Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban Dr. Takáts Alajos, Dr. Csiki Zoltán, Prof. Dr. Jávor András Debreceni Egyetem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban Dr. Takáts Alajos, Dr. Csiki Zoltán, Prof. Dr. Jávor András Debreceni Egyetem."— Előadás másolata:

1 Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban Dr. Takáts Alajos, Dr. Csiki Zoltán, Prof. Dr. Jávor András Debreceni Egyetem

2 Az egészséges táplálkozás 12 irányelve 1.Változatos étrend 2.Zsírszegény elkészítési mód 3.Kevés só használata 4.Naponta többször: teljes kiőrlésű lisztből készült, barna pékárukat, gyümölcsöt, zöldséget, főzelékfélét 5.NAPONTA: tejet, tejterméket, HÚST, HÚSKÉSZÍTMÉNYEKET 6.édességeket, desszerteket ritkán fogyasszunk

3 Az egészséges táplálkozás 12 irányelve 7. Hetente tengeri halat 8. Naponta 4-5–ször étkezzünk- egyenletesen elosztva a napi mennyiséget 9. 1,5-2 l folyadék fogyasztása 10. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek 11. A helyes táplálkozás mellett szükség van a rendszeres testmozgásra is. 12. Élelmiszerbiztonság

4

5 Húsok fehérjetartalma Átlagosan 20% Minden főétkezés legyen komplett! (reggeli, ebéd, vacsora) Teljes értékű fehérje: megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza az esszenciális aminosavakat Hasznosulása megfelelő

6 Húsok biológiai értéke Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005 ÉlelmiszerBiológiai érték Anyatej, tojás100 tehéntej88-95 marhahús88-92 halhús80-92 sertéshús84 csirkehús82 szójafehérje74-78 Bab, borsó, lencse56-72

7 Húsok vitamintartalma Gazdagok: –B1 – zavartalan szénhidrát-anyagcsere (sertéshúsban kiemelkedően sok) –B2 – anyagcsere-folyamatokban –B6 - anyagcsere-folyamatokban –B12 – vérképzéshez, gyomor- és bélműködéshez –Niacin – sejtek energia-háztartásában Forrás: –A –vitamin: növekedés, csontfejlődés, látás –D –vitamin: csontképződés, immunrendszer

8 Húsok ásványi anyag-tartalma Gazdagok: –Vas – fele:hem-vas – jobban hasznosul – oxigén, szén-dioxid, elektron szállítás, hús színe: vastartalom –Kalcium- csontépítés –Magnézium- csontépítés, stresszkezelés –Kálium - sav-bázis egyensúly –Cink – enzim, inzulin alkotórésze

9 Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (2009) Nők 66,2%-a nem visz be megfelelő mennyiségű vasat Nők 43%-a és a férfiak 18%-a az ajánlott mennyiségnél kevesebb cinket visz be 65 év feletti férfiak nem viszik be kalciumból az ajánlott mennyiséget, nőknél a fiatalabb korosztály sem Lugasi, Bakacs, Zentai, Kovács, Martos:Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat-OTÁP2009.Orvosi Hetilap, ; Martos, Bakacs, Sarkadi-Nagy, Ráczkevy, Zentai, Baldauf, Illés, Lugasi:Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat-OTÁP2009. Orvosi Hetilap,2012,153;

10 Különböz ő húsfélék vitamin és ásványi anyag tartalma B1-vitamin (µg/100g) B2-vitamin (µg/100g) B6- vitamin (mg/100g) Niacin (mg/100g) Sertéshús ,356,0 Marhahús ,124,5 Csirkehús ,58,0 (mg/100g)VasKalciumMagnéziumCink Sertéshús1,116,9422,76 Marhahús1,610,0363,1 Csirkehús0,65,0300,57 Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005

11 Húsok koleszterintartalma Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005 ÉlelmiszerKoleszterin (mg/100g) Csirke, comb85 Csirke, mell66 Marha75 Pulyka, comb75 Pulyka, mell60 Sertés, comb, karaj60 Ezzel szemben a magas vastartalmú belsőségek átlagosan mg koleszterint tartalmaznak, a tojássárgája 1190 mg-ot

12 Az egyszeri adag nagysága és a hús min ő sége

13 Ajánlások Naponta 2-3 egység hús, húskészítmény Vörös húsok: összesen 8 dkg Kiemelt célcsoport: gyermekek, terhes, szoptató anyák, nagy fizikai aktivitásúak ételkészítés: látható zsiradék eltávolítása Főzés, párolás, sütés - javítja a húsok emészthetőségét Mértékletesség, változatosság

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban Dr. Takáts Alajos, Dr. Csiki Zoltán, Prof. Dr. Jávor András Debreceni Egyetem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések