Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szervezet energiaforgalma. Az energia Energiára van szükség: a szövetek képződése, működése, az idegrendszerben az elektromos vezetés, az izommunka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szervezet energiaforgalma. Az energia Energiára van szükség: a szövetek képződése, működése, az idegrendszerben az elektromos vezetés, az izommunka."— Előadás másolata:

1 A szervezet energiaforgalma

2 Az energia Energiára van szükség: a szövetek képződése, működése, az idegrendszerben az elektromos vezetés, az izommunka és az állandó testhőmérséklet fenntartása miatt Az energiaforgalom mérése: direkt vagy indirekt

3 Az energiaforgalom mérése

4 Energiaszükséglet Energiaszükséglet Alapanyagcsere Fizikai tevékenység + =

5 Alapanyagcsere Az alapvető életfolyamatok fenntartásához szükséges minimális energiatermelés, mely éber, szellemi és testi nyugalmi állapotban, előzetesen 12-14 órát éhező személyben mérhető semleges külső hőmérsékleten (felöltözve 20 C, levetkőzve 28 C) szoros korrelációt mutat a testfelülettel (hőleadó felület, aktív anyagcserét folytaró szövetek aránya) nagyságát befolyásolja: - sportolás (+5%) - nem (férfiak +5-10%) - életkor (20 évtől évente -2-3%) - alvás (-10%) - menstruációs ciklus (1,5 MJ/nap eltérés), terhesség, láz, környezeti hőmérséklet (+5-20%)

6 Az alapanyagcsere kiszámítása

7 Tápanyagok fajlagos hőhatása Étkezés után nő az alapanyagcsere, ami a táplálóanyagok emésztésével, felszívódásával, szállításával és intermedier anyagcseréjével függ össze Mértéke változó: zsír zsír 3% glükóz glikogén 7% fehérje fehérje 24% glükóz zsír 26%

8 A szervezet alkalmazkodása különböző energiaszintekhez Az energia átalakítása, beépítése alkati dolog (,,takarékos” gén megléte). Elégtelen energia ellátás esetén csökken az alapanyagcsere. Az alkalmazkodás hátterében az inzulin és trijódtironin szekréció csökkenése áll (fogyókúra). Többlet energia felvétele esetén nő az említett hormonok szintje, nő a hőleadás.

9 A fizikai tevékenység energia szükséglete Az elvégzendő fizikai munkától és idejétől függ. Számítása az alapanyagcseréből szorzófaktorok segítségével történik.

10 Energiaszükséglet terhesség alatt Egyedi elbírálást igényel. Befolyásolja a kezdeti tápláltsági állapot és a fizikai aktivitás csökkenés mértéke. 1-3 hónap: +0-0,6 MJ/nap 3-9 hónap: +0,6-1,2 MJ/nap szoptató anyák: +2-2,3 MJ/nap

11 A felnőttek napi energiaszükségletét meghatározó átlagos faktor

12 A 10-18 éves korúak napi energiaszükségletét meghatározó átlagos faktor


Letölteni ppt "A szervezet energiaforgalma. Az energia Energiára van szükség: a szövetek képződése, működése, az idegrendszerben az elektromos vezetés, az izommunka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések