Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A honfoglaló magyarok étkezési szokásai Készítette: Hárs Bianka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A honfoglaló magyarok étkezési szokásai Készítette: Hárs Bianka."— Előadás másolata:

1 A honfoglaló magyarok étkezési szokásai Készítette: Hárs Bianka

2 a tartósítás, konzerválás fontos volt Anonymus arról tudósít, hogy őseink minden győzelmüket napokig tartó evéssel-ivással ünnepelték meg sokáig "áldomásnak" nevezték a lakomát

3 Étkezés helye külön asztalnál ült a fejedelem, külön a fejedelemasszony kereveteken, zsámolyokon ülhettek, de nem zárható ki, hogy székeken ültek közös bográcsból és kézzel ettek

4 Növénytermesztés búza, árpa, köles a kalászokat megpörkölték, megszárították gyümölcstermesztés: általában szőlő újhazában megismerték a zabot, rozst

5 Általános ételek

6 Kenyér, tésztafélék durván ő rölt gabonából sütötték lepényféléket, kásákat is készítettek legrégibb tésztánk a galuska

7 Húsétel „a nyergük alatt puhították” sózással, szárítással, pácolással tartósították juh volt a legkedveltebb ünnepi alkalmakkor ló- és marhahús vad: szarvas, ő z, vaddisznó, nyúl, fácán, fogoly, vadkacsa, vadliba

8 Halétel csuka harcsa ponty tok kárász viza ikra rák

9 Tejtermékek túró sajt vaj író tejföl tejszín

10 Gyümölcsök alma, birsalma körte eper szeder sz ő l ő barack dió gesztenye, mogyoró

11 Zöldségek, f ű szerek hagymafélék gombák sóska, spenót,csalán borsó bors, torma méz, ecet, szerecsendió, fahéj, vanília kakukkf ű, tárkony, rozmaring, kapor

12 Italok víz  forrásokból, patakokból kumisz  erjesztett lótej méhsör bor kölesb ő l egy „boza” nev ű italt erjesztettek

13 Érdekességek hatással volt a bolgár-török népekkel való érintkezés az étkezésre  Tarhó: Oltott tehéntej, felforralt tejet pirított köménymaggal oltanak be és leh ű tve fogyasztják  Varik: lefölözött és megf ő zött aludt tej  Szárma: sz ő l ő - vagy káposztalevélbe burkolt és rizzsel kevert hús, amelyet zsírban, olajban sütöttek vagy lében f ő ztek meg


Letölteni ppt "A honfoglaló magyarok étkezési szokásai Készítette: Hárs Bianka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések