Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó. Korcsoportonkénti napi energiaszükséglet kcal/ nap 1-3 év4-6 év7-10 év11-14 év15-18 év19-69 év 70 felett.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó. Korcsoportonkénti napi energiaszükséglet kcal/ nap 1-3 év4-6 év7-10 év11-14 év15-18 év19-69 év 70 felett."— Előadás másolata:

1 Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó

2 Korcsoportonkénti napi energiaszükséglet kcal/ nap 1-3 év4-6 év7-10 év11-14 év15-18 év19-69 év 70 felett Egésznapos étkezés

3 Ajánlás egész napos étkezésre  3 x főétkezés reggeli, ebéd, vacsora  2 x kisétkezés tízórai, uzsonna  A főétkezéseket komplettálni kell  Napi 0,5 l tej, vagy ennek megfelelő kalcium tartalmú tejtermék / sajt, túró, kefir, joghurt/  4 adag zöldség, gyümölcs, 1 adag nyersen  3 adag gabonaalapú élelmiszer, 1 adag teljeskiőrlésű

4  Tej 1,5%-os vagy 2,8 /-os legyen  Tejföl kizárólag ételkészítéshez  10 nap átlagában összenergia 30 %-a származhat zsírból  Hozzáadott cukor az összenergia 8 %-a lehet  Bő olajban sült étel 10 naponta 1 x  Tejszín ételkészítéshez használható

5 Kerülendő  Ételpor, leveskocka, sót tartalmazó ételízesitő  30 %-nál magasabb zsírtartalmú hús  20 % feletti zsírtartalmú húskészítmény  Koffein tartalmú vagy energiaital  Tea világosra főzve  Alkohol tartalmú ital  Szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp  Hozzáadott cukrot tartalmazó vagy 50 %-alatti gyümölcstartalmú gyümölcslé  Sertés és baromfizsír  12 %-nál magasabb zsírtartalmú tejföl

6 Malnutrition Universal Screening Tool  BMI >20 = 0 pont /becslésre : felkarkörfogat, ulnahossz/ 18,5-20 = 1 pont <18,5 = 2 pont  Elmúlt 3-6 hónapban nem tervezett testtömegvesztés <5% = 0 pont 5-10% = 1 pont >10% = 2 pont  Akut betegség, tervezett éhezés (5 nap): 2 pont

7 Táplálékbeviteli lap (monitorozáshoz ) MIKOR szükséges? • MUST 1 pont esetén • Minden olyan akut esetben, ha kétségeink vannak

8 Hippokratesz:  betegség és tápláltsági állapot összefügg: jobban járnak a jól tápláltak

9 A per os táplálkozást akadályozó leggyakoribb betegségek, állapotok.  A felső tápcsatorna organikus szűkületei /szájüregi, garat, nyelőcső tumorok, benignus stenosisok/.  Neurológiai betegségek /stroke, craniocerebralis trauma, tumorok, ALS, Parkinson betegség, dementia, stb./.  Polytrauma, égés  Gégészeti tumorok irradiációja, kiterjesztett műtétei utáni állapot.

10 Mesterséges táplálás indokolt (MMTT-ajánlás)  5 napot meghaladó elégtelen táplálék felvétel  4 héten belüli, 10%-ot meghaladó testsúlyvesztés  Aktuális súly kevesebb az ideális 80%-ánál  BMI < 20 kg/m 2  Mért antropológiai érték < ideális 80%-a  Se albumin < 30 g/l  Lymphocyta-szám < 1,2 G/l  Csökkent/anergiás válasz bőrtesztre

11 Kalóriaszükséglet kiszámítása Becslés alapján:  nem súlyos beteg: 20 kcal/ttkg/nap  közepesen súlyos beteg: kcal/ttkg/nap  súlyos, intenzív ellátásra szoruló beteg: kcal/ttkg/nap kcal/ttkg/nap ttkg = a jelenlegi testtömeg, majd fokozatosan emeljük az ideálisra

12 Mesterséges enteralis táplálás  Per os  Sebészeti stoma  pharyngostoma  oesophagostoma  gastrostoma  duodenostoma  jejunostoma  Nasogastricus szonda  Percutan Endoscopos Gastrostoma

