírtartalom feletti tejföl, - 30 %-os zsírtartalom feletti húsok, - ételporok, leveskockák, sót tartalmazó ételízesítők, cukrozott üdítő, szörp, gyümölcslé, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, 50 % alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek, ízesített, továbbá cukrozott tejkészítmények, sertés és baromfi zsír stb.

7 Táplálkozás-egészségügyi ajánlás elérhetősége
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv integrált honlapján: Állampolgár/Népegészségügy

8 Megyei tápanyagszámítások 2008-2009-ben:
Háttérben a megye gyermekkorú lakosságának közétkeztetési helyzetképe 1. Megyei tápanyagszámítások ben: 35 óvodában , 85 általános-, illetve középiskolában. Főbb megállapítások: túl sok szénhidrát (hozzáadott cukor), zsiradék, koleszterin, kevés élelmi rost, C-vitamin, Calcium tartalom, nagy só tartalmú kényelmi termékek felhasználása, - ételízesítő és só együttes alkalmazása.

9 Háttérben a megye gyermekkorú lakosságának közétkeztetési helyzetképe 2.
Főbb megállapítások a konkrét számadatok tükrében: Kiugróan magas értékek Kiugróan alacsony hús %, tojás %, húskészítmények 192 %, - burgonya 63 %. főzőzsiradék %, kenőzsiradék %, - cukor, méz %, gabonafélék %, gyümölcsök %, lekvár %.

10 Komárom-Esztergom megyei gyermekkorú lakossága közétkeztetésének helyzetképe 3.
Elérhetőség: Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv integrált honlapján: Állampolgár/Népegészségügy Összeállította: Kéri Istvánné közegészségügyi-járványügyi felügyelő

11 Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv együttműködési lehetőségei
Országos Tisztifőorvosi Normatív Utasítás hatályos: augusztus 1-jétől kötelezettségünk helyszíni vizsgálat elvégzése egy év alatt valamennyi megyei közétkeztetési egységben, figyelemfelhívás a táplálkozási ajánlásban foglaltakra a felkészülési idő alatt, igény esetén – dietetikus szakember által - minta étrend kidolgozása és rendelkezésre bocsátása a közétkeztetők munkájának támogatása érdekében.

12 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Táplálkozás-egészségügyi ajánlás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések