Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Angol – amerikai projekt hét Étkezési szokások, ételek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Angol – amerikai projekt hét Étkezési szokások, ételek."— Előadás másolata:

1 Angol – amerikai projekt hét Étkezési szokások, ételek

2 Az angol étkezési szokások •Az angol konyháról megoszlanak a vélemények, ételkészítési módokban szegényes. •Francia eredetű az a mondás, miszerint "Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei... amíg nem kerülnek a konyhába...." •Az eredeti angol konyha készítésmódjai valóban egyszerűek: szeretik a kiadós, testes, jó minőségű húsokat, jóízű halakat, laktató lepényeket, pudingokat. •Angliának köszönhetjük több gasztronómiai érdekességet. Így például: a szendvicsek készítése, teaivás, a pudingokat.

3 •sok keleti fűszer a XII. századtól angol hajókon jut el Európába. •Londonban már 1652-ben működött kávéház. •az angoloknál kialakult egy sajátos étkezési ritmus. •fogalommá vált az angol reggeli, ami gyümölcslével kezdődik, majd zabkása következik. A zabkását tejjel vagy tejszínnel fogyasztják, van aki cukorral. •fontosak a különböző pirítósok - toast - a többféle kenyér, péksütemény, esetleg cukrászsütemény. •világszerte kedvelt reggeli ételeik a sült sonka tojással - ham and eggs - és a húsos sült szalonna tojással- bacon and eggs -. •az angol reggeli tartozéka a vaj, jam, méz, legkedveltebb a narancs jam, az eper- és sárgabarack jamok.

4 •A•A leggyakoribb reggeli ital a tea, ritkábban a kávé. •A•A teát tejjel vagy tejszínnel, gyakran cukor nélkül fogyasztják. •A•Az ebéd - lunch - rendszerint munkahelyen, iskolában stb. az ebédszünetben elfogyasztott gyors étkezés. Általában szendvics vagy hidegsült, sonka, sajt, saláta. •D•Délután 4-5 óra körül egy csésze teát vagy kávét fogyasztanak, hozzá kekszet, kétszersültet, süteményt, szendvicset. •A•A vacsora - dinner - régebben az angol családoknál szertartás volt, az átlag angol családoknál már nem divat, de vacsorára kiadósan étkeznek.

5

6 Amerikai étkezési szokások •a nagy kiterjedésű földrész, országaiban sokféle kultúrájú és hagyományokkal rendelkező nép él. •ezért nem beszélhetünk egységes, tipikus amerikai konyháról. •friss nyersanyagot szinte alig használnak fel. •a húsokat főleg roston vagy grillen sütve fogyasztják, sokféle salátát, sült burgonyát esznek. •gyakran készítenek csirkét, kacsát, de legkedveltebb az érlelt rostélyos szelet átsütve. •a húsokat szívesen fogyasztják párolt gyümölccsel. •sok gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyasztanak, salátáik utolérhetetlenek, a vitamindús étkezés jellemzi konyhájukat.

7 •villásreggelivel kezdik a napot, melynek a főfogása valamilyen tojás-, hal- vagy húsétel. •délben rostonsültet vagy szendvicset, hot dogot, hamburgert esznek. •a vacsora kiadósabb, levessel kezdik, valamilyen hideg vagy meleg előételt is fogyasztanak. Ezután halétel vagy mártásban párolt hús következik. •édességek közül a gyümölcsös tésztákat, a fagylaltokat, a pudingokat, a krémeket szeretik legjobban.

8

9 Hamburger & Hot-Dog & gyümölcs saláta készítés 6.osztály -módra

10 •Az angol amerikai projekt-hét keretein belül mi 6. osztályosok a két országra jellemző ételeket készítettünk. •Választásunk amerikai ételekre esett, így a legismertebbeket, hamburgert és hot-dogot készítettünk közösen. •Mellé gyümölcs salátát találtunk fel, ami szintén egy hagyományos amerikai desszert.

11 Hamburger elkészítése háziasan •Hozzávalók: 4 db puffancs, csalamádé, lila hagyma, ketchup, mustár, sajt, 50 dkg darált hús (fele marha, fele sertéshús), 1 nagyobb hagyma, só, sok őrölt bors, ketchup. •Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, majd összegyúrjuk a darált húsokkal, ketchuppal, mustárral, sóval és worcester-szósszal ízesítjük, majd kb. egy órát állni hagyjuk. Ezután négy egyenlő részre osztjuk, és lapos pogácsákat csinálunk belőlük, melyeket olajban megsütünk. A zsemléket elfelezzük, egy-egy salátalevelet teszünk bele, majd egy-egy hússzeletet, sajtot, erre a karikákra vágott paradicsomot, uborkát, hagymát. Tegyük be egy kicsit a mikroba vagy a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon, és már fogyaszthatjuk is.

12 Hot-dog elkészítése •Hozzávalók: 4 nagy, lehetõleg egyenes kifli, 2 pár virsli, 1 evõkanál mustár, 1 evõkanál ketchup (vagy sûrû paradicsommártás), 20 dkg csalamádé vagy savanyú káposzta, 2 evõkanál majonéz, 4 dkg reszelt sajt. •Elkészítése: A kifliket hosszában úgy vágjuk ketté, hogy az egyik oldalukon egyben maradjanan. Óvatosan szétnyitjuk, majd mindegyiket megkenjük a majonézzel, a mustárral és a paradicsommártással. Ezután belefektetjük a bõrétõl megfosztott virsliket. Ráhalmozunk a csalamádéból, és eloszlatjuk rajta a reszelt sajtot, majd az egészet kissé összenyomjuk. A "hot dogokat" tepsire rakjuk, és a gázsütõben addig forrósítjuk (vagy az elõmelegített grillsütõ rácsára helyezve grillezzük), amíg a belsejükben lévõ virsli és a sajt átforrósodik. (Mikrohullámú sütõben pillanatok alatt elkészíthetõ.) Külön is kínáljunk mellé csalamádét vagy egyéb savanyúságot, esetleg salátát!

13

14

15

16 Jó étvágyat!

17

18 Köszönjük a segítséget Edina tanár néni és Katika tanár néni!

19 •Köszönjük a figyelmet mindenkinek!


Letölteni ppt "Angol – amerikai projekt hét Étkezési szokások, ételek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések