Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Angol – amerikai projekt hét

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Angol – amerikai projekt hét"— Előadás másolata:

1 Angol – amerikai projekt hét
Étkezési szokások, ételek

2 Az angol étkezési szokások
Az angol konyháról megoszlanak a vélemények, ételkészítési módokban szegényes. Francia eredetű az a mondás, miszerint "Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei ... amíg nem kerülnek a konyhába...." Az eredeti angol konyha készítésmódjai valóban egyszerűek: szeretik a kiadós, testes, jó minőségű húsokat, jóízű halakat, laktató lepényeket, pudingokat. Angliának köszönhetjük több gasztronómiai érdekességet. Így például: a szendvicsek készítése, teaivás, a pudingokat.

3 sok keleti fűszer a XII. századtól angol hajókon jut el Európába.
Londonban már 1652-ben működött kávéház. az angoloknál kialakult egy sajátos étkezési ritmus. fogalommá vált az angol reggeli, ami gyümölcslével kezdődik, majd zabkása következik. A zabkását tejjel vagy tejszínnel fogyasztják, van aki cukorral. fontosak a különböző pirítósok - toast - a többféle kenyér, péksütemény, esetleg cukrászsütemény. világszerte kedvelt reggeli ételeik a sült sonka tojással - ham and eggs - és a húsos sült szalonna tojással- bacon and eggs -. az angol reggeli tartozéka a vaj, jam, méz, legkedveltebb a narancs jam, az eper- és sárgabarack jamok.

4 A leggyakoribb reggeli ital a tea, ritkábban a kávé.
A teát tejjel vagy tejszínnel, gyakran cukor nélkül fogyasztják. Az ebéd - lunch - rendszerint munkahelyen, iskolában stb. az ebédszünetben elfogyasztott gyors étkezés. Általában szendvics vagy hidegsült, sonka, sajt, saláta. Délután 4-5 óra körül egy csésze teát vagy kávét fogyasztanak, hozzá kekszet, kétszersültet, süteményt, szendvicset. A vacsora - dinner - régebben az angol családoknál szertartás volt, az átlag angol családoknál már nem divat, de vacsorára kiadósan étkeznek.

5

6 Amerikai étkezési szokások
a nagy kiterjedésű földrész, országaiban sokféle kultúrájú és hagyományokkal rendelkező nép él. ezért nem beszélhetünk egységes, tipikus amerikai konyháról. friss nyersanyagot szinte alig használnak fel. a húsokat főleg roston vagy grillen sütve fogyasztják, sokféle salátát, sült burgonyát esznek. gyakran készítenek csirkét, kacsát, de legkedveltebb az érlelt rostélyos szelet átsütve. a húsokat szívesen fogyasztják párolt gyümölccsel. sok gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyasztanak, salátáik utolérhetetlenek, a vitamindús étkezés jellemzi konyhájukat.

7 villásreggelivel kezdik a napot, melynek a főfogása valamilyen tojás-, hal- vagy húsétel.
délben rostonsültet vagy szendvicset, hot dogot, hamburgert esznek. a vacsora kiadósabb, levessel kezdik, valamilyen hideg vagy meleg előételt is fogyasztanak. Ezután halétel vagy mártásban párolt hús következik. édességek közül a gyümölcsös tésztákat, a fagylaltokat, a pudingokat, a krémeket szeretik legjobban.

8

9 Hamburger & Hot-Dog & gyümölcs saláta készítés 6.osztály -módra

10 Az angol amerikai projekt-hét keretein belül mi 6
Az angol amerikai projekt-hét keretein belül mi 6. osztályosok a két országra jellemző ételeket készítettünk. Választásunk amerikai ételekre esett, így a legismertebbeket, hamburgert és hot-dogot készítettünk közösen. Mellé gyümölcs salátát találtunk fel, ami szintén egy hagyományos amerikai desszert.

11 Hamburger elkészítése háziasan
Hozzávalók: 4 db puffancs, csalamádé, lila hagyma, ketchup, mustár, sajt, 50 dkg darált hús (fele marha, fele sertéshús), 1 nagyobb hagyma, só, sok őrölt bors, ketchup. Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, majd összegyúrjuk a darált húsokkal, ketchuppal, mustárral, sóval és worcester-szósszal ízesítjük, majd kb. egy órát állni hagyjuk. Ezután négy egyenlő részre osztjuk, és lapos pogácsákat csinálunk belőlük, melyeket olajban megsütünk. A zsemléket elfelezzük, egy-egy salátalevelet teszünk bele, majd egy-egy hússzeletet, sajtot, erre a karikákra vágott paradicsomot, uborkát, hagymát. Tegyük be egy kicsit a mikroba vagy a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon, és már fogyaszthatjuk is.

12 Hot-dog elkészítése Hozzávalók: 4 nagy, lehetõleg egyenes kifli, 2 pár virsli, 1 evõkanál mustár, 1 evõkanál ketchup (vagy sûrû paradicsommártás), 20 dkg csalamádé vagy savanyú káposzta, 2 evõkanál majonéz, 4 dkg reszelt sajt. Elkészítése: A kifliket hosszában úgy vágjuk ketté, hogy az egyik oldalukon egyben maradjanan. Óvatosan szétnyitjuk, majd mindegyiket megkenjük a majonézzel, a mustárral és a paradicsommártással. Ezután belefektetjük a bõrétõl megfosztott virsliket. Ráhalmozunk a csalamádéból, és eloszlatjuk rajta a reszelt sajtot, majd az egészet kissé összenyomjuk. A "hot dogokat" tepsire rakjuk, és a gázsütõben addig forrósítjuk (vagy az elõmelegített grillsütõ rácsára helyezve grillezzük), amíg a belsejükben lévõ virsli és a sajt átforrósodik. (Mikrohullámú sütõben pillanatok alatt elkészíthetõ.) Külön is kínáljunk mellé csalamádét vagy egyéb savanyúságot, esetleg salátát!

13

14

15

16 Jó étvágyat!

17

18 Köszönjük a segítséget Edina tanár néni és Katika tanár néni!

19 Köszönjük a figyelmet mindenkinek!


Letölteni ppt "Angol – amerikai projekt hét"

Hasonló előadás


Google Hirdetések