13 Táplálási módok I. Szondán keresztül • nasogastricus szondán keresztül • nasoduodenalis szondán át • nasojejunalis szondán át II. Sztómán keresztül • gastrostoman keresztül (PEG vagy sebészi) • jejunostoman keresztül (PEJ, jejunokat vagy sebészi)

14 PEG (Percutan Endoscopic Gastrostoma) Javallat:  3 hétnél hosszabb táplálás esetén  Endoszkóppal behelyezhető ezért a beteg részére nem megterhelő beavatkozás  Csere kb. 1 év után szükséges  Kényelmes, biztonságos  Zavart betegeknél is jól alkalmazható  Különböző méretekben elérhető

15 PEG gondozása  Stomaápolás naponta  Forgatás, mozgatás naponta  Figyelni a gyomornedv szivárgását a PEG mellett  A behelyezés után 4-5 nappal a külső rögzítő lazítása

16 1800 kcal beviteléhez szükséges  1500 ml tápszer vagy  4500 ml hígított bébiétel vagy  2500 ml hígított főzelék vagy  1600 ml húsos készétel Az értékek átlagos tápszersűrűségű hígításra vonatkoznak.

17 Szondatápszerek  Kiegyensúlyozott tápanyagtartalom  6 féle rost  fedezi a napi vitamin, ásványianyag és nyomelem bevitelt (RDA)  Alacsony osmolaritás  Kiemelt támogatás

18 MDOSZ 2005-ben végzett felmérése  a házilag előállított turmixok mikrobiológiailag nem feleltek meg az előírásoknak  a turmixok kalória és tápanyagtartalma átlagosan 20%- kal maradt el a dokumentációban feltüntetettől  a valóságban a szükséges mennyiség töredékét adták be a betegeknek

19 Táplálás előtt  Ellenőrizzük a szonda helyzetét  Átmossuk a szondát  Tápszer testhőmérsékletű legyen!  Ügyeljünk a sterilitás szabályaira

20 Táplálás közben  Folyamatos táplálás  Figyeljük a cseppszámot  A szerelék átjárhatóságát  Min. 4 óránként mossuk át  Gyógyszer adás a Y toldalékon  Bólus táplálás:  Figyeljük a beteg általános állapotát  Lassan adjuk  Panasz esetén visszalépés a tolerált mennyiséghez

21 Táplálás után  Mossuk át a szondát vízzel (ásványvízzel)  Rendezzük a beteg környezetét  Dokumentáció!

22 Gyógyszer beadása  Lehetőleg folyékony formában kérjük  Tablettát alaposan törjük össze  Vízben oldjuk fel  Tápszerbe vagy ételbe keverni TILOS! 1. Szonda átmosása (víz) 2. Gyógyszer beadása 3. Szonda átmosása (víz)

23 Szövődmények:  hasmenés  hányinger, hányás  gyomor retenció  szonda elzáródása  bakteriális fertőzés

24 Hasmenés kezelése  csökkenteni a tápszer adagolási sebességét  táplálás felépítés megtervezése  első napban higított tápszer adása  bakteriális fertőzés megelőzése  rostos tápszer adása

25 A hányás kezelése  lassítani a táplálás sebességét  csökkenteni az egyszerre beadott mennyiséget  áttérni folyamatos táplálásra  ileus jeleit figyelni

26 A szonda elzáródásának megelőzése  átmosás testhőmérsékletű vízzel, (ásványvíz)  táplálás megkezdése előtt és után  folyamatos táplálás közben 4 óránként  gyógyszer adás előtt és után  feloldott gyógyszert csak vízzel adjuk be  túl lassú adagolásnál (20 ml/óra) használjunk pumpát  rostos tápszert 10 ch-nél vékonyabb szondába ne adjuk

27 Bakteriális fertőzés  A tápszert a megengedettnél hosszabb ideig tárolják felbontás után  szobahőmérséklet: 8 óra  hűtőben 24 óra  Az előírtnál hosszabb ideig használja a szereléket  Csak szondatápszert adjunk  Higiénikus kezelés (tiszta kéz, tiszta eszköz)  Szonda átmosás előírás szerint

28 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó. Korcsoportonkénti napi energiaszükséglet kcal/ nap 1-3 év4-6 év7-10 év11-14 év15-18 év19-69 év 70 felett."

Hasonló előadás


Google Hirdetések