Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táplálkozási alapfogalmak. Táplálkozás: Táplálékok: Magában foglalja a táplálék elfogyasztását, az ezzel kapcsolatos pszichés jelenségeket, a tápanyagok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táplálkozási alapfogalmak. Táplálkozás: Táplálékok: Magában foglalja a táplálék elfogyasztását, az ezzel kapcsolatos pszichés jelenségeket, a tápanyagok."— Előadás másolata:

1 Táplálkozási alapfogalmak

2 Táplálkozás: Táplálékok: Magában foglalja a táplálék elfogyasztását, az ezzel kapcsolatos pszichés jelenségeket, a tápanyagok emésztését, felszívódását, transzportját, sejt szintű hasznosulását, a felesleges anyagcsere végtermékek eltávolítását. • • nyers élelmiszer (eredeti állapotában fogyasztható, pl. gyümölcsök, tej stb.) • • élelmiszer nyersanyag (élelmiszer előállítására alkalmas nyersanyag, pl. tej, hús, gabonafélék, víz stb.) • • feldolgozott élelmiszer (élelmiszeripari műveletekkel hozzák fogyasztásra alkalmas állapotba, pl. kenyér, konzervek, üdítő italok stb.) • • étel (konyhatechnikai műveletekkel teszik közvetlenül fogyasztásra alkalmassá, pl. levesek, főzelékek stb.)

3 Tápanyag: Az elfogyasztott ételek fedezik: A szervezet felépítésében résztvevő, hasznosítható anyagok (fehérjék, szénhidrátok, rostok, zsírok, ásványi anyagok, vitaminok stb.) • •a növekedés • •a mozgás, fizikai aktivitás • •a létfenntartás szükségletét

4 A táplálkozás fontos szerepet játszik továbbá: • •az ember egészségi állapotában (pl. szív és érrendszeri megbetegedések) • •társadalmi vonatkozásokban (élelmezés) • • a szociológiai viszonyokban (szegénység) • •pszichés, hangulati elemek kialakításában (alkohol, ünnepi ebéd stb.)

5 Az emberek életkilátásai jelentősen javultak az elmúlt évtizedekben: A század elejére jellemző betegségeket (TBC, angolkór, alultápláltság) leküzdöttük, de újabbak (szív és érrendszeri megbetegedések, rák, allergia, fogszuvasodás, idegrendszeri problémák) léptek, melyek kialakulásában a táplálkozásnak komoly szerepet (mintegy 30%) tulajdonítanak. Magyarországi életkilátások: férfiak: 66 év; nők: 75 év

6 Főbb halálozási okok 1919-ben és 1992-ben (%)

7 Általános törekvés: • •Csökkenteni kell a zsír, az energia, a hús, a cukor, a só, és az alkohol fogyasztását • •Növelni kell a keményítő, a növényi fehérje és a rost felvételt • •Csak annyit enni, amennyi fedezi a szükségletet (mozgás, fizikai aktivitás) • •mértékletesség!!!!!!!!!!!

8 A táplálkozási szokások átalakulóban vannak: • •a magyar ember általában konzervatív (igényli a többfogásos, levest is tartalmazó étkezést) • •a „gyors éttermek” nálunk is felértékelődnek (hamburger, szendvicsek stb.) • •nem az egyes ételek, hanem a nap során elfogyasztott ételek italok összes mennyisége a fontos (nem elég, hogy a napi étrendbe beiktatunk egy kis korpás kenyeret, narancslevet…….) • •előfordul, hogy gazdagságunk alultápláltságot eredményez (csipszen, müzliszeleten, kólán élő gyerekek)

9 Homeosztázis: • •homeosztázis = állandóság • •az embert és a magasabb rendű állatokat jellemzi a belső állandóság (vér, extracelluláris folyadék, hőmérséklet stb.) térfenntartásának képessége • • A szükségletet meghaladó táplálék felvételekor a szervezet tartalékolni, raktározni képes, átmeneti hiányos időszakokban a szervezet ezekhez a raktárakhoz nyúl (energia – zsírdepó; Ca – csontszövet zsírban oldódó vitaminok stb.) • •Bizonyos táplálóanyagokból (vízben oldódó vitaminok, fehérjék stb.) raktározási képesség limitált • •a homeosztázis fenntartásának képessége az életkor előrehaladtával csökken (pl. Ca hasznosítás, oszteoporózis)

10 Adaptációs képesség: • •az ember szervezete alkalmazkodni képes a táplálék összetételének változásához • •ha csökken a Ca-felvétel, javul a hasznosulása, csökken a vesén a kiválasztás • •ha sósat eszünk (Na), vazopresszin szekretálódik, csökken a vizeletürítés, nő a folyadékfelvétel • • az adaptációs képesség korlátozott, ha ezt meghaladja a hiány, akkor az adott tápanyagra jellemző hiánytünetek jelentkeznek

11 A testszövetek lebontása és újjáépítése: • •minden szövetünket folyamatosan lebontjuk és felépítjük • •ez vonatkozik a csontokra, a zsír és fehérje szövetekre egyaránt • •Pl. a vörösvértesetek napig élnek, naponta 1%- ukat szintetizáljuk újra, kb. 3 hónap alatt cserélődik le a teljes állomány • •a lebontott szövetek építőanyagait a szervezet újra felhasználja Ca felvétel pl. csontok felhasználás Ca ürítés energia felvétel felhasználás, hőleadás zsírdepók

12 Egyensúly a táplálkozásban: • •egyensúly = ha a szervezet által felhasznált mennyiség megegyezik az elfogyasztottal • •a N-tartalmú anyagok esetében N-mérlegről beszélünk (pozitív N mérleg: ha a felvett N több, mint az ürített N pl. kisgyerek; N egyensúly, ha a kettő megegyezik, felnőttek; negatív, ha az ürített mennyiség a több, idős emberek)


Letölteni ppt "Táplálkozási alapfogalmak. Táplálkozás: Táplálékok: Magában foglalja a táplálék elfogyasztását, az ezzel kapcsolatos pszichés jelenségeket, a tápanyagok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések