Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ókori sumér étkezési szokások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ókori sumér étkezési szokások"— Előadás másolata:

1 Az ókori sumér étkezési szokások
Készítette: Hárs Bianka

2 Növénytermesztés Állattenyésztés
juh disznó marha tehén kecske szárnyasok: kacsa, liba vadak gazella tönkbúza árpa datolyafa

3 Általános ételek

4 Kenyér jó minőségű lisztjük volt, mégsem volt különleges kenyerük
Puabi királynő sírjában találtak kenyérdarabokat Úr városában növényi és állati zsírral gazdagították: tej, vaj, sajt, gyümölcslé, szezámmag a sumérok elsősorban nem a kenyér miatt termesztették az árpát

5 „Az aratás istennője”

6 Húsételek a mezopotámiaiak életében fontos szerepe volt a juhnak
disznót, marhát, gazellát, szárnyast, vadat vadásztak farmokon ludakat és kacsákat is tenyésztettek szárították, füstölték, sózták roston sütve is szerették

7 Tejtermékek juh-, kecske-, tehéntej sajtot, és vajat termeltek
kacsa- és libák tojásait is fogyasztották

8 Halételek alapvető termékük
folyókról, tengerről, csatornákról, privát tavakból szerezték mintegy 50 fajta hal

9 Gyümölcsök legkedveltebb a datolya alma, gránátalma, birsalma
kajszibarack cseresznye füge dinnye eperfa körte szilva

10 Zöldségek legelterjedtebb: hagyma, fokhagyma
káposzta, uborka, sárgarépa, fehérrépa, retek, bab, borsó, csicseriborsó szárított állapotban raktározták leveseket készítettek az összesből főzőolajt a szezámmagból készítették

11 Fűszerek és füvek Ismerték, és használták: koriander zsálya
kömény édes kömény póréhagyma majoránna menta mustár rozmaring sáfrány kakukkfű

12 Ital: Sör legkedveltebb ital volt Mezopotámiában
első sörfőzdék itt jelentek meg sör készítése: a hántolt gabonákból sütött cipókat feldarabolták erjesztették különböző fűszerekkel (fahéj, méz) ízesítették 70-féle sörfajtájuk volt


Letölteni ppt "Az ókori sumér étkezési szokások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések