Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Milyen betegségek ezek? - magas vérnyomás - veseelégtelenség - stroke - vakság - impotencia Szövödményi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Milyen betegségek ezek? - magas vérnyomás - veseelégtelenség - stroke - vakság - impotencia Szövödményi."— Előadás másolata:

1

2

3 Milyen betegségek ezek? - magas vérnyomás - veseelégtelenség - stroke - vakság - impotencia Szövödményi

4 Élelmiszertzáblazat

5 Az anyagcserében az inzulin több funkciót is betölt. Például adott határok között tartja a vércukorszintet, amely 3.31 mmol/l alá nem süllyedhet, és még étkezés után sem emelkedhet 7.71 mmol/l fölé. Amennyiben a vérbe sok cukor kerül, akkor a máj-, az izom- és a zsírsejteket az inzulin a felesleges cukor felvételében segíti. Miután a szervezet nem nélkülözheti az inzulint, a vérkeringés mindig tartalmaz belőle egy kicsit. Ha csökken a vércukorszint, akkor a glukagonképződés növekszik. Hatására a májban tárolt cukortartalék aktivizálódik vércukorszintetinzulint vércukorszintglukagonképződés A CUKORBETEGSÉGRŐL TUDNIVALÓK

6 A cukorbetegség (diabetes mellitus) a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a cukrot felvenni, így éheznek. Ahhoz, hogy a sejtek képesek legyenek a vérben lévő cukrot felvenni, a testnek inzulinra van szüksége, egy hormonra, mely a hasnyálmirigyben termelődik Amennyiben nem áll megfelelő mennyiségben rendelkezésre, vagy hibás összetételben képződik, a beteg vércukorszintje a normális fölé emelkedik. A vérből a cukor a vizelettel kiürül, sok vizet víve magával, innen a betegség neve. Az inzulinhatás csökkenése vagy megszűnése kialakulhat inzulinhiány vagy inzulinrezisztencia miatt.

7

8

9


Letölteni ppt "Milyen betegségek ezek? - magas vérnyomás - veseelégtelenség - stroke - vakság - impotencia Szövödményi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